Путари у Српској спремни за снијег

Иако метеоролози најављују благу зиму, без екстремних падавина које су лани оковале РС, из зимских служби кажу да су већ сада спремни за сњежне покриваче и званични почетак зимске сезоне.

Република Српска 19.10.2017 | 07:11
Путари у Српској спремни за снијег
Како су "Независним" потврдили у предузећу "Путеви РС", у току је припрема плана Зимске службе, која законски почиње са радом 15. новембра и траје до 15. марта идуће године.

"Ми одржавамо око 4.200 километара пута, што је подијељено у 12 области и ових дана требало би да одржимо састанак како бисмо утврдили коначан план", кажу у овом предузећу.

Иако се снијег већ био забијелио на романијском платоу, први сусрет са сњежним покривачем спремно су дочекали у предузећу "Романијапутеви".

Засад, како кажу, имају довољно материјала за нове падавине, а механизација за чишћење користи се када падне више од 10 цм снијега.

"Спремни  смо реаговати у најкраћем року, имамо механизацију и сву опрему, а већ смо реаговали на Сокоцу и нови снијег неће нас изненадити", казао је Богдан Ђукановић, руководилац радне јединице "Романијапутеви".

Он је додао да у складишту имају око 1.000 тона соли залиха, а нова количина соли је према плану наручена.

Како истиче, за област Вишеграда наручено је око 1.500 тона соли, док је од 2.000 до 2.500 тона наручено за Соколац.

Александар Бајић, директор бањалучког предузећа "Чистоћа", рекао је да је у току набавка материјала, али до почетка сезоне биће потпуно спремни.

"Имамо залихе од лани и имамо довољно материјала ако би сада пао снијег. Доста радимо на побољшању механизације и доста улажемо у рад Зимске службе, међутим када су питању велике падавине, радимо пуним капацитетом, али темпо зависи и од самих грађана колико чисте оно што је у њиховој надлежности", казао је Бајић.

Небојша Куштриновић, метеоролог, рекао је да је пред нама блага зима са вишим температурама, изнад просјека и нижим степеном падавина.

Мање количине снијега очекују се половином новембра, међутим, како је додао, неких екстремних падавина, према садашњим прогнозама, неће бити.

Мјештани, посебно они из приградских насеља и села, кажу да се више уздају у најаве метеоролога да ће зима бити блага него у спремност зимских служби, јер се дешавало да чим падне већи снијег неки путеви, теже приступачни, остану непроходни.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

џони

19.10.2017 06:26

Видите како директор Нешић на вријеме сам себи прода со. Е хајде да видимо ко није добио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бе гоод

19.10.2017 08:01

Чорокало дао паре Нешићу за со, овај купио и продао фирмама по најмање дуплој цијени...ДНС финансијски спреман за изборе.

Name

Лијепо

19.10.2017 06:32

Они су спремни, али неће имати прилике, или ће их изненадити лијепо вријеме, без снијега.

ОДГОВОРИТЕ