Статут „Путева РС“ по мјери директора

Влада Републике Српске усвојила је измјене Статута ЈП ''Путеви РС'' којима се омогућава да садашњи вршилац дужности извршног директора за техничке послове Душко Гојић остане на тој позицији. Измјене су направљене јер према ранијем Статуту није испуњавао услове за ту функцију.

Република Српска 12.10.2017 | 22:20
Статут „Путева РС“ по мјери директора
Статут ''Путева'' по мјери техничког директора

Старим Статутом било је предвиђено да извршни директор за техничке послове треба да има завршен грађевински факултет, положен стручни испит и пет година радног искуства. Измјенама Статута додат је и Технолошки факултет, али стручни испит више није потребан.

Душко Гојић, који се тренутно налази у ВД мандату, завршио је управо Технолошки факултет – текстилни смјер. Питали смо директора ''Путева Српске'' због чега је Статут мијењан, али рекао је да нема коментар.

Неоправдане измјене Статута

Измјена Статута би била оправдана да су измјенама тражени виши стандарди, а не прилагођавање услова ономе ко већ обавља ту функцију, поручују из Транспаренсија.

„Ово није први пут да се овакве ствари дешавају. И раније смо имали ситуацију да се подзаконски и законски акти предузећа мијењају како би се релаксирале процедуре за именовања, запошљавања и квалификације неопходне за одређене позиције и како би се оставило више простора за именовање подобних кадрова који у том тренутку не испуњавају услове који су раније прописани“, каже Ивана Корајлић, ПР Транспаренси Интернешнела.

Закон не прописује именовања

Злоупотребе у запошљавању је тешко спријечити јер су конкурси заштићени интерним актима предузећа који су подложни манипулацији. Додатни проблем је и то што су Законом о јавним предузећима дефинисани само општи акти фунцкионисања јавних предузећа гдје се не прописују поцедуре ни именовања.

„Због тога је неопходно што више оваквих ствари дефинисати и кроз законе успоставити јасне процедуре и правилнике који би се једнако односили на сва јавна предузећа, а не оставити сваком предузећу да мијења своје интерне акте и процедуре у односу на то како се тренутна ситуација налаже и ако се требају прилагодити некоме“, истиче Корајлићева.

Намјештања у ''Путевима'' било и раније

Прилагођавања услова у ''Путевима Српске'' Гојићу нису непозната. Први пут Технолошки факултет је додат условима док је обављао функцију генералног директора ''Путева''. Расподјелом фотеља између СНСД-а и ДНС-а поднио је оставку. Након тога, постао је помоћник министра индустрије, а у ''Путеве'' се вратио у априлу ове године.

Покушали смо добити и његов коментар, али број је искључен.



БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Несиц

12.10.2017 20:40

Не знам ста је овдје нерегуларно...све је у складу са законом!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Нешић

13.10.2017 07:03

То је у твојој глави по закону , да ли је нормално да економиста или рудар буде технолог или доктор , тако и то чуј текстилац на мјесту грађевинца , , Нешић боље ти је што прије да напустиш Бањалуку и вратиш се одакле си дошао и поведи са собом Јариће и остави га у Мркоњићу јер вам је тамо мјесто а могли би врло брзо у Фочу или Туњице , то вам је загарантирано само питање дана ......

Name

ОооКо

12.10.2017 20:51

Највећи криминал у путевима откад је дошао Нешић , заједно са Гојићем због. Кога је измјењен статут раде за МГ минд , Тегелтију и Цвијановићку , сада спремају да распишу конкурс за себе , ово се мора под хитно ријешити јер су Нешић и Гојић у тандему направили рекеташко предузеће они хитно морају бити смијењени и довести стручне и образоване људе а не криминалце и лопове какав је Нешић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицхиген

13.10.2017 06:25

Каја кад постави своје људе то је довољна квалификација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре мициген

13.10.2017 07:23

Прича се да Каја контролоше и Додика и да Додик не смије пишати од Тегелтије и Каје , ово постаје ријалити видјеће се ко ће кога као у ријалитију опалити , али Додик је постао предмет спрдње и у својој странци колико је јадан кад са њим манипулишу Тегелтија и Каја.

Name

Ре ре мициген

13.10.2017 08:06

Тегелтија линија ка банкарском лобију и ММФ-у, Каја ка еx-Yуг газдама у сјени (ДБ, УДБА, Генеx...)...и оде Леми низ воду, јер је његово богатство дошло на ред да ови крчме?

Name

Узас

13.10.2017 07:18

Јавност је упозната шта се дешава задњих годину дана у предузећу путеви , зар такав криминалац и лопов какав је Нешић да води такво предузеће, јавности све јасно једино није јасно Додику шта му се ради иза леђа и како се уништавају јавна предузећа, па нико не треба да се школује заврши било шта и можеш радити у било којој установи и на било ком мјесту ово још није виђено ,

ОДГОВОРИТЕ