Анализа: Пет ствари које смо научили у поразу Звезде...

Меч против Жалгириса показао је колико ће Милко Бјелица бити битна карта у шпилу Душана Алимпијевића. Ако тако гледамо, Перо Антић је - џокер.

Кошарка 15.10.2017 | 16:45
Анализа: Пет ствари које смо научили у поразу Звезде...
Црвена звезда доживела је први пораз у ери Душана Алимпијевића. Пала је црвено-бела застава на гостовању Жалгирису. Одлучивала је једна лопта, одапео је Тејлор Рочести у последњим секундама, било је и најлогичније да он то уради - и није прошло. Добро, каже се да се први мачићи у воду бацају, али не би ваљало да се баце без поука.

Пробали смо да извучемо неке ставке које су оставиле утисак у Жалгирио Арени. Неке добре, али и неке које могу да забрину Алимпијевића. Мада, тек је одиграно 40 минута у најбољој лиги Европе, али поједине ствари добијају обрисе.

1. БЕЗ СТАРЦА НЕМА УДАРЦА

Кренимо од поентера. Сам поглед на листу стрелаца говори да су најефикаснији били Милко Бјелица и Перо Антић са 18 односно 17 датих поена. Играчи који имају 33 (Бјелица) и 35 (Антић) година. Дакле, газе четврту деценију живота. Поред њих само је још Тејлор Рочестибио двоцифрен (32 године) са 10 поена, док су остали били на једноцифреном учинку.

Шта нам то говори? Па да је у првом мечу у Евролиги било потребно да они који су најискуснији повуку преостале младе играче и да "пробију лед" за њих. Не би било добро да овако буде целе сезоне, а вероватно и неће јер ће поменути младићи напредовати кроз лигу и бити све бољи.

За сада је приметно да Бјелица има велику улогу код тренера Алимпијевића. То говори и његових 30 минута колико је провео на паркету. Игра на четворци (за разлику од прошле сезоне када је више био на центру), доста шутира, напада леђима. Неретко се организује изолација да баш Милко нападне леђима кош "зидајући” што смо видели у Каунасу. Зна Бјелица и да подбаци у учинку, да направи лош потез, али ове игре које показује  на почетку сезоне (кроз припремни период), па и на овом мечу, показују да је он изузетно битна карта у шпилу Алимпијевића.

А ако ћемо тако да гледамо - Перо Антић ће бити џокер! Идеја је да он има својих 20-ак минута у Евролиги, да у АБА лиги има мању потрошњу и да пре свега искуством буде ту и да повуче младе играче. Управо је то и радио. Некако он свима дође као “татко”, сви се угледају на њега, поштују га, слушају његову реч. Он им на то враћа  бодрењем, а богме ис а 17 поена у Евролиги.

Перо пре свега доприноси шутем (3/5 за три, 4/6 са линије за слободна бацања). Они шутеви уз “бацање” уназад, чувени Диркови “фадеаwаy” покушаји преко руке чувара, права су посластица за љубитеље кошарке. Коју Антић заиста и игра и осећа на посебан начин.

2. ТАНАК СКОК

Било је уочљиво, сада се на мечу против Жалгириса потврдило - Звезда мора боље да скаче. Посебно да контролише дефанзивни скок. Зелена шума је имала 32 ухваћене лопте, Београђани 23. Укупно 23 скока за цео меч је заиста мало и на томе мора да се ради.

Овај сегмент игре је специфичан по томе што га је тешко унапредити с обзиром да је условљен конфигурацијом тима, односно висином играча. О  томе смо већ говорили, али ако су на позицији пет Матијас Лесор који је висок 206 центиметара и Перо Антић који у току каријере није био препознатљив по скоку (на овом мечу три),  јасно је да се не може очекивати сигурност у скоку као када рецимо у тиму имате Огњена Кузмића који хвата те лопте као крушке и има често и сам двоцифрен број скокова. Јовановић (211 цм) је играо 49 секунди.

О овом проблем говорио је и сам Алимпијевић.
“Детаљи су одлучили меч, као што сам рекао. Један од детаља је и грађење под кошем. Мучили смо се у том сегменту у првом полувремену”. Када је тај сегмент игре постао бољи у другом полувремену, Звезда је примила само 10 поена у целој трећој деоници.

Ипак, постоје начини да се и то поправи. Пре свега агресивношћу на скоку и - оно што је јако важно и што ћете често чути са клупе - добро “грађење” коша. Када се играч добро загради, то може да му омогући да скочи и поред далеко вишег играча од себе.

3. РОЧЕСТИЈЕВ ХОРОСКОП

Ово би могли навијачи Црвене  звезде да погледају пред сваки меч, поготово колону “посао”. Ако тамо пише да ће му бити успешан дан на послу, на миру могу да гледају утакмицу вољеног тима. Шалу на страну, Американац се профилисао као водећи играч Звезде и то се видело на овој утакмици. Погледајте само његове бројке: 10 поена, три скока, седам асистенција, три украдене лопте и четири изгубљене лопте. Да не помињемо последњи шут.

Тејлор је неко око кога се врти цела игра, у Каунасу му је био “топло-хладно дан”, а  тако је изгледала и цела Звезда у ритму његовог дисања. Фантастично је видети његових седам асистенција, још боље три украдене лопте што је новост, али било је ту четири изгубљене лопте, фаулова у нападу. Научили смо да када је он у зони - Звезда је у зони.

Сада је промашио када је било најважније, следећи пут ће проћи. Како год, потпуно је било логично да у последњем нападу лопта буде у његовим рукама.

4. ЛЕПЉИВИ ПРСТИ

Хајмо мало о одбрани. Била је добра, не и одлична (78 примљених поена), али упркос томе можда и најбоља у досадашња четири меча у свим такмичењима. Посебно у другом полувремену када је, као што рекосмо, Жалгирис дао само 10 поена за четвртину. То је показатељ како Звезда треба да игра.

Посебно је била добра одбрана на додавању, из тога су се изродиле украдене лопте и лака полагања. Унутра дефанзива није била на највишем степену, а брине да су Јанкунас и Улановас тако лако поентирали играјући леђима у рекету. Шта ће бити када дођу доминантни центри? То је питање на који ће Алимпијевић морати да нађе одговор.

Видно је и да је Јасикевичијус нападао Звезду спуштајући лопту на бекове где је желео да искористи слабост у одбрани Рочестија. Нешто слично видели смо у нападима ЦСКА против 183 центиметра високог Џордана Тиодора. То у АБА лиги није виђено много пута, али Жалгирис нам је отворио и ту тему за размишљање.

Одбрана ће бити - и мора да буде - још доста боља, а елемент који је задовољавајући је заведен у статистици као “украдене лопте”. Звезда их је имала чак 11. Рочести је имао три (изненађујуће) као и Перо Антић (занимљиво), две Огњен Добрић (очекивано), а по једну Лазић, Радичевић и Фелдин. Посебно је Лазић - који је ушао полако у ритам - подигао ниво борбености у одбрани на виши ниво. То је било очигледно.

5. ОПШТИ УТИСАК - ДОБРА ОЦЕНА ЗА УТИСАК, АЛИ РЕЗУЛТАТ ЈЕ СВЕ

Гледајући све околности - само је резултат недостајао па да први Звездин меч у Евролиги буде оцењен највишом оценом. Али резултат је данас све, па један промашај или погођен шут прави огромну разлику. Звезда може да буде задовољна гледајући из призме тога да је тим млад, неискусан, да се добро борио и то у гостима на првом евролигашком изазову у доброј кошаркашкој атмосфери против екипе са буџетом од 8.500.000 евра.

 Али када знате да сте били тако близу победе, остане вам тај неки чудан осећај у желуцу.

Било је доста оних који су пред Жалгирис очекивали дебакл, убедљив пораз Звезде која је са новим тренером и скоро целим измењеним саставом кренула на најјаче екипе Европе. Али, то се није десило. Звезда је одиграла меч у ком је показала потенцијал, наравно и доста мана (навели смо их).

Ипак, овај меч пре свега треба да буде темељ за надградњу и показатељ да Звезда - може. Да може да се побије са највећима.

Колико ће успети да уради? То већ нико не може да зна.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар