ЕУ до 2027: Четири сценарија

Руско-амерички научник и аналитичар Петар Турчин је у ауторском тексту на свом блогу објавио своја предвиђања будућег развоја догађаја у Европи.

Свијет 04.11.2017 | 20:59
ЕУ до 2027: Четири сценарија
Према првом сценарију, велики пројекат европске интеграције ће се потпуно опоравити до 2027. године и неће више бити превише евроскептичних гласова.

"То је веома мало вјероватно. Прије свега због промјене у понашању Нијемаца, а затим и због чињенице да се у Европској унији наилази на све већу сегментацију", наводи Турчин.

Други сценарио предвиђа да ће ЕУ наставити да се "провлачи".

"Неће бити ни позитивног, ни негативних тренда, 2027. године ћемо бити гдје смо и сада, што је много реалистичније од првог случаја. Ипак, стање еквилибријума је динамичан процес и ја не видим да постоји сила која ће успијети да реинтегрише снаге које су већ кренуле тим путем. Историја не мирује, ствари се мијењају или постају горе. Желио бих да све крене позитивније, али постоји много разлога за другачије мишљење", истакао је Турчин.

Трећи сценарио предвиђа још већу фрагментацију Европске уније, али она неће нестати, преноси Б92.

"Предвођене Мађарском и Пољском, и друге мале и средње државе чланице ће покушати да се врате својим националним политикама, без обраћања превише пажње на Брисел. Дефрагментација ће бити окончана без рата. Можда не за 10 година, али би ЕУ могла да изгледа као Свето римско царство. По мом мишљењу то је највјероватније", додао је Турчин.

Да мира у Европској унији неће бити - предвиђа четврти сценарио.

"Мислим и надам се да до тога неће доћи. Ипак, постоји веома мало оних који се сјећају трагедија из Другог свјетског рата. Влада Маријана Рахоја, на примјер, не увиђа колико је опасна репресија коју спроводи у Каталонији. Могло би да дође до крвавог грађанског рата. Нажалост, ништа не спречава конфликте, а ми смо избјегли велике ратове од 1945. године зато што се ушло у процес интеграције. Када то буде престало разне одвратности могу да постану могуће", оцијенио је он.

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ха ха ха

04.11.2017 21:44

Ма пусиона кој 27 ма ма 3027 тад улазимо сл у к...ц

ОДГОВОРИТЕ
Name

О Бозе

04.11.2017 23:47

Ја веце глупости нисам цуо.Па Европа зиви нормално они не знају ста је неимати.Они немају појма ко је Предјседник ни Министар.Људи зиве нормално.Само ми у Босни знамо ко је Зељка и Додик и неке фаце које хоце да се домогну власти и фотеље,и опет велико ниста.

Name

Проблеми су ту

05.11.2017 08:42

Европи не цвјетају рузе као и вецини свијета. Мислим да је све слабија економска моц Европљана. То јест преселили су индустрију на исток тако да су сами себи скоцили у стомак. Велики број миграната који никада неце бити Европљани јер то није у њиховој култури. Кад сам просле године био у Њемацкој помислио сам да сам залутао . Зато Мадјарска и друге земље не зеле мигранте јер то су само проблеми Које је најбоље заобици ако је могуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.11.2017 13:52

А посебан је град Берлин,домаци купују станове и селе се за Мадарску.Поредити Њемацку 1980 и сад,то је сулудо....??