Дјеца насилна, школе немоћне

Шокантан случај насиља у Бањалуци, гдје су, у центру града, четири четрнаестогодишњакиње у суботу навече брутално претукле вршњакињу, ученицу Основне школе "Свети Сава", показује да просвјетни радници немају довољно механизама да се сами изборе с несташлуцима ђака, сматра струка.

Република Српска 19.10.2017 | 10:20
Дјеца насилна, школе немоћне
Немили догађај, који је узнемирио многе, како у Бањалуци, тако и шире, пријављен је прекјуче полицији, која је истог дана идентификовала насилнице. Тинејџерку су, како сазнају "Независне", претукле због момка, који није њен, а пољубила га је прије годину дана.

Она је, наиме, већ годину дана због једног средњошколца била у сукобу с вршњакињом, једном од четири које су је у суботу истукле.

"Дјевојчица, чији је момак у питању, већ дуго на друштвеним мрежама вријеђа дјевојчицу која је у суботу претучена. Њих двије су се среле и у петак и претучена дјевојка је ову повукла за косу. У суботу је услиједила освета. Са три другарице, ова ју је дочекала и премлатила у хаустору у Улици Веселина Маслеше (Господска)", појашњава извор "Независних".

Мирослав Попржен, директор школе на Лаушу коју похађа премлаћена, одлична ученица примјереног владања, истиче да што прије треба да се погледамо у очи с реалношћу. Школама су, каже, одузете ингеренције које су некада имале, а оне су истовремено под лупом свих - од ђака до родитеља.

"Ми више немамо никаквих инструмената! Нама су наметнути којекакви протоколи, а руке су нам свезане, не смијемо ништа! У закону нам се само пријети - ако наставник уради ово, биће ово, ако директор уради ово, биће смијењен. О чему се ради?! Каква је одговорност родитеља", пита Попржен.

Он уједно истиче да у школи никад није било теже радити, па ни у рату, те да није присталица репресије, али...

"Моји наставници су дошли у позицију да се боје како ће погледати дијете, а камоли како ће се с њим опходити, или, не дај боже, помиловати га. Вјерујте, ја као директор савјетујем - немојте ни помиловати дијете, јер не знате како ће родитељ то протумачити", нагласио је Попржен, који је и предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије.

Репресија се, истиче, треба вратити, јер се мора знати "ко коси, а ко воду носи" и за шта ко одговара.

"Дјеца од првог разреда само знају за права. Није спорно имати право, али свако право повлачи обавезу и одговорност. Ми смо под лупом родитеља, ученика, бабе, стрине, тетке, инспектора, Педагошког завода и не знам све кога, а пребачена је лоптица да школа мора васпитавати дјецу. То није спорно, школа васпитава. Али школи су одузете ингеренције", каже Попржен.

Драгана Гвозденовић, школски педагог, казала је за "Независне" да у школама има много вршњачког насиља, те да је оно у сталном порасту.

"Физичко насиље је само један вид насиља и, нажалост, имамо и друге видове као што су емоционално, вербално и психичко, а који су још гори од физичког, јер их је теже примијетити", појаснила је Гвозденовићева, која сматра да дјеца вриједности обично носе из куће, па оно што мама и тата представе као добро и они сматрају добрим.

У Удружењу "Нова генерација" кажу да им је путем плавог телефона вршњачко насиље пријавио "безброј" малољетника, те да су у питању различити видови насиља.

Према малољетницама, које се сумњиче да су претукле вршњакињу, поступаће се у складу са Законом о малољетницима. У новом Кривичном законику РС наводи се да ће се ко другога повриједи или му наруши здравље, казнити новчаном казном или казном затвора до једне године. Ако је у питању тешка повреда, затвор може трајати и до пет година.

За девет мјесеци ове године евидентирано је 45 малољетних извршилаца који су починили 51 кривично дјело.

Независне новине

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Ма..

19.10.2017 09:02

Ста реци... све пропало... одрања се из дана у дан све висе... нек се спаси ко мозе... да не буде касније куку-леле... поздрав из аутобуса за Аустрију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

струка

19.10.2017 10:49

У центру града претучена а криви просвјетни радници,јел то просвјетари држе часове по улицама.Криви су родитељи,насилан одгој,мобилни телефони,насилни филмови,политичари итд.Хоћете да вам други васпитава дјецу.На крају крајева школа има педагога и психолога који џабе примају плате на измишљеним радним мјестима па нек васпитавају.

Name

www

20.10.2017 04:59

Цуј криви мобилни телефони, ајде ме просветли како мозе мобилин телефон бити крив за било ста

Name

АЛА

19.10.2017 09:04

ИМАЛИ ТА ДЈЕВОЈЦИЦА ПРЕТУЦЕНА РОДИТЕЉЕ СТА ЦЕКАЈУ ЗУБ ЗА ЗУБ ГЛАВА ЗА ГЛАВУ ПА БИ СЕ ЊИХОВИ РОДИТЕЉИ ЗАПИТАЛИ ЗА СВОЈУ ДЈЕЦУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби народ који нестаје

19.10.2017 09:31

Наси родитељи су познати јунаци. Кцеркице им се продају за бурек и јогурт а они то гледају и ниста не предузимају.

Name

лола

19.10.2017 12:39

Писало се да мајка није хтјела да пријави слуцај полицији и да је једва пристала на сарадњу са полицијом, сто је стварно цудно?!

Name

Лола гени су чудо!

19.10.2017 15:04

И та претучена није ништа боља! Мама је васпитала. младе цурке се туку због тамо неког дјечака и ходају ноћу по граду, а родитељи им то допуштајуЗаконом треба кажњавати неодговорне родитеље. Не треба жалити овакву "дјецу". Људима је зло и поквареност усадјена родјењем, гени.

Name

Као да

19.10.2017 15:12

Је мајка нешто боља! Кћеркица са 12 јој се љубака са момком, добија батине од супарнице! Ово је, нажалост и ОК, него да је води на абортус. А има и тога, само се не пише!

Name

Има, али изгледа да њих није брига

19.10.2017 17:48

Куда им 13 г. стара кћерка хода по мраку. Ишла можда у библиотеку, Откуд та претучена у друштву са осталима које су је тукле?!! Оставите балавурдију, то је будући полусвијет, и улицарке . Друштво на такве не треба Трошити новац и енергију!

Name

мозда

19.10.2017 09:13

Сто да не уведете и полицију у сколе кад их вец има да сви добијају посао после сколе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАЛОЉЕТНИЦЕ

19.10.2017 09:16

ОВО ЈЕ СТРАСНО, А КО СУ ДЈЕВОЈЦИЦЕ ЗАСТО НЕМА ИМЕНА.. СИГУРНО СУ ИМ РОДИТЕЉИ БИТНИ ЗА ОКОЛИНУ И НЕМАЈУ ВРЕМЕНА ДА СЕ ПОСВЕТЕ ДЈЕЦИ ЗАТО СЕ ОВО И ДЕСАВА, АА ОПЕТ ЗАСТО НЕ ОБЈАВИТИ ИМЕНА ..НЕКА СЕ ЗНА ...ИМАМ ДВОЈЕ ОДРАСЛЕ ДЈЕЦЕ БАВИЛА САМ СЕ ЊИМА А НЕ КАРИЈЕРОМ ,,ОВО ЈЕ СРАМОТА..МОМАК У ПИТАЊУ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.10.2017 10:06

Није дозвољено објављивање имена. Ја памтим и онај предратни систем, одговорно тврдим да је било насиља међу дјецом, било је пуно вршњачког насиља, и пхихичког и физичког, углавном у основној школи. Било је и масовног сеxуалног насиља, хватања дјевојчивца за гениталије, задиркивање због изгледа, физичког и сеxуалног злостављања истовремено али није било мобитела да се то све сними, видео надзор је постојао у научно фантастичним филмовима. Данашње стање је горе, у оно вријеме наставници су имали већа овлаштења данас дјеца знају све. Вршњачко насиље је проблем свугдје у свијету. По америци се дешавају страшне ствари, да не детаљишем, јако тежак проблем, родитељи морају што више посветити времена својој дјеци као и што чешће пратити њихово понашање, ситуација је таква, нека нам је Бог на помоћи

Name

Закон

19.10.2017 10:31

Имена нема зато што су дјеца, тј. младја малољетна лица. Ето зашто нема имена. И биће процесуиране, не брините. Гледајте како ћете пазити на своју дјецу. Да су родитељи од ових дјевојчица размишљали о понашању дјеце не би се ово ни десило. Мора да су тако као и ви причали о другима, а њихова дјеца сама и на улици. Рјешиће то тужилаштво и суд. Стално то раде. Само ето не заврши све у медијима и нешто промакне вама коментаторима.

Name

За Ре

19.10.2017 10:34

Да, тачно. Прије је наставник имао арсенал шиба, смио је и руком ударити дијете. Данас га не смије погледати, јер, Боже драги, па знаш ли ти чије је то дијете. Е зато нам им јесте овако. Дјеца су и вијек ће се млатити. тако је било и биће. Додуше не буде све екранизовано.

Name

Имена

19.10.2017 12:17

Имена дјевојцица од јуце крузе по фејсбуку...

Name

није_битно

19.10.2017 09:53

Све се гура под тепих. Просвјетни радници цу оптерецени кредитима па им не пада на памет да реално оцјењују или да указују на било какве проблеме. Истовремено су оптерецени толиком папирологијом коју је потребно провести за било какву процедуру. Смањивање владања је сада такав процес да се мало њих у то и упуста, а и кад се деси, да би се на било какав нацин оградио разредни старјесина зели да му иза ледја стоји НВ јер му никако није сигурно да сам донесе ту одлуку. При томе цесто родитељи ангазују и адвокате. Педагоски завод се само бави статистиком гдје се и виде бројни проблеми које они не рјесавају, њима је и даље најбитније колико има Срба, Кинеза у поједином одјељењу. Није им битно сто по новим правилницима уценик ни не мора да иде на наставу, сто уценици могу самостално да одгоде било какву писмену провјеру, сто се цасови правдају како ко зели, сто поједини доктори издају десетине оправдања дневно без покрица, сто су на крају крајева сви одлицни уценици. Нико не писе о пријетњама које просвјетни радници добијају од родитеља. Многи се моле Богу да поједини уценик добро уради неку писмену провјеру да не би наступили проблеми касније. Врсњацко насеље је посебна прица гдје се у вецини слуцајева окреце глава због наведених разлога. У принципу све постаје небитно, уценици из осјецаја да це свеједно заврсити неку приватну сколу или факултет или све веци број просвјетних радника који су заврсили те исте приватне факултете, па до Министарства које је то исто и омогуцило. План је јасан, добијање критицне гласацке масе без мозга. Тузно је кад цитате у новинама имена својих бивсих уценика како цине разна кривицна дјела и да се сјецате момента кад сте осјетили да би се тако несто могло десавати са њима у будуцности. Стално размисљате да ли сте могли некако утицати на то и на крају схватате да у ствари никог није брига, да у сваком покусају да ријесите несто и заузмете став излазете себе великим проблемима. А како и да позитивно утицете кад у средини у којој радите има стотину пута висе кладионица и коцкарница него библиотека. Како да утицете кад немате саговорнике јер у гомили оних који треба вас да савјетују има све висе оних којима је то први посао у зивоту и немају никаквог искуства са радом у настави. Данас је најбитније да образовне установе имају уредну фасаду, да изгледају лијепо за сликање, а у свакој је тотално расуло гдје су сви разапети измедју утицаја странака, разних одбора и интересних група којима су образовне установе најједноставнији нацин за извлацење будзетског новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

добра анализа

19.10.2017 10:54

Једном смо покушали градском дечку смањити владање због једног изгреда али родитељи написаше жалбу школском одбору у ком нема нико од просвјетара. Све мој до мојега. Уважише жалбу, натрљаше нос наставнику. И ТО БИ ПОУКА ЗА СВЕ НАС. По 300 изостанак у години родитељи оправдају дјеци , а сви знамо да су здрави и да посјецују кладионице и кафане. Реците, шта би ви радили у тој ситуацији. НЕ МОЖЕ СЕ ПРОЧИСТИТИ СТАЊЕ ДОК ОВИ КАДРОВИ НА СВИМ НИВОИМА НЕ НЕСТАНУ, У МИНИСТАРСТВИМА И ШКОЛИМА. Имате људе на челу установа који су полит. ангажовани и не зеле ни са ким да се замјерају ради гласова на изборима, није их брига како функционисе инст. на цијем су целу.

Name

Перо

19.10.2017 11:47

Свака цаст за овај коментар,све тацно.Подрзавам сваку изрецену ријец директора Попрзена.Ненормалан притисак на директоре,наставнике и свака гњида мозе да трази контролу рада сколе.Наравно то све подрзавају инспекције и министарство који једва цекају да скину главу неком од директора.Инспекције реагују а исто тако и министарство када додје нако анонимно писмо да се директори изјасњававају као највеци криминалци,а онда посаљу инспекцију.Па гдје је одговорност родитеља,који данас "боље знају"наставу изводити од професора.Па они зову директоре и одгадјају писмене провјере,а уценици говоре наставнику да га данас не смије питати у складу с Правилником о оцјењивању.Алооо људи цему ово води,стална лупа над сколама као да у њима раде највеци непријатељи друства,а не људи који сигурно брину о дјеци висе од родитеља.Цему ово води како се борити против незналица како у министарству који везе немају о систему наставе нити организацији било цега,дана нису били у настави,а кроје капу сколама.Залосно,свака цаст Попрзену све је добро рекао.

Name

Перо

19.10.2017 11:47

Свака цаст за овај коментар,све тацно.Подрзавам сваку изрецену ријец директора Попрзена.Ненормалан притисак на директоре,наставнике и свака гњида мозе да трази контролу рада сколе.Наравно то све подрзавају инспекције и министарство који једва цекају да скину главу неком од директора.Инспекције реагују а исто тако и министарство када додје нако анонимно писмо да се директори изјасњававају као највеци криминалци,а онда посаљу инспекцију.Па гдје је одговорност родитеља,који данас "боље знају"наставу изводити од професора.Па они зову директоре и одгадјају писмене провјере,а уценици говоре наставнику да га данас не смије питати у складу с Правилником о оцјењивању.Алооо људи цему ово води,стална лупа над сколама као да у њима раде највеци непријатељи друства,а не људи који сигурно брину о дјеци висе од родитеља.Цему ово води како се борити против незналица како у министарству који везе немају о систему наставе нити организацији било цега,дана нису били у настави,а кроје капу сколама.Залосно,свака цаст Попрзену све је добро рекао.

Name

Мама

19.10.2017 12:30

Моја дјевојцица иде у 3.разред једне бањалуцке основне сколе. Стање у разреду је такво да се дјецаци нон стоп туку и млате као да сви од реда имају неки проблем. Гадјају се кликерима, уносе грање па се млате гранама, доносе некакве љепљиве зваке које заре па тјерају и дјевојцице да хватају те зваке, скидају хлацице показују голе задњице цурицама...Итд, итд. могла бих до ујутро. Поента је да се родитељи праве луди, праве фини, не дај Бозе да је њихово дијете несто скривило, сваки родитељ брани своје дијете пријети оном другом и обрнуто. Уцитељица је дивна и искрено ми је зао са каквим нападима родитеља се суоцава и зато је назалост потпуно беспомоцна. Одмах се пријети њој педагоским заводима, министарствима и слицно. Нон стоп апелује да родитељи разговарају са својом дјецом али је родитељи апсолутно не схватају озбиљно. Имам двоје дјеце и не знам какав ми мозе преци посао бити од васпитавања и разговарања са дјецом док ми вилица не утрне. Мојих двоје никад ни једну рузну ријец нису никоме упутили а камоли ударили а да јесу прво би имали посла са мном!!!!

Name

Проф

19.10.2017 10:18

Дјеца која раде код куће, првенствено са села, не праве нигдје проблеме, ни у школи, ни на улици. А ови други, који имају више пара од оних који их уче и васпитавају, су проблем. Познато је да ученици возе боља аута од својих професора. Просвјетари немају овдаштења да било шта подузму, и они су жртве неодгојене и бахате дјеце. И они гледају како извуц живу главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дк

19.10.2017 10:20

Скола није да васпитава дијецу вец да образује,а данас родитељи ови данасњи знају само направити дијете и ставити га испред тв-а,таблета и телефон у руке само да не смета.Рођен сам 1984г, моја генерација и старији од мене појма немају као да се понасају,односе и одгајају дијецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

19.10.2017 10:29

Жалосно мама засучи рукаве па их исгуци као и оне твоју ћерку па нека виде како је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква мама???!!

19.10.2017 15:30

Нетко је коментирао да није "случај" пријавила полицији! Све је то иста багра. Те глупаце са 14 г. треба пустити да се глођу до смрти, (од њих никад корисних чланова друштва, само ће даље репродуковати дебиле сличне себи) а полиција има паметнијег посла.

Name

Наставник пензионер

19.10.2017 10:31

Ма како звуцало грубо,педагогија као "наука"треба да буде укинута. Никада висе "педагога" и никада висе демагогије у сколама,педагоском заводу... Својим "педагоским рјесењима" доводе сколе да запоставе добру дјецу,јер морају потенцијалне злоцинце вратити на "прави пут." То је моје висегодисње искуство. Буквално презирем све који исфорсирасе ову "науку".

ОДГОВОРИТЕ
Name

проблем

19.10.2017 10:57

Проблем јесте и у образовном сисстему,какао може педагог и психолог бити основно занимање.Мора бити проф.математике-педагог,проф.страног језика -педагог.Мора пола норме да буде у реалном свијету на часу а пола норме да педегогише.Психолози су буквално измишљени по вртићима,основним и средњим школама да би се измислила радна мјеста и склонили са бироа.Нек ми неко одговори шта ради психолог у школи.

Name

Логично

19.10.2017 16:34

Сто ће педагози и психолози по школама? Наставници су исто имали предмете из педагогије и свих врста психологије: опсте, дјеције, социјалне. Инам у индеxу уписано! На пракси прије двадесет г. схватим какве дјевојчице од 12. знају бити гадуре да ти смуце сав труд и учење! Боље и мање плаћено, али без стреса! А тек данашња "дјеца" и родитељи.

Name

Логика...

19.10.2017 10:35

Да, да...Бити це ускоро КРИМИНАЛА и суноврата као у Бразилу гдје људски зивот вриједи око 10 долара. Када вецину народа оставис без егзистенције долази апатија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мама

19.10.2017 12:41

Ста се то десава са насом дјецом? У какве це људе израсти? Пласи ме све ово :( О овом проблему треба свакодневно да се писе и разговара не само дан-два, јер ко нам је битнији дјеце???

ОДГОВОРИТЕ
Name

******

19.10.2017 13:29

Кад је мени 2007.године било 10 година од завршетка средње школе наш бивши разредни старјешина је рекао да смо ми бољи као људи од садашње дјеце. Ми, прилично пропуштена ратна генерација бољи од садашње дјеце? У мојој општини пребивалишта школске 1992./1993.године због близине линије фронта и учесталости ратних дејстава била је инструктивна настава али ја сам тада привремено живио у другој општини даље од линија фронта гдје и 1992. и 1993.године била редовна настава. Моја мама је била учитељица али ја сам увијек пролазио са 4 а не са 5. Неки из старијих генерација се сјећају да је и она некад давно шибом ударала неке ђаке. Сјећам се да је и мене прије рата један наставник мало шибом ударио зато што сам прије тога оклеветао његову сестру. Постао сам комјутерски писмен тек у 28.години живота. Библиотека у мојој општини пребивалишта је поплављена 2014.године. Сада редовно пратим АДСЛ-интернет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

******

19.10.2017 13:44

И кад сам ишао у школу називао сам неке другарице: "Мачке", а оне су се љутиле.

Name

******

19.10.2017 13:34

Кад сам ишао у школу волио сам своје другарице као мачке а оне су се због тог љутиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Улицарке од 14. Године

19.10.2017 18:35

Откуд та претучена коза у друштву са овима које су је тукле?!!!! Дакле, све исте козе. Родитељима свих одредити по 5000 КМ казне. А не да им Држава васпитава дјецу, малољетне уличарке, по поправним домовима. Нема резултата. Само по џепу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јад

19.10.2017 18:47

А свакодневно читамо о намјештеним конкурсима, како се одбијају изврсни дипломци, а запошљава се интелект. багра. И онда се чудимо шта нам се дешава.А тек школски инспектори који никад нису радили у учионици, којима ништа човјек не може објаснити као да арапски прича. Дође тако неко и професору који треба ускоро у пензију говори како ће он предавати свој предмет.Није чудо што се радују пензији од које се не може живјети. Родитељи су посебна прича, сасвим слободно упадају на часове и вријеђају наставнике само ако постоји претпоставка да му је неко његово чедо критиковао. Онда засиједа савјет родитеља, па школски одбор, онда то дође и на наставничко вијеће....даље знате, испадате неспособни, убудуће се мора пазити шта се ради. Колега је једног ученика због вулгарности упућеној једној ученици, послао вани, да се смири али је убрзо мама стигла и о свему је обавештено министарство. Наставник је морао да подвуче реп за сва времена јер би било превише да поново такав изгред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знате ли то, родитељи

19.10.2017 19:15

Дјеца вам понедељком ујутро спавају на часовима од бурног ноћног живота викендом. Отворено причају како се трују алкохолом а родитељима наводе друге разлоге, а онда родитељ прича како се мали отровао храном и завршио на инфузији. А сви знају шта је истина, само мама и тата не сањају шта је истина. Нема полицијске контроле, да избаци малолетнике из кафане. Ученици воле да се хвале како су пили у кафани у којој је била полиција. Мислим да је та слика очегледан доказ шта се ради. У кафану данас нико паметан и не иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

19.10.2017 20:40

Све напред рецено је апсолутно тацно! РПЗ се бави статистиком, а директор се рекламира по интернету. Надзорници РПЗа глуме инспекторе, а много мање знају од нас у настави. Тјерају нас да смањимо број изостанака, а слизали се са родитељима-Дамјановиц на тв казе, не мозе родитељу нико да забрани правдање цасова. Ако ста незгодно директор упита, пријете да це му послати неку Озеговицку у контролу. Она је наводно надзорник за разредну наставу, али је задузена да дисциплинује неподобне директоре-нароцито оне који нису из СНСД. Ни један надзорник се не усаврсава, она за њемацки као с круске пала, али муз високо котира у СНСДу. За струцне сколе само 2 надзорника имају- за економију: дивна зена која нема ни знања о настави ни енергије да уци и за масинство-једини коректан и струцан надзорник, прави господин. Надам се да це их Министарство реформисати и натјерати да се баве својим послом, а не да 2.августа тразе хитне податке о броју поправних испита! Родитељи су запустили дјецу, а није насе да га васпитавамо од 15 година!

ОДГОВОРИТЕ
Name

www

20.10.2017 05:13

Људи смањите мало дозивљај, деца су само деца, у тим годинама девојцицама дивљају хромони то је нормално. Цитам овде коментаре каква су то данасња деца само седе пред рацунаром таблицом телефоном у ста це да израсту. Е па господа генерација 50 - 70 нисте имали ни телепхоне ни таблице па сте нам свима показали 1992 у ста сте израсли. Моја поента је следеца деца су деца, увек је насиља било И у сколама И ван ње само сто је сада комуникација боља па се све брзо сазна.

ОДГОВОРИТЕ