Каква је ратна прошлост судија?

Породице Срба осуђених пред Судом БиХ за ратне злочине затражиле су од предсједника Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милана Тегелтије да се хитно изјасни о наводима да су данашње судије и тужиоци у рату вршили дискриминацију Срба и да против неких постоје и кривичне пријаве, да би се обезбиједило објективно и непристрасно правосуђе, што и јесте задатак ВСТС-а.

Република Српска 19.10.2017 | 10:56
Каква је ратна прошлост судија?
У отвореном писму Тегелтији подсјећа се да је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица прошле седмице поднио информацију ВСТС-у БиХ о ратним судијама и тужиоцима који и данас обављају правосудне функције.

“Сазнали смо да је уз информацију достављено и више доказа који потврђују да су данашње судије и тужиоци у рату вршили дискриминацију Срба, те да против неких од њих постоје и кривичне пријаве”, наглашава се у писму.

Породице Срба осуђених пред Судом БиХ за ратне злочине у писму подсјећају да су више пута указивале да, од момента оснивања Суда БиХ, у предметима ратних злочина постоји селективност усмјерена искључиво на то да се српски народ прикаже монструозним, злочиначким и у крајњој мјери – геноцидним.

“Истицали смо и то да је тај исти суд, свјесно и са крајњом злом намјером према Србима, примјењивао погрешне законе, а само с циљем да се изричу што теже и дуже казне затвора”, истиче се у писму.

Породице оптужених Срба напомињу да, и поред њихових напора да укажу на ово правно насиље, заштиту нису пронашли у домаћим судовима, законодавству и институцијама, већ је “оштар шамар” морао да упути Суд за људска права из Стразбура.

За такво кршење закона нико из Суда БиХ није одговарао, ни сносио било какве посљедице, констатује се у писму.

“Посебно нам смета то што у Тужилаштву и Суду БиХ и дан-данас највише правосудне функције обављају лица која су те функције обављала у рату. Да ли се онда може уопште говорити о правди, правичности, објективности и непристрасности судија и тужилаца”, истиче се у писму породица Срба осуђених пред Судом БиХ за ратне злочине.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Драган

19.10.2017 09:01

Право питање је: У каквој то држави човек оптужен за ратне злочине може да буде судија и да суди другим људима? Кад себи одговорите на ово питање добићете одговор на то каква је БиХ држава и каво су смеће фамозне "међународне организације" и поједине амбасадорке. Људски отпад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби Индијанци

19.10.2017 15:24

Нас је НАТО ставио у полозај Индијанаца.Мозес да их убијас колико хоцес.Велики су то демократски стандарди.

Name

И Треба

19.10.2017 09:08

Нек је Тегелтија запослио зену у Мтел.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аааааааааа

19.10.2017 10:36

Није ваљда?! а јој куку леле...па како ће радити кад много воли путовати?

Name

Лео

19.10.2017 10:45

Оо знаци пресла из банкарскога сектора у телекомуникације,ма свака му цаст

Name

Михајло

19.10.2017 13:45

Тегелтија лабро додиков, зато нам је тако у судству и у РС.

Name

ДУКИЦ ТО СВЕ ЗНА

19.10.2017 09:10

А ТЕК СТА СУ РАДИЛЕ ЗА ВРИЈЕМЕ РАТА СУДИЈЕ И ТУЗИОЦИ У ХАГУ ИЗМИСЉАЛИ ПРИЦЕ ДА СУ СРБИ КРИВИ ЗА 80% ЗЛОЦИНА У БИХ. И ТОЛИКО СРБА ОСУДИЛИ. ТРЕБА ИСПИТАТИ ГДЈЕ СУ БИЛИ ОД 1992-1995г.У КОЈИМ СУ ЈЕДИНИЦАМА АРМИЈЕ БИХ РАТОВАЛИТО БИ НАМ НАЈБОЉЕ ЗНАО РЕЦИ ДУКИЦ ОН ЈЕ БИО ЛОЈАЛАН ОНДАСЊОЈ ВЛАДИ У САРАЈЕВУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

19.10.2017 10:17

Зар неко мисли да тај Тегелтија то све не зна? Зна,а ћути јер је то можда услов да сједи гдје сједи. Да прима астрономску плату а да мишта не ради. Да ради како кажу налогодавци. Да спријечава да неко случајно неби неког од налогодаваца процесуирао. Давно сам рекао да су Коза ностра и остали мафијаши мале маце за ове наше Ностре и Мустре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоки

19.10.2017 16:32

Па ста је ту спорно ко је крив нека одговара.

ОДГОВОРИТЕ