Анализа - ЛЕ: Како је Партизан третиран у Албанији?

Стојковић: Боља атмосфера у Новом Пазару него у Елбасану! Да вратимо мало филм - како су Срби третирани у Албанији?

Фудбал 20.10.2017 | 23:07
Анализа - ЛЕ: Како је Партизан третиран у Албанији?
На великом испиту биће Партизан и његови навијачи кад им за две седмице у госте буде дошао Скендербег.

Организација утакмице и утисак комплетне експедиције црно-белих да су се током дводневног боравка у Албанији осећали више него угодно, те да нису осетили ни трунку мржње какву су можда неки прижељкивали, озбиљан је параметар који би требало да следе како Гробари, тако и Београђани у сусрет четвтом колу Лиге Европе (2. септембар).

Првак Србије је био смештен у Тирани, а и у главном граду као и у Елбасану - у који је путовао само како би одиграо утакмицу - све је протекло како се само пожелети може кад је припрема и организаицја меча у питању. Јаке полицијске снаге јесу пратиле екипуМирослава Ђукића од аеродрома до хотела и у четвртак вече до Елбасан арене, било је специјалаца око стадиона, на трибинама, уз утисак: боље да их буде, него да фали.

Мада, крајни утисак - пренапумпано.

У самој Тирани, руководиоци, званичници, пријатељи клуба и новинари су могли да се шетају без да их је ико пресрео или питао шта ту траже. Играчима је сугерисано да не напуштају хотел, јер не иде баш да у клупским обележјима крстаре сокацима, а потврда да су можда и то могли стигла је синоћ на самом стадиону, где су се сви они који су очекивали да ће Албанци „наоружани до зуба“ дочекати Србе уверили да од таквог с сценарија нема скоро ништа.

Истини за вољу, повремено су се чули повици „УЧК“, „Косово је срце Албаније“, погрдна скандирања на рачун нашег народа (видећемо да ли ће УЕФА да реагује). Приметно, не са свих страна стадиона.

Недовољно да поремети концентрацију црно-белих, о чему можда најбоље сведоче изјаве првог голмана Ђукићеве екипе, Владимира Стојковића.

„Нисам хтео о томе да причам на конференцији дан раније, али, ако ћемо искрено, теже је играти у Новом Пазару него у Елбасану. Ми бисмо волели да је атмосфера овде била боља, али, реално, није тако. Била је стварно нормална утакмица, осећао сам се као да играмо неки јачи меч Суперлиге. Мислим да је у Новом Пазару боља атмосфера...“, сликовото ће искусни Стојковић током каријере навикнут на далеко страшније ствари од скандирања неодговорних појединаца са трибина или велике „шеталице“ у виду албанске заставе.

Управа Партизана седела је у централној ложи чији је комодитет само у томе што пружа најбољи поглед на терен. Одмах до председника Милорада Вучелића, потпредседника Владимира Вулетића, генералног директора Милоша Вазуре и спортског директора Ивице Илијева мирно и без провоцирања утакмицу су посматрали и Скендербегови навијачи. На два метра од Београђан.

Ником ништа није фалило. Нити су се прекобројни играчи (ван протокола остали Филип Кљајић, Петар Ђуричковић и Теофилус Соломон) осетили угроженим иако су седели одмах испод трибине. Штавише, црно-бели су одушевљени љубазношћу домаћина.

Зато ће већ у недељу кренути у акцију која има за циљ да подигне свест код Партизанове публике да исти такав третман укажу Албанцима 2. новембра. Вучелић, Вазура и Илиев, уз присуство осталих чланова Управног одбора, ће 22. октобра у 11.30 на благајни Партизановог стадиона (испод јужне трибине) куповати карте за предстојеће утакмице Лиге Европе и том приликом и сами предочити да су се у Албањи осећали безбедно.

Ваљало би да то исто кажу и руководиоци Скендербега после посете Србији. Па да у свет емитујемо лепо слику, као с почетка синоћњег дуела, кад Срби и Албанци стоје једни поред других. Насмејани.

Не верујемо да су вежбали осмехе.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар