ЕЛ - Анализа: Барселона од А до Ш...

Анализа играча, систем, тренер, буџет, предности и мане. . . ! Каталонци на длану уз помоћ “инсајдера” из Шпаније.

Кошарка 20.10.2017 | 17:00
ЕЛ - Анализа: Барселона од А до Ш...
Први меч у Евролиги код куће Црвена звезда играће против Барселоне (19х). Да је то Барсин тим од прошле године, црвено-бели би имали добре шансе за тријумф. Ипак, преко лета се много тога променило. И зато смо контактирали колегу Давида Армадаса са “Фем Радија” из Барселоне како би нам што ближе приближио Звездиног данашњег противника.

Кренули смо испочетка и стигли до краја. А на почетку се налази један човек.

“Начо Родригез је спортски директор (менаџер) од половине прошле сезоне. Освојио је Евролигу са Барселоном у сезони 2002/2003 са Светиславом Пешићем на клупи и играчима као што су Бодирога, Јасикевичијус, Наваро, Фућка, Дуењас и Андерсон Варежао. Када је стигао, говорио је о великим променама током лета. И није само говорио. Направио је велике промене!”, каже нам Давид.

Одакле је почео реновирање тима?

“Прва промена је била на клупи. Отпустио је Јоргоса Барцокаса (који је сада у Химкију). Барса је потом прво желела Шарунаса Јасикевичијуса. То није могло да се деси јер је Литванац желео да остане у Жалгирису још једну годину после сјајног завршетка прошле сезоне. Зато је ангажовао Сита Алонса”.

Можеш ли мало више о тренеру?

“Алонсо је млад тренер, има 40 година. Почео је каријеру у Бадалони код чувеног Аита. После три године постао је главни тренер. Радио је и у Гипузкои, у Билбао и једну годину у Басконији где је дебитовао у Евролиги прошле сезоне и стигао до четртфнала. Сито воли брзу игру, ризикује у нападу, воли креативне играче. У дефанзиви воли да игра агресивно, да брани додавања са врха капице. Доста је утицаја на његову игру имао Аито. Играчи који су играли код Алонса кажу да је јако добар у разговору, да брине о играчима и да жели да свако од њих напредује”.

Каква је била прошлогодишња Барселона говоре клубови где су ти играчи завршили...

"Родригез и Алонсо су направили тим са много нових лица. Чак 12 људи је напустило тим, а само два су завршила у Евролиги - Барцокас у Химкију и Доелман у Анадолу Ефесу. Ту су још: Хакансон (Естудијантес), Олесон (УЦАМ Мурсија), Перпероглоу (Хапоел), Ренфро (Галатасарај), Манфорд, Фаверани (УЦАМ Мурсија), Лавал, Ериксон (Гран Канарија), Дијањ (позајмљен Андори) и Пено (позајмљен Алби из Берлина). Тајрис Рајс је посебна прича. Има уговор, али није у плановима првог тима. На крају, његово питање је спортска одлука: сматрало се да он није прави играч за оно што тренер жели. Зато тренира са младим тимом у Барселони Б”, каже Давид, а потом се осврнуо на садашњи састав.

БУЏЕТ, ПОЈАЧАЊА, САСТАВ НОВОГ ТИМА КОЈИ СТИЖЕ У ПИОНИР

Са каквим средствима располаже противник Звезде?

“Барселона је са буџетом од 21.000.000 евра довела 10 играча, а петорица од њих су стигли из Евролиге, 1 из развојне лиге, један из НБА, исто  тако и из Еврокупа и АЦБ лиге, па и из Барсиног другог тима. Стигли су: Сито Алонсо (Басконија), Томас Ертел (Ефес), Фил Преси (Санта Круз Вориорс), Марк Гарсија (враћен са позајмице из Бетиса), Адам Ханга (Басконија), Раким Сандерс (Олимпија Милано), Родионс Куруч (Барса Б), Адријан Моерман (Дарушафака), Кевин Серафан (Индијана Пејсерс), Пјер Ориола (Валенсија)”.

По ком принципу су довођени играчи?

“За Барселону, која ради са играчима са највишег нивоа, јако је компликовано да доводи играче током сезоне због плата и откупа који мора да се исплати другом клубу. Због тога су направили тим са 15 играча и пробали да предвиде околности пре него што су оне ступиле на сцену. Тражили су играче који могу да играју на различитим позицијама, да клупа буде још ´дужа´ на тај начин. Осим Пресија и Серафана, сви покривају више  позиција. Од прошле сезоне остали су Петери Копонен, Пау Рибас, Хуан Карлос Наваро, Виктор Клавер, Александар Везенков и Анте Томић. Марк Гарсија, Пјер Ориола и Фил Преси су дебитанти у Евролиги”, каже Давид о екипи која је прва четири кола АЦБ лиге просечно давала 93,5 поена и примала 76 поена. У првом колу Евролиге савладала је Панатинаикос бившег тренера Ћавија Пасквала с 98:71.

ПОИМЕНЦЕ…

Ертел (позиција један): Он ће бити мотор и термометар овог тима. Играч који воли да ризикује, да игра брзо и који је међу најбољим плејмејкерима у Европи у пик ен ролу. Прошле сезоне био је шести најбољи асистент са просеком од 5,6 успешних додавања по утакмици.

Преси (позиција један): Потпуно другачији играч од Ертела, донеће Барси другачије ствари. У њега има највише сумње на старту сезоне (као и у Сандерса) највише због слабог процента у шуту за три поена и лошој одбрани где допушта противницима да улазе под кош.

Рибас (позиција два): Играч какав одговара тренеру Алонсу, већ га је тренирао у Хувентуду из Бадалоне. Може да помогне на кецу, има добру дефанзиву, агресиван је, има добар шут споља. За Барселону је он као појачање с обзиром да је прошле сезоне поврећен одмах на почетку сезоне баш против Звезде у Београду. Биће један од важнијих играча.

Копонен (позиција два): Специјалиста, има добар шут и снажну одбрану. Играч који ће бити ту да ротира.

Наваро (позиција два): Неће играти много. Веома је физички истрошен. Али ће донети искуство, шут и читање игре. Трпи игра и у одбрани када је на паркету. Али, он је историјски играч Евролиге. Дао је највише поена, највише тројки (595) и трећи је када је шут са линије слободних  бацања у питању (821). Треба му седам асистенција да дође до броје 800 и биће девети кошаркаш који је то успео. Легенда.

Гарсија (позиција два): Млад играч, био је МВП Европског првенства до 20 година 2016. Неће играти много, одличан је скорер, али ће морати да ради на телу.

Ханга (позиција три): Још један кључан играч Алонсове шеме. Један од најчвршћих играча у Европи. Ужива у брзој игри, веома добро продире под кош и веома  је познат по својој дефанзиви где може да чува противничке играче на позицијама од један до три.

Сандерс (позиција три): Доста се сумња у његове способности после првих мечева. Очекивало се да боље брани противничка крила, доста снажније и да боље шутира из отворених позиција.

Куруч (позиција три): Млад играч, клуб има велика очекивања од њега, али ће тешко имати минуте ове сезоне, посебно када се буде одлучивало.

Клавер (позиција три на четири): Био је повређен од новембра, али ова сезона би могла да буде његова. Тимски играч, помаже у скоку, има  добар шут споља. Веома снажан кошаркаш.

Везенков (позиција четири): Можда нема тело за четворку, али је један од талентованијих играча на тој позицији- Очекује се да експлодира ове сезоне, његовој трећој у клубу.

Моерман (позиција четири на пет): Веома интересантан играч који напредује последњих година. Веома добар шут за три поена, јак у скоку. Некада може да покрије и позицију пет ако затреба.

Ориола (позиција четири на пет): Може да буде највеће изненађење ове сезоне. Веома  је познат у АЦБ лиги, његов напредак је спектакуларан. Веома је јак и сваке  године напредује. Игра на две позиције, играо је Евробаскету за Шпанију и био прва замена браћи Гасол. То довољно говори.

Серафан (позиција пет): Веома јак играч од кога ће се многи уплашити. Игра добро пик ен рол. Кључан играч у одбрани рекета. Допуњаваће се са Томићем јер су потпуно различити играчи. Све зависи шта тиму буде било потребно.

Томић (позиција пет): Има много квалитета у рукама. Један од најбољих додавача са те позиције. Одлично чита игру. Видећемо како ће се адаптирати на брзу игру Сита Алонса. Близу је 2.000 поена у Евролиги. То су до сада урадила само три центра - Никола Вујчић, Јанис  Бурузис и Дејвид Андерсен.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар