Успомена на српске великане

Ученике Основне школе "Петар Кочић" из семберског села Бродац називају Кочићевцима или Вишњићевцима јер његују успомене на двојицу великана српске књижевности - свог славног земљака Филипа Вишњића, највећег српског епског пјесника, и писца и народног трибуна Петра Кочића.

Република Српска 19.10.2017 | 15:44
Успомена на српске великане
У централној школи у Броцу све је у знаку Кочића. На сваком кораку је ђачки рад са његовим препознатљивим ликом, а у парку је Петрова биста коју је прије 135 година, поводом обиљежавања стогодишњице ове школе, открила његова кћерка.

Осим што у свакој прилици чувамо успомену на Петра Кочића, ученици наше школе редовно учествују и на литерарном конкурсу "Кочићевог збора", па је недавно и једна наша ученица, Ивана Спасојевић, добила прву награду и назив "Змијанче", каже директор ове школе Радован Бикић.

Почетак сваке школске године у селима Доње Семберије: Балатуну, Броцу, Велином Селу, Трњацима, Остојићеву и Међашима све је у знаку обиљежавања успомена на српског Хомера Филипа Вишњића.

"У подручној школи у Међашима, у селу у коме је Филип живио, наши ученици приређују програм славном земљаку у част. У томе им здушно помажу учитељи и наставници, а на мјесту гдје је некада била Вишњићева кућа, полажу цвијеће", напомиње Бикић.

Ове године поводом обиљежавања јубилеја 250 година од рођења Филипа Вишњића Кочићевци и Вишњићевци из Броца припремају свечани програм, кога ће приредити у Међашима шестог новембра у оквиру манифестације
"Вишњићеви дани".

Уз све ово мали Семберци окупљају се код спомен-обиљежја на мјесту гдје је Филип казивао своје прве стихове а Кнез Иво од Семберије договарао откуп робља од Кулин-капетана.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар