Признање Косова није неопозиво

Признање држава у међународном праву је политички акт, па је слично томе и повлачење признања независности политички акт.

Србија 02.11.2017 | 18:12
Признање Косова није неопозиво
Не постоји општа забрана да се повуче једном издато признање, изјавио је извршни директор Међународне адвокатске коморе са седиштем у Лондону Марк Елис у интервјуу за радио Слободна Европа.

Он је то рекао након саопштења српских власти да је јужноамеричка држава Суринам повукла признање независности Косова, али и косовских власти које тврде да о томе још нису званично обавештене.

Према Елисовим речима, у међународном праву постоје две главне теорије о признавању држава - конститутивна и декларативна.

Према конститутивној теорији, држава је држава једино ако је признаје значајан број других држава - дакле, признање других држава услов је за саму државност.

Декларативна теорија процењује да ли држава испуњава објективне критеријуме државности, а на основу ове теорије, каже Елис, признање друге државе, као што је случај конститутивне теорије, ирелевантно је за статус државности.

"Уопштено гледано, на основу декларативне теорије, признање државе у међународном праву је политички акт, за разлику од законског. Сходно томе, у међународном праву не постоји дужност да се држава призна, нити право да држава буде призната. Слично томе, повлачење признања је политички акт, и као такав не постоји општа забрана или обавеза о повлачењу једном признате државе, као што је случај Суринама. Према томе, мислим да је тешко за Косово да тврди да је признање државе трајно неопозиво", истакао је Еллис.

Он додаје и да постоји још један аргумент који се односи на бечки режим споразума.

"У овом сценарију се каже да су унилатерални поступци, као што је признање државности, немодификовани, осим уколико постоји значајна промена околности, као што је нестанак једне државе, као на пример Југославије. Ја у сваком случају нисам заговорник тог аргумента", рекао је Елис.

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

милос

02.11.2017 18:38

То је само једно од висе разлицитих мисљења. Рецимо јуце УСА амбасадор у Пристини реце да је признање неопозиво - ист као када склопите брак и пред матицарем казете оно субоносно 'да' висе нема опозива-предомисљања него једино суд својим рјесењем мозе 'развести' ткј брак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

02.11.2017 19:22

Цисто сумњам да си ти Милош.

Name

Сале

02.11.2017 19:44

Америчко тумачење било чега по мени не треба узимати за озбиљно ако гледамо разумно, с друге стране свако њихово тумачење било чега на овом свијету је са стајалишта силе, па према томе све што они тумаче тако треба и посматрати као тумачење неког ко располаже силом, ко је силан. То је нпр., кад родитељ каже дијету ако не будеш добар добићеш батине, е то је сила, па сад видите....

Name

Ре Хм

02.11.2017 21:18

Јадни сте...

Name

1389

03.11.2017 14:05

Размишљам тако неки дан о десетинама тона (осиромашеног) уранијума које су злотвори са запада бацили на КосМет-у. Захваљујући својим господарима и нарко држави коју су им успоставили на КосМет-у, Шиптари ће за педесетак година бити сведени на 100.000 душа - што због масовног исељавања из "раја" у правцу ЕУ, што због рака и леукемије. До тада ће и империја у растроству (САД) дефинитивно да банкротира и да се распадне, а Србија ће опет да стане на ноге. Онда ћемо (са Русијом иза леђа) да се ушетамо на КосМет, оно мало дегенерика из америчке базе Бондстил ћемо да пошаљемо кући а све оне преостале Шиптаре - тада ће, захваљујући САД-у, већина њих долазити на свијет са двије главе и без руку - ћемо да пошаљемо на "лијечење" на море у Албанију. У једном правцу. Усвојићемо закон да се слиједећих хиљаду година на КосМет-у не смије населити нико ко није Србин. Богатство (руде, минерали, гас, нафта) које лежи испод земље ће опет доћи у руке првобитног власника - Срба. За то вијеме ће Њемци у Њемачкој да ратују са Шиптарима који ће се толико размножити у њој, да ће тражити своју нову нарко државу. А Србија ће помагати те напоре за "слободу" Шиптара. Немамо ми ништа против њих - само да су далеко од нас. На крају свега, Срби ће послати захвалницу оном што остане од САД-а. На њој ће писати само једно велико "ХВАЛА!".

Name

Медјунардно

02.11.2017 20:51

Признање се стиче тек пријемом у медјународне организације а посебно УН и тек онда је држава у правом смислу држава. Држава постоји ако има територију, становништво и власт али уласком у УН тек може да у правом смислу дјелује као држава у супротном је полудржава или протекторат који траје колико је то некоме у интересу и потпуно зависна од "власника" и слузи испуњавању његових жеља јер на другој страни има правне државе које не дозвољавају да буде дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјекна

02.11.2017 23:23

Политичко рјешење је како ракете кажу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бј

06.11.2017 21:22

Да Србија није побрала Југославенски статус питање је ко би је признао.

ОДГОВОРИТЕ