Непознат датум посебне сједнице

Због наставка свађе између власти и опозиције у Републици Српској, датум посебне сједнице Народне скупштине РС о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ још није познат.

Република Српска 15.10.2017 | 20:53
Непознат датум посебне сједнице
Како сада ствари стоје, сједница би могла бити одржана наредне седмице, након што је Милорад Додик, предсједник РС, на састанку у суботу са политичким странкама из РС и невладиним организацијама проистеклим из Отаџбинског рата оставио рок од десетак дана опозицији да се изјасни да ли ће подржати одржавање референдума.

Осим датума одржавања, нејасна је и тема сједнице - да ли ће се на њој референдум потврдити, отказати, суспендовати или само одгодити. Судећи према расположењу у власти у РС, најизвјеснија опција је, уколико Савез за промјене остане при ставу да референдум неће подржати, одгађање одржавања.

Додик је данас изјавио у Рогатици да нема ништа против захтјева опозиционих странка у Републици Српској за спровођење референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, али им је поручио да за то треба да дођу у Народну скупштину Републике Српске и гласају.

"Такав њихов приступ је спекулативан и подразумијева неку њихову спекулацију. Јавно рећи није довољно, треба и јавно одлучити", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, посланици из опозиције морају да дођу у парламент и гласају за референдум, а ако неће, онда ће референдум бити одгођен.

"Ми ћемо провести оно што је закључено на иницијативу невладиних организација, а то је потписивање петиције, и наш циљ је да се сакупи 500.000 потписа против Суда и Тужилаштва, јер и то је нека врста референдума. Ту нема гласачких кутија, али имају имена и презимена са бројем личне карте, што је можда још важније", нагласио је Додик.

Додик је навео да опозиција у Српској и није нешто посебно важна, тим прије јер СДС, ПДП и НДП заједно представљају тек од 20 до 25 одсто јавног мњења у Републици Српској.

"Наравно да и то треба уважавати, али то није она снага која може нешто да мијења. Они су нејаки, они су се истрошили", рекао је Додик.

Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ, критиковао је Савез за промјене, посебно СДС, што се нису одазвали Додиковом позиву на састанак, оптуживши СДС да се одрекао свог насљеђа.

Подсјећања ради, представници опозиције су у суботу позвали Додика да одржи референдум, јер, како наводе, СНСД није тражио њихову подршку када је он био изгласан у НС РС, а Драган Чавић, лидер НДП-а, рекао је да ће он лично на референдум и изаћи.

У сличном тону Игор Црнадак, високи функционер ПДП-а, нагласио је да би опозиција била искориштена као "декор" да су се појавили на састанку у суботу те је Додика позвао да проведе референдум.

Зоран Латиновић, члан Главног одбора СДС-а, позвао је данас Додика да због референдума поднесе оставку на све страначке функције те да распише референдум, обећавши да ће прваци СДС-а бити "први који ће изаћи".

Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске, рекао је да ће Савез за промјене добити мјеста у комисији за спровођење референдума ако пристане да га подржи, али је истакао да Савез спрема блокаду парламента на сутрашњој редовној сједници НС РС, како би помогао Бакиру Изетбеговићу, предсједнику СДА, да "поправи рејтинг".

Извор: Агенције

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

милош

15.10.2017 18:57

Е мој Стевандичу какве везе има Бакир са НСРС ???па Бакирови људи су учествовали на сједници у малој сали,...тад се ниси огласио..и подржали СНСД ????????Ти дефинитивно ниси нормалан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.10.2017 19:53

Једноставно и Проблем ријесен додју у скупстини и гласају за Референдум изволте

Name

Емдзад

15.10.2017 19:59

Па ста ако су били и гласали? Ста распирујес мрзњу, и треба Босњаци и Срби да сурадјују.

Name

ВРС

15.10.2017 20:16

Стевандицу!!! Цини ми се да си ти каооо "Уједињена Српска" у твојим изјавама свега је висе него "уједињености" , али свако нормалан зна да си ти Дудукова десна рука само из лицни интереса!!! Ти и твоја "уједињена" нецете преци ни цензус на сљедецим изборима и ти цес као издајник и папак отици на политицко сметљисте гдје ти је и мјесто, народ це те казнити као папка који је продао свој образ преко ноци само да би усицарио несто да наплатис ,посто реални да будемо и ниси неки струцњак у својој професији. Доци це дан кад цес се стидјети своји ријеци који си цуо од свога сефа Милокрада да је неко издајник и Бакировац, ево ја никад у зивоту нисам и нецу подрзати оне који су опустосили моју РС коју сам стварао као голобради дјецак у то вријеме, да би данас зивео на рубу егзистенције ја и моја породица, и да сам своје једно дијете испратио вани, а и друго док заврси јос једну год средње сколе одлази из ове "бајке" звана РС под водством црвени кмери и вас као њихови помагаца. Дали је икад ико отисао због доброте из своје земље, ви измисљате неке афере само да се неби отворила прица о зивоту и егзистенцији народа који нестаје брзином свијетлости и да це нас за кратко вријеме бити незнатан број у РС, а једи кривци сте ВИ који сте је довели у такво стање за ови 12 год, пљацке, пропадања банака, финдова, задузивањем итд итд, има нас јос који смо своју младост дали за ову РС, нецемо никада подрзати оне који униставају економси РС и нисмо Бакировци. Опозицоја ако би се икад састала са Дудуком изгубили би своје одане гласаце и они су свјесни тога, а твоја тврдња да су они на губитку и да це и народ казнити на сљедецим изборима је само твоја пуста зеља!!!

Name

референдум

15.10.2017 20:38

Миле одрзи референдум (мозе и анкета) ако педер ниси...

Name

пензионер

15.10.2017 20:51

оћел бит пензије следећи мјесец

Name

Теванддиц

15.10.2017 20:54

Највеци љигавац и отпадник српског народа је папак и крмце из Дрвара

Name

@Емдзад

15.10.2017 21:07

Мој Емдзаде, ако ти до сад није јасно ко су дјикани, ја те залим, нема ти помоци.

Name

РВИ 92-95

16.10.2017 06:11

Ако ти је небитно 20, 25 % они који подрзавају опозицију због цега кумис и цекас СДС, ПДП, и НДП да подрзе "твој" референдум!!! Баја немој бити кукавуца као сто си био и у рату!!' Проведи референдум имао си 42 гласа , скупстина је нај веци законодавни орган!!!! Постуј вољу твоји посланика који су изгласали тај референдум, опозиција ти није потребана, покази да ниси мис, покази да си јос велики Баја и да се тебе јос пита у РС!!! А РС сваким даном бројцано и економски слабоја и слабија, а ти и твоја свита и поданици све јаци и јаци!!! Цак сте нај јави и у производњи кромпира

Name

Ап

15.10.2017 19:02

Не треба је ни заказивати.Треба их похапсити па довести странце да уреде државу а наше говнаре позатварати.Обавезно странке распустити јер нас је вишепарламентарни систем и довео овдје.Нисмо ми за демократију,него чврсту руку.Сада свако се нешто пита.или је одборник или посланик а има завршен приватни факултет ( купљен). Ви гласајте и дивите им се,за мене су то само обични смрадови или клошари,бивши кондуктери,пијачари,келнери,портири,возачи ( уз сво поштовање наведених професија ).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.10.2017 19:50

Е па фасизам је побиједјен ми имамо институције РС и нетребају нам окупатор вољу градјана да постујемо и то је то

Name

Ап

15.10.2017 20:31

Ти живиш већ у фашизму будало једна.Радиш за.400 км као фукара.а.политичари не знају шта имају.Додуше такви као ти иду на гласање и одржаваш их на власти док ти дају 2 пива и мјесто под шатором кад су избори.Боље ниси ни заслужио

Name

Ап

15.10.2017 20:34

Коју РС имаш ? Слијеп си крај очију.Бићеш слуга читав живот.Ако ти је лијепо нека ти РС такве људи срећа одлазе у иностранство а ти гласај и даље

Name

ааа

15.10.2017 19:05

Стевандић је љигавац и добро плаћен подрепаш Милорада Додика који фантастично добро сарађује са Бакиром. Зна се добро како се власт РС понашала у поступку суђења Насеру Орићу, па сада ликује и бакир и Додик сваки на свој начин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјекна

15.10.2017 19:07

Само закон о поријеклу имовине политичара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам

15.10.2017 19:48

А ко је убио Милана Вукелића, Министре Лукачу?

Name

@Ма ја

15.10.2017 19:19

Цудна ли вакта зар сам икад помислио гласти за Додика,али овога пута има мој глас Босњака само да настави с овом политиком.На хајр Беглербезе Доди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па немогу да вјерујем

15.10.2017 19:21

Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске, рекао је да ће Савез за промјене добити мјеста у комисији за спровођење референдума ако пристане да га подржи.Па хајвану један јели НСРС највеце законодавно тијело у Р.С ? ЈЕСТЕ!!! Јели НСРС усвојила закон о одржавању референдума? ЈЕСТЕ!!! Па ко хајвану треба више да подржи референдум кад је закон простом вецином усвојен у НСРС.Тацно мени је жао овог народа који пада на обакве прице и набулозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.10.2017 20:22

Није то скупстина ! То је Бајина баста . А кафе и сендвици се дијеле бесплатно..

Name

Ако референдум буде заказан, Инцко це га забранити

15.10.2017 20:26

Дали ти заиста мислис да це референдум бити одрзан? Наиме посто је правусудје на нивоу БХ као дрзавне заједнице, а тиме и скупстине БХ а не ентитета, Инцко, који има сва оивластења, би исте секунде забранио одрзавање референдума и вјероватно казнио иницијаторе

Name

са стране

15.10.2017 21:20

ех мој колега ...народ је глуп до бола

Name

ре

16.10.2017 05:23

Бас тако , никако другачије нетреба да буде !

Name

стево

15.10.2017 19:25

Ако је Додик и друзина снага која треба да несто промјени онда смо пропали скроз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

15.10.2017 21:12

Па ста је ово ? Да ли сте Ви Милораде Додик, Предсједник РС заговарали референдум? Да ли сте тад рекли с да имате вецину и да ли је та вецина донијела одлуку ? Да ли Вас је тад било брига ста мисли опозиција или медјународна заједница ? Одлука је ту а Ви је Предсједнице стопирате са истом вецином са којом сте је донијели . Јадан је онај ко у Вама види било каквог Предсједника јер Ви нисте ни за предсједника мјесне заједнице !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола незнановиц.

16.10.2017 04:00

Непласесе они ко Додик он се мора пласити.Пецега савјет а требаму јос вила и станова воцнака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.10.2017 14:21

Плаши се он затвора јадо један.То је проблем а решетке му не стоје лијепо.Зеница,Фоча то је избор сад.

Name

ЖИКА Ж

16.10.2017 05:26

ЧУБРИЛО ЈЕ ОБИЧНИ ПАПАК, КОЈИ НЕ ЗНА КАКО СЕ ВОДИ СКУПШТИНА, КОЈИ НЕ МОЖЕ ДА ПРОТУМАЧИ ДВА ЧЛАНА ПОСЛОВНИКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиши ћирилицом Србине

16.10.2017 14:18

Милораде зар није доста?Шта то ти још хоћеш?Ајде побиједи(купи)и слиједеће изборе и шта се онда мијења?Милораде шта то теби фали човјече,шта немаш?Зашто се не склониш тихо док си здрав и уживаш у рест животу.Заустави се човјече идеш у провалију,понављаш грешке многих Српских вођа убијеђен да бољега нема и да послије тебе иде потоп.Неће се ништа промијенити све ће бити исто само ћеш Ти бити губитник јер ниси на вријеме стао.Глад за власти,за паре,за титрање полтрона док си ту гдје јеси.Сви ће нестати преко ноћи и бјежати од Тебе,кад будеш губитник.То ти је сад суђено.

ОДГОВОРИТЕ