Видео: Сјећање на легендарног "Никиту"...

У Београду је данас обележено 20 година од смрти чувеног спортског коментатора Драгана Никитовића. Преносио је многе велике спортске догађаје, а остаће упамћено оно његово из Истанбула: "Време је истекло, време је истекло!".

Остали спортови 19.10.2017 | 20:00
Видео: Сјећање на легендарног "Никиту"...
Независно удружење новинара Србије данас је у београдском Медија центру обележило 20 година од смрти спортског новинара Драгана Никитовића, доајена југословенског спортског новинарства и првог председника НУНС-а (од 1994. до 1995. године).

Драган Никитовић "Никита" ће остати запамћен као један од најбољих телевизијских репортера, од кога садашње генерације имају пуно да науче.

Преносио је многе велике спортске догађаје, а највише га памтимо по легендарним ТВ преносима кошаркашких мечева.



Преносио је и финални меч Евролиге (тада Куп европских шампиона) Партизан - Хувентуд 1992. године у Истанбулу. Остаће упамћено оно његово: "Време је истекло, време је истекло", након што је Александар Ђорђевић погодио "тројку" којом је Партизан постао првак Европе.

Или меч Партизана и Југопластике, када је цела Хала спортова аплаудирала Тонију Кукочу, коме је то тада била последња утакмица у дресу клуба из Сплита:



Спортски новинар Милојко Пантић је истакао да су Никитовић и Владан Стојаковић били родоначелници "београдске школе спортског репортерства".

"За разлику од загребачке школе, која се заснивала на документацији и подацима, Никита и Владан су основали слободан репортерски стил чији темељи су били елоквенција и импровизација", рекао је Пантић и истакао да је Никитовић био најбољи ТВ репортер свих времена, не само у спорту.

"Никитовић је био репортер кога сте могли да пробудите усред ноћи, дате му основне податке и он је могао да почне пренос било одакле. Његови минијатурни коментари у дневницима и спортским емисијама су били прави бисери журнализма", рекао је Пантић.

У знак сећања на Драгана Никитовића, који није био само спортски коментатор, објављујемо његову колумну из магазина "Кош" објављену 12. јуна 1991. године:

Правила по мери

Кошарка је спорт који потпуно одговара нашем менталитету и нашим навикама. Сетите се само колико смо важних и правих ствари бацили у кош.

Други разлог нашег брзог успона је тај што је кошарка превасходно игра и ви знате колико смо ми подложни и склони играма.

Играмо се и много важнијим стварима него што је лопта и у томе успевамо.

У кошарци су честе блокаде, а ми смо земља у којој су блокаде стил живота.

Желео бих да укажем на важност тајмаута који није само минут одмора него и договора, што се у кошарци, за разлику од неких других области, паметно користи.

У кошарци промена играча не изазива подозрење, јер се то чини да би било боље, а не горе.

Према правилима, у кошарци се кажњавају погрешни кораци. Када би се то применило и другде ко зна где би нам крај био.

И не заборавите да се једино у кошарци због личних грешака испада из игре.

Ето, то су неки од разлога, по мом скромном нестручном мишљењу, што смо у кошарци напредовали тако брзо, прекорачили Европу и закорачили у свет.

Ствар је врло једноставна само ваља знати шта се, кад и зашто баца у кош".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар