У посјети хотелу своје прабаке

Послије Другог свјетског рата многе велике и познате грађевине у Вишеграду , изграђене за вријеме аустроугарске владавине, су реновиране и сачуване до данас као што је Лотикин хотел, стара зграда општине, затим објекат суда, жељезничка станица, Барухово ћоше и многе друге.

Република Српска 20.10.2017 | 09:11
У посјети хотелу своје прабаке
За сваку од њих везане су судбине њихових власника, препричавају се необични догађаји и читају записи о времену у коме су саграђене.

Бивши угоститељски радник, а сад пензионер Душко Андрић прича да је Хотел „Слобода“ у главној вишеградској улици, преко пута зграде општине, како су му причали, саграђен двадесетих година прошлог вијека и био је власништво угледне вишеградске фамилије Јованић. Њим је управљала Меланија Јованић.

„Уз ову фамилију биле су везане породице презимена Потпарић, Мирковић и Јеремић. Послије Другог свјетског рата почело је расељавање ових фамилија па су Јеремићи отишли у Београд, неки су стигли до Пољске а један дио фамилије населио се у Аргентини“, испричао је Андрић.



Праунука Меланије Јованић, која живи у Аргентини, Флор Фаинштајн ових дана дошла је у град своје прабабе и обишла садашње здање некадашњег њеног Хотела „Слобода“.

„Ово је веома лијепо мјесто и срећна сам што сам била поред хотела моје прабабе. Ово је веома важан догађај за мене и моју породицу. О Вишеграду ми је причала мајка која је овдје боравила прије 15 година“, рекла је госпођица Фаинштајн.

Са родицама које живе у Београду Флор је прошетала и Ћупријом на Дрини и обишла комплекс Андрићграда.



„Све је необично, очаравајуће и није чудо што је бака Меланија вољела овај град и туговала за њим“, додала је Фаинештајн.

Послије Другог свјетског рата власти су национализоване хотел Јованића и дале му име „ Панос“ по брду изнад Вишеграда.

Зграда је сад у власништву општине Вишеград и има другу намјену.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ћифо

20.10.2017 09:39

Тражи да ти врате имовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.10.2017 11:03

Нек јој Тито врати то је имовина Републике Србске...

Name

израелац

20.10.2017 20:16

Јест то је све од републике српске тј од тајкуна. А тајкуни су то постено платили народним парама јер прије 91 сви у бивсој сфрј су били милтимилионери а не банкрот...