Даривање крви за спас пацијената

У оквиру славских свечаности поводом обиљежавања крсне славе општине Угљевик Свете Петке Параскеве, одржана је акција добровољног даривања крви.

Република Српска 21.10.2017 | 15:14
Даривање крви за спас пацијената
Друштво добровољних давалаца крви "Рудар" из Угљевика традиционално и ове године организовало је хуманитарну акцију на коју се одазвало више од 30 друштава из Републике Српске и Србије.

Начелник општине Угљевик Василије Перић истакао је да је добро што свечаности поводом славе општине почињу управо овом хуманитарном акцијом.

”Желим истаћи да кад год се обратимо овом друштву за помоћ да ли за наше грађане или за људе из других градова, увијек су ту да дарују драгоцјену течност и зато им се захваљујемо на цијелокупном раду", рекао је Перић.

“И ове године захваљујући великом одзиву давалаца крви прикупљено је 250 доза најдрагоценије течности која ће помоћи лијечење најтежих болесника у болницама широм Републике Српске”, додаје потпредсједник Друштва добровољних давалаца крви “Рудар” из Угљевика. 

Најчешћи разлог због којег већина давалаца дарује крв је помоћи онима чије је здравље угрожено, али и очување сопственог здравља.

“Крв дати значи некоме спасити живот и то је нешто што човјек може да дарује од себе. Наше мало некоме значи много”, каже протојереј -ставрофор Мићо Пајкановић који је добровољни давалац крви.

Друштво добровољних давалаца крви "Рудар" основано је 1982. године у Угљевику и једно је од највећих и најорганизованијих друштава у Републици Српској које броји више од 850 чланова. Неколико година уназад држе рекорд у прикупљању боца драгоцјене течности која живот значи.

(БН) 

Коментари / 0

Оставите коментар