Хапшење велика грешка

Смењени каталонски вођа Карлес Пућдемон оценио је да је одређивање притвора за осам бивших чланова његове регионалне владе "озбиљна грешка".

Свијет 02.11.2017 | 23:42
Хапшење велика грешка
За осморо званичника каталонске регионалне владе данас је шпански суд одредио притвор док се води истрага по оптужбама о побуни и проневери новца, а девети је пуштен уз кауцију од 50.000 евра.

У говору емитованом на каталонској јавној телевизији ТВ3 Пућдемон је позвао Каталонце да протестују против шпанских власти "без насиља, мирно и уз поштовање свачијег мишљења".

Пућдемон и четворица његових смењених министара налазе се у Бриселу, где је рекао да траже "сигурност и слободу", док судије у Шпанији воде истрагу против њих због увођења Каталоније у сецесију од Шпаније.

Шпанско државно тужилаштво затражило је данас издавање европског налога за хапшење смењеног лидера Каталоније Карлеса Пућдемона и још четири члана његове владе, након што се данас нису појавили на саслушању у Мадриду, саопштили су судски извори.

"Жестина с којом је шпанска влада напала једну дивну европску нацију је нечувена и прети нам свима", рекао је Пућдемон и додао да каталонска независност "није више унутрашња ствар" Шпаније. Пућдемон је раније, на вест о одређивању притвора за осам бивших чланова његовог кабинета, написао на Твитеру да је "легитимна влада Каталоније ухапшена због својих идеја".

Хиљаде људи широм Каталоније протестују због одређивања притвора каталонским званичницима.

(Б92/Бета)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јужњачка је то крв.

02.11.2017 22:54

Ништа се не дешава случајно. Могло би ту бити још свега.

ОДГОВОРИТЕ