Неслагање о Космету и Русији

Састанак предсједника Србије Александра Вучића и замјеника помоћника државног секретара САД Хојта Брајана Јија могао би се сажети у две кључне тачке.

Србија 25.10.2017 | 08:49
Неслагање о Космету и Русији
Како пишу "Вечерње новости", те тачке су: дубоко неслагање око питања Косова и Метохије и наставак притиска да Србија прекине блиске односе са Русијом.

Како лист наводи, позивајући се на изворе из Вучићевог окружења, управо се око ове двије теме јуче "вртио" разговор у Палати Србија, чији прилог је дан раније, била огољена порука Јиа - да Београд више неће моћи да сједи "на двије столице". 

Извори "Новости" кажу да је гост "добронамјерно" савјетовао свом домаћину да би Србија требало да поштује територијални интегритет Косова, и наводе да су се најпре у тој тачки појавили "шумови на везама". 

Како се истиче, предсједник Вучић је Јиу на то без увијања саопштио: "Тако се нисте понашали прије девет година". 

Предсједник је, наводе исти извори, образложио свој став да долазеће генерације не смијемо оптеретити замрзнутим конфликтом који је препрека за историјско помирење Срба и Албанаца, а није пропустио прилику да званичнику САД саопшти да Приштина упорно и некажњено кочи спровођење Бриселског споразума. 

"Неки су подигли ларму због тога што је из баналних техничких разлога за два дана закаснио улазак српских судија у правосудни систем Косова и Метохије, а Приштина већ 1.652 дана не спроводи обавезу да формира Заједницу српских општина (ЗСО) и ником ништа", категоричан је био Вучић. 

Што се тиче другог "камена спотицања" у дијалогу - односа Београда према Москви - Ји је, наводно, децидирано рекао да Србија тешко може једном ногом да иде ка Русији, а другом ка ЕУ. 

Уз то, поменуо је и да је из визуре Вашингтона "врло проблематичан" захтјев Руса из Хуманитарног центра у Нишу да им се додијели статус дипломатског особља. 

"Новости" пишу да су аргументи предсједника били да Србија остаје стратешки опредијељена за евроинтеграције, али да ће и даље развијати пријатељске односе са Русијом, али и Кином, Индијом, Уједињеним Арапским Емиратима... 

Госта су интересовале и "дежурне теме" - докле се стигло у истрагама о "случају браће Битићи" и паљењу америчке амбасаде у Београду. 

Предсједник је, како тврди извор "Новости", казао да нико у Србији неће ставити под тепих та два догађаја. Навео је и да се иде у смјеру ефикасног решавања судског поступка око паљења амбасаде и да ту не види проблеме. 

Госта из Вашингтона занимала је и медијска слика у Србији, као и владавина права. Вучић му је, како преносе саговорници "Новости", поручио да су жалбе појединаца о цензури у нашој држави - бесмислица, а навео је тачно у долар колико су поједини медији добили новца од страних донатора, укључујући и Америку.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Трамп

25.10.2017 06:54

Добро ти казе..НЕ МОЗЕС СЈЕДИТ НА ДВЕ СТОЛИЦЕ.. ОДЛУЦИ...ЕУ...ИЛИ РУСИЈА....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

25.10.2017 07:33

Вучко је њихов, преобратио се због лове и власти. Треба питати народ!

Name

РС

25.10.2017 07:45

Тако је...

Name

ре трамп

25.10.2017 08:39

Колико држава, чланица ЕУ има економске везе са Русијом, па им свјетски тутор не приговара на томе.???? Овдје се ради о нечему другом, а то је упозорење због војног примицања Русији.

Name

ПЕНЗИОНЕР НА АПАРАТУ

25.10.2017 08:50

ВУЦКО ЈЕ КАКАВ ТАКАВ АЛИ ЦЕ СИГУРНО ИЗВУЦИ СРБИЈУ И ТО ПРЕМА ЗАПАДУ РУСИМА НЕ ТРЕБА СИРОТИЊА ЈЕР И САМИ ЗИВОТАРЕ ЗАТО ВУЦКОВ БРОД ПОЛАКО ПЛОВИ НА ЗАПАД А НАС У РС ТОНЕ НЕМА ПАРА НЕМА ПРИЈАТЕЉА " СВИ СУ ПРОТИВ НАС" ВРЈЕМЕ ЈЕ ДА ДОДИКОВ БРОД ПЛОВИ КА ТУЊИЦАМА.

Name

Нн

25.10.2017 18:16

Трампе Русија наравно

Name

разумио

25.10.2017 07:03

Разговор је протекао у пријатељској атмосфери (цитај, културно су трпјели једно другог), резултати реформе су видљиви али треба на томе даље радити (цитај, реформа није донијела зељени циљ, а тај је да будете слуге покорне нама), али поред свега треба истрајати на европском путу (цитај, иако сте ви географски дио Еуропе морате се науцити новом свјетском поредку и капиталистицкој демократији) итд., итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

25.10.2017 08:21

ВУЧИЋ МИ НЕ ЛИЧИ НА ОНОГ ЧОИЈЕКА КАД ЈЕ БИО ПРЕДСЈЕДНИК ВЛАДЕ САДА ЈЕ ПУН ХВАЛИСАЊА .МОРАМО САГЛЕДАТИ КОЛИКО НАШИХ ЉУДИ ЖИВИ У АМЕРИЦИ.А КОЛИКО У РУСИЈИ ТО ЈЕ ОГРОМНА РАЗЛИКА.ХРАНИ ИХ АМЕРИКА А ВОЛЕ РУСИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пјер

25.10.2017 09:22

У Америци је прије 200 година било много висе црнаца него у Русији.

Name

Мали србо

25.10.2017 13:55

Србија, да би напредовала на европском и евроатласком путу , мора да се одрекне сопственог сувренитета,сопствене спољне политике , сопствене дрзавности,пријатеља и партнера. Мора да се одрекне себе. Хојти ниста није рекао сто вец нијесмо знали, али влада Србије је све крила од народа и потурала под тепих

ОДГОВОРИТЕ