Освета полиције због оставке

Дражен Вишњић, бивши шеф Одјељења за високотехнолошки криминалитет МУП-а РС, недавно именован за савјетника предсједника РС Милорада Додика, на мети је криминалистичке полиције, ексклузивно сазнаје СрпскаЦафе.

Република Српска 27.10.2017 | 16:57
Освета полиције због оставке
Начелник Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС Дарко Илић кратко нам је потврдио да су од Посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала Републичког јавног тужилаштва РС добили налог да прикупе додатне информације и провјере наводе из анонимног писма достављеног МУП-у у којем се Вишњић и бивши инспектори Одјељења за високотехнолошки криминалитет МУП-а РС терете за одређене незаконитости.

Илић није желио да говори ништа више, али СрпскаЦафе сазнаје да су на мети инспектора Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС су бивши шеф Одјељења за високотехнолошки криминалитет Дражен Вишњић и инспектори у овом одјељењу Бојан Симетић, Синиша Стојчић, Стојан Бабић и Дарко Ћулибрк који су прије два мјесеца својевољно прекинули радни однос у МУП-у РС.

Акција “Порт Ројал”

Криминалистички инспектори провјеравају наводе из анонимног писма у којем се Дражен Вишњић и његови бивши подређени терете да су незаконито користили софистицирану опрему добијену од Федералног истражног бироа САД (ФБИ) за потребе заједничке акције кодног назива “Порт ројал” која је изведена у периоду од марта 2014. до октобра 2015. године. За потребе те акције од ФБИ су добили 10 мобилних телефона Ајфон, четири таблет Ајпед и седам лаптоп рачунара.

Поред тога, провјерава се и да ли су податке до којих су дошли током наведене акције на основу судске наредбе за извођење посебне истражне радње “кориштење прикривеног истражиоца и информанта на интернету” по завршету акције предали суду у складу са Кривичним законом и Законом о кривичном поступку РС или су добијене податке снимили на екстерне хард дискове и предали службеницима ФБИ.

У анонимном писму се наводи и да је ФБИ у току акције “Порт ројал” на рачун инспектора Одјељења за високотехнолошки криминалитет Милана Милошевића, који за разлику од шесторице својих бивших колега није раскинуо радни однос у МУП-у РС, уплатио око 30 000 долара за плаћање сервера.

Исто тако у писму се наводи да је Дражен Вишњић током 2015. и 2016. године путовао у Швајцарску и Русију и тражи од МУП-а РС да одговори да ли је Вишњић у иностранство путовао као службеник МУП-а РС, а уколико није да ли је надређенима пријавио путовања у иностранство на што је по закону обавезан као полицијски службеник. Према сазнањима СрпскаЦафе-а, управо ова Вишњићева путовања су и разлог због којих је напустио МУП РС и нашао боље запослење.

Размјена са Њемачком

У писму се наводи и да је тужилац Тужилаштва БиХ Диана Кајмаковић слала допис МУП-у РС у којем тврди да су неки од бивших инспектора Одјељења за високо технолошкикриминал у оквиру истраге вођене по њеном налогу размјењивали податке са полицијом Њемачке, али без њене сагласности.

Посебно је интересантно то што је директор полиције РС Дарко Ћулум у фебруару ове године издао наредбу да Управа криминалистичке полиције на чијем је челу Синиша Кострешевић преузме надлежност над радом Одјељења за високотехнолошки криминалитет од Управе за полицијску подршку којом руководи Бошко Панџа.

У писму се наводи да су „сајбер инспектори за потребе ФБИ снимали интернет саобраћај и достављали га службеницима ФБИ на начин на који те послове није могуће урадити у САД, јер је у САД такав начин поступања незаконит“. У томе се крије и одговор на питање зашто је Дражен Вишњић у мају прошле године добио признање од ФБИ.

српскацафе.цом

Коментари / 48

Оставите коментар
Name

д

27.10.2017 15:27

Ма немогуће...ха,ха,ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

27.10.2017 16:48

МА ДА НИСУ ОНИ НЕСТО НЕОВЛАШТЕНО "СКИДАЛИ" И СЛАЛИ ЊЕМЦИМА И АМЕРИКАНЦИМА ШТО МОЖЕ ШТЕТИТИ НАШЕМ ПРЕДСЈЕДНИКУ - ПА ТО БИ СТВАРНО БИО ЗЛОЧИН ДА СУ ИЗВЕЗЛИ НЕКУ ЊЕГОВУ ТАЈНУ...

Name

Незнам,

27.10.2017 19:34

Ко га је именовао ,то је ненормално,па такве ствари се нису десавале ни за време"Господина Сталина.

Name

разговор

28.10.2017 00:02

Сарадња са окупатором,страним службама,наранџастим револуцијама,страним факторима и центрима моћи,са Сорошем и са овим-оним

Name

Леко

29.10.2017 18:32

Јесу,јесу снимали и слали страним амбасадама и спијунима насу технологију и нацрте свемирског и атомског пројекта.

Name

Шиш

27.10.2017 15:29

Туго моја преголема. Нек је само поштено па шта бог даа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

27.10.2017 15:42

Као да је тих 5 полицајаца који су радили на тим пословима ту нешто битно. Битан је само софтвер који је полиција РС добила од ФБИа или од САДа. И још нешто, ко вам гарантује да употребу тог софтвера ФБИ не надгледа нон стоп....Шта је ту проблем? Проблем је што немате свој софтвер. Шта је још већи проблем? Нећете га скоро ни имати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

27.10.2017 17:26

Људи, ста вам је све ово цудно, па ииддееу надгледају и одрзавају приватне фирме, сваких пар мјесеци долазе и као несто сервисирају уносе неке кофере а такве исте износе ко се мозе сјетити нека се сјети 90 тих година, када је војсци србије њемацка фирма одрзавала софтвере и по том питању какав је био крај!!!?

Name

инсајдер

27.10.2017 15:43

Е па зато сада екипа око Илића има одријешене руке да прислушкује колико и кога хоће. Искористе већ постојећу истрагу и додају телефонске бројеве неистомишљеника и познатих предузетника. Е онда иде уцјена за некакву љубавну аферицу или ако је неко причао против Милета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

има нас још инсајдера

27.10.2017 16:18

А у овом је најјачи онај детектив Ступар. Инспектор криминалне прошлости који је и сам ухваћен да сарађује са зеничком ауто-мафијом. а остаде на послу.

Name

Баш си глуп

27.10.2017 16:54

Па и ако је од наше полиције не нешто нарочито паметне и ти мислиш да би то прошло код неког тужиоца да некога оптуже зато што је причао преко телефона против Додика.Па ти човјече не би могао бити ни димњачар са таквим размишљањем а не да водиш истраге.Према КЗ РС посебне истражне радње се одобравају за дјела прописана законом од четири године и више.И то под условом да суд одобри приједлог тужиоца

Name

Ступар 2

28.10.2017 18:49

Ма Ступар ће поново јахати Добојем, а мишеви ће онда у рупеееее

Name

миш

30.10.2017 07:30

јаше Ступар никад није ни престао јахати. жене од колега.

Name

Све лажи

27.10.2017 15:45

Инспектори су притискани и били су под мобингом својих начелника а који не знају ни упалити рачунар да се врше одређене незаконите радње против опозиције и противника режима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слажем се

27.10.2017 16:14

Једни мозгају, а други се истичу. То и не би било толико евидентно да није информатика у питању. Могу мислити какви су нам ти ликови на одговорним мјестима и како ефикасно раде.

Name

Ре Слазем се

27.10.2017 20:22

Вјерујте да не мозете ни замислити.

Name

Вип

27.10.2017 16:34

Хаха анонимно цуј овог фирауна Илица Анонимна пријава!Постоји јос без број пријавапослаи мупу на понасањерадника појединицаали се скривају!Затаскавају!Знаци анонимне се разматрају а писанесадоказимадостављене склањају алал вера нема стабраво браво браво!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посејдон

27.10.2017 16:51

Овај МУП треба распустити. Костеш против Илића, Илић против Вишњића, Јованић против Костреша,... Ко ће све похватати!? Треба провјерити ко је све имао могућност да се "логује" и онда утврдити ко неовлаштено "слуша" не само у Бл, већ и ТБ и БН. Туга...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

28.10.2017 10:14

Све су то лоповцине осим Костреса. То знају сви у полицији. Зато им мозда и смета јер није корумпиран. Тјерај то Кострес колико год имас могуцности и снаге.

Name

Хотел Палас Бања лука

27.10.2017 16:52

Што не ухапсе хакере из Русије који су смјештени у Хотелу Палас,а припадају Руској криминалној организацији МАРШАЛ ГРУПА? Њих нико не дира зато што Додику помажу око изборних резултата,да њих није баја не би имао 15% гласова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

30.10.2017 07:37

Шта је ово, Бог те мазо??? Ово се не смије прећутати.

Name

Баба

30.10.2017 10:17

Група хеклера убацена тајно из Русије смјестена је у мотел палас да за рацун Додика краде изборе и прави стету добрим и постеним Босњаццима,мултиетницарима,борцима за градјанску дрзаву као и опозицији у РС.Ради се о високотехонослоко специјализованим професионалцима козацког поријекла који располазу са софистицираном опремом.Обуцавни су у тајним подземним постројењима у Сибиру,обука им је трајала 15 година и за све то вријеме нису излазили вани вец су по васцјели дан проводили уз компјутере..сада су ту у мотелу Палас по Додиковом наредјењу поланирају нови дјемосајд и роваре против једне једине домовине Босне

Name

ре Хотел Палас

30.10.2017 15:46

Али ноћу хотел Палас обезбјеђује агенција за обезбјеђење Бонд једна од додикових продужених руку

Name

Рациц

27.10.2017 17:04

Па господа су тајни агенти 006 за потребе агента 007.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полицајац

27.10.2017 17:32

Стварно је битно што су размјењивали податке у борби против криминала са колегама који раде исту ствар и што је Висњић путовао у иностранство промовишући Муп РС. Да није ту много битније што су ти момци били пријетња за актуелну криминалну полицију РС-а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКА

27.10.2017 17:33

СВИМА КО ИМА МОЗГА ЈЕ ЈАСНО ДА ЈЕ ОВО ПРИВАТНА РЕЖИМСКА ПОЛИЦИЈА И У ЗАДЊЕ ДВЕ ГОДИНЕ ЈЕ ДОВЕДЕНА ДО САМОГ ДНА ШТО ЈЕ МОЖДА И ЦИЉ ОВОГ РЕЖИМА. ПОСЕБНО ЈЕ ТО ВИДЉИВО У САОБРАЋАЈУ, КОНТРОЛУ САОБРАЋАЈА ВРШЕ СВИ, ВИШЕ НЕЗНАШ КО ТЕ ЗАУСТАВЉА А САОБ. НЕСРЕЋА НИКАД ВИШЕ. НИГДЈЕ САОБРАЋАЈЦА ДА ВРШИ РЕГУЛАЦИЈУ САОБ. КАД САМ ИХ ТО ПИТАО РЕКЛИ СУ МИ ДА ОД СИЛНИХ НЕЗГОДА НЕ МОГУ СТИЋИ, А КАКО ЈЕ ТО НЕКАД БИЛО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло из Угљевика

27.10.2017 17:43

Драги моји грађани, Моје мишљење је да је господин Вишњић дужност у МУП-у обављао савјесно и професионално. Дијелом се разумијем у природу тог посла и имао сам пар службених сусрета са њим. Да само знате какву је скромну, да не кажем мизерну, канцеларију имао. Вјерујем да су добри били и људи у том специфичном ресору и да нису безразложно сви отишли. Јака је врста тих послова и не могу је лако поклопити бјелосвјетски хоштаплери и домаћи криминални миље. Наравно, нико није савршено идеалан у послу. Зато се кадрови инструишу и усавршавају свуда, па и у овом ресору. Тај посао не може да се ради "под ручном".

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОНК

27.10.2017 20:40

Вишњића познајем цијели зивот и одговорно тврдим да је одличан момак, како у приватном, тако и у професионалном животу и да је његов одлазак из МУПа велики хендикеп за исти, а са друге стране велики просперитет за Вишњица који је у МУПу зарад свог локал-патриотизма само губио вријеме са својим квалитетима које посједује. Мислим да би требао да се захвали овим људима што су му отворили очи о стању у МУПу.

Name

КYУXД201

30.10.2017 06:30

Висњиц је испао будала. Волис своју земљу, радис за њу гурас "републиц оф српска" на свим цланцима сиром свијета а онда те локални серифи сатјерају у цосак. Па ово није нормално.

Name

Перун

27.10.2017 18:37

Овде агенти Глупсон и Тупсон , наси "најпаметнији" вундеркинд-ови за мале паре раде за Њемацку и Британску обавјестајну слузбу а да тога нису ни свјесни. Казу да имају посебне неке телефоне којима саљу информације директно у Бец а добили су га као поклон од "Телекома".

ОДГОВОРИТЕ
Name

сос

27.10.2017 19:05

Пандур је увијек пандур и немојте мистификовати ове људе, није њихово знање и интелигенција за Силицијумску долину па их сад несто овдје уздизете. Они су само радници МУП-а који су имали приступ софистицираној опреми. И оцигледно злоупотребљавали су то. Тачка.Лако је онда бити џек и фаца која несто вриједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор

27.10.2017 19:50

Момци су били инзењери и МУП РС неце никад висе такву екипу.

Name

СОСА

27.10.2017 20:34

Пандур је пандур за цијели зивот, а ти си глуп за цијели зивот, не коментариси нешто што не разумијес и ТАЦКА.

Name

ревоке

28.10.2017 00:03

Апсолутно тацно,кад је тај Висњиц такав струцњак ста це код Баје у кабинету. Мозе у приватном сектору зарадити много висе! За такву струцност Запад плаца и не пита. Према томе да је струцан не би се дрзао овог јадног народног будзета на који су се навукли разноразни струцњаци (Цераниц,Галијасевиц,Заветници,Истоцне алтернативе и остала багра)

Name

Ре(сос)алитиц

28.10.2017 08:53

Коректно, кратко и тацно!

Name

Еx

27.10.2017 19:17

Нека се МУП изјасни колико нас је напустило МУП па нека народ види ста је та институција и каква је

ОДГОВОРИТЕ
Name

На ЕX

27.10.2017 20:32

А колико би нас тек напустило само да можемо.

Name

еx хвала Богу

29.10.2017 17:41

Висе манекена и мање муда ријетко гдје на свијету наци!

Name

Сатосхи Накамото

27.10.2017 20:07

Ја радим у МУП. Ово сто је наведено у тексту је само врх леденог брега. Интранет МУП-а РС је комплетан под надзором Хрватско-Турске обавјестајне слузбе . Сав саобрацај у оквиру МУП-а РС се проследјује и анализира .Кадрови који могу да спреце и умање цурење информација из МУП-а су протјерани. На дјелу је таљење тренутног руководства са најбољим понудјацима у којима се добијају скупоцјени поклони и новац за одабир "најнољег софтwаре-а" мада је то све смеце . На дјелу је глуматање струцности из ове области , 99 посто кадра у МУП-у РС који се налази на пословима ИТ-а су скоро информатицки неписмени. Њихов максимум је подесавање пермисија код ОП система XП и постављање каблова. Све је супље ко сито , ал не дају прици струцњацима нити ко то смије коментарисати.Сав се посао своди на постизање договора са добављацима како би добили мито у облику новца , рацунара , материјала кога дистрибуирају и продају у својим приватним фирмама које се баве тиме ..... Страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Би

27.10.2017 20:31

Све је то тацно муп рс је имао дио кадрова до прије пет година који су радили свој посао постено и квалитетно али екипа око једног од бивсих нацелника их је отјерао тако да је тај дио у потпуности растурио. Остала је екипа око марковица и висњица који су направили велику срамоту за муп рс. Нека им је Бог на помоци.

Name

Сатосхи Накамото

27.10.2017 20:11

Ја радим у МУП. Ово сто је наведено у тексту је само врх леденог брега. Интранет МУП-а РС је комплетан под надзором Хрватско-Турске обавјестајне слузбе . Сав саобрацај у оквиру МУП-а РС се проследјује и анализира .Кадрови који могу да спреце и умање цурење информација из МУП-а су протјерани. На дјелу је таљење тренутног руководства са најбољим понудјацима у којима се добијају скупоцјени поклони и новац за одабир "најнољег софтwаре-а" мада је то све смеце . На дјелу је глуматање струцности из ове области , 99 посто кадра у МУП-у РС који се налази на пословима ИТ-а су скоро информатицки неписмени. Њихов максимум је подесавање пермисија код ОП система XП и постављање каблова. Све је супље ко сито , ал не дају прици струцњацима нити ко то смије коментарисати.Сав се посао своди на постизање договора са добављацима како би добили мито у облику новца , рацунара , материјала кога дистрибуирају и продају у својим приватним фирмама које се баве тиме ..... Страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лео

27.10.2017 20:51

Није он џаба прешао код Предсједника за савјетник,а да су били уиграни јесу али свака цаст Јови ипак је то цастан Србски официр

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симетић

28.10.2017 13:41

Е то је тек част о којој се да причати да ниси свјестан колико :)

Name

Лео

28.10.2017 22:25

Ајде Симетицу моземо прицати до миле воље од поцетка Војне академије рада у ВРС и цак преласка у Муп РС зар то није цастан Српски официр

Name

Кров

27.10.2017 22:25

С колико су они незаконито људи придлудкивали и прислускују и данас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Симетић

28.10.2017 18:47

Па ђеси Симетићуууу, код кога си ти савјетник, уствари јесте ли сви у кабинетићу?

Name

Дјурадј

28.10.2017 13:28

Кад један Дјурадј алиас “дјола” престане одлуцивати у полицији онда моземо оцекивати неки помак. Исти је кад је била акција у његовом хотелу Талија за проституцију, у посљедњем моменту скинут са листе за хапсење и претрес. Зато сад Дарко Илиц сједи гдје сједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису чиста посла

30.10.2017 09:38

Мора да је ухваћен у нечем компромитујућем кад га брзопотезно склонише у палату за савјетника..??!! Као својевремено оног Јовичића, па га и крива и дужна угураше на министарски трон.

ОДГОВОРИТЕ