ЕЛ: За почетак - шоу Луке Дончића!

Почело је! Серхио, мирно се опорављај, ту је Лука да прави чуда! Реал се ишчупао из Ефесових канџи! Ефес се трудио, нападао, али се Реал питао у Истанбулу. Млади Словенац постигао 27 поена.  Армани има штофа, али Армија је одбранила Москву! Тек после преокрета ЦСКА савладао италијанску екипу на старту Евролиге. Одлична партија Мицова.  ЦСКА од "минус 16" до прве победе! Емпорио Армани, ког је предводио одлични Владимир Мицов, пропустио је шансу да на старту Евролиге направи велико изненађење.

Кошарка 12.10.2017 | 21:00
ЕЛ: За почетак - шоу Луке Дончића!
Срећан почетак Евролиге свима који славе!

После више од пет месеци чекања, Евролига је коначно ту.

Почев од овог четвртка, најјаче европско такмичење вратило се у први план, у којем је вечерас апсолутно био вундеркинд Реала - Лука Дончић.

Суперталентовани бек Мадриђана постигао је 27 поена на гостовању Ефесу, надиграо лидера домаћих Ерика Мекалума (26 п) и ставио свој печат на први тријумф "краљевића" у новој сезони Евролиге.

АНАДОЛУ ЕФЕС - РЕАЛ 74:88 (19:28, 17:17, 20:17, 18:26)

Дуел у "Синан Ердему" био је и окршај двојице српских репрезентативаца - центра ЕфесаВладимира Штимца, који је за 22 минута на паркету постигао седам поена уз пет скокова против "петице" Реала Огњена Кузмића, стрелца два поена (уз три скока) за шест минута и 40 секунди на паркету.

Гости из Шпаније контролисали су резултат од почетка, водили 18 поена разлике у другој четвртини, па средином наставка одбили велики налет екипе Велимира Перасовића. Ефес је у 32. минуту кошем Рикија Лида пришао и на само два поена заостатка, али су Фабијан Козер, Дончић и Џејси Керол сачували предност фаворита.

Важан нападачки учинак имао је и први центар Реала Густаво Ајон, са 16 поена и 10 скокова, као и Дончићев "земљак" и такође првак Европе Ентони Рендолф, са 12 поена. Међу домаћима је уз Мекалуна и Лида (17 п) ефикасан био и центар Брајант Данстон.

Истовремено, у термину од 19 часова, ЦСКА је у Москви био бољи од Арманија, 93:84.

Више од пет месеци чекали смо да се поново зачује шкрипа патика и тај фини звук проласка лопте кроз обруч, а сада је чекању дошао крај. И одмах на почетку видели смо праву евролигашку посластицу - Ефес је имао шансу да окрене резултат и узме меру Реалу у свом Синан Ердем Дому, али је наишао на словеначко чудо од детета! Лука Дончић је на месту где се окитио европском титулом са Змајчекима одиграо још једну врхунску партију и водио Реал до победе резултатом 88:74 (28:19, 17:17, 20:17, 26:18).

После свега што смо видели у два сата квалитетног програма у Истанбулу, Серхио Љуљ не мора да размишља о томе да мора што пре да се врати на паркет, јер је ту Лука да прави чуда! Таман када помислите да овај голобради момак не може више да одушеви - он уради нешто више! У тренуцима када је Ефес притиснуо мадридског гиганта и преко Рикија Леда га сатерао у ћошак, Лука је извукао велики шут за три поена, онда и полухорог уз фаул и додатно слободно бацање, а онда и фантастичну асистенцију за тројку Ентонија Рендолфа, чиме је Реал одвео на сигурно одстојање и учинио да Ефес остане без шансе за победу.

Очекивало се да ће Лука бити покретачка снага Реала, али је очигледно решио да преузме највећи део одговорности у своје руке, иако још није напунио ни 19 година! Зато је на крају скупио 27 поена, од чега чак 12 у последњој деоници, уз још четири скока и три асистенције, за укупни индекс корисности - 32.

Врхунско издање пружили су и Реалови центри. Густаво Ајон је имао 16 поена и 10 скокова, уз четири завршна додавања и три украдене лопте и 30 индексних поена, док је Ентони Рендолф скупио 12 кошева, осам ухваћених и три подељене лопте. 

Ефес је практично од првог минута био у заостатку, у другом кварталу је она износила максималних 18 поена, али су у трећем кварталу Ерик Меколум и Рики Ледо погурали Ефес и потпуно умањили заостатак. Ипак, у најважнијим моментима изостала је концентрација домаћим кошаркашима, посебно Меколуму, што је Реалу било довољно да преко Дончићауђе у мирнију завршницу и уреже прву рецку. 

Код Ефеса Меколум је убацио 26 поена, Ледо је дописао 17 кошева и девет скокова, аБрајант Данстон исти број поена, уз седам ухваћених лопти. Владимир Штимац је одиграо 22 минута и за то време имао седам поена и пет скокова. 

Огњен Кузмић је одиграо нешто мање од седам минута у свом евролигашком дебију за Реал и скупио два поена и три скока. 

После шест сезона у којима је први плејмејкер ЦСКА био Милош Теодосић, "армејци" су започели нову еру победом над Арманијем у првом колу Евролиге.

Појачања Серхио Родригез (20п, 5ск, 4ас) и Вил Клајбурн (15п, 12ск, 3укр) били су на висини задатка, Кори Хигинс (21п) преузео је максималну одговорност, а у последњој четвртини се пробудио и Нандо Де Коло, постигавши у том периоду 13 од својих 19 поена.

На крају, упркос дефициту од 16 поена у 11. минуту, ЦСКА је славио резултатски сигурну победу - 93:84 (16:30, 22:18, 27:16, 28:20).

Владимир Мицов предводио је госте из Милана са 16 поена, пет скокова, три асистенције и две украдене лопте.

На крају је екипу Арманија коштала "кратка" клупа, с обзиром на то да је Мицов провео на паркету чак 38, а Ендру Гаудлок (17п, 4ск, 3ас) 35 минута.

ЦСКА је изгледао као свака права руска Лада. Било је потребно време да упали, али када јој је то пошло за руком, победа није могла да изостане. Армејци су на свом терену савладали Армани са 93:84 у првом колу Евролиге.

Најефикаснији у победничком тиму био је Кори Хигинс са 21 поеном, један мање убацио је Серхио Родригез, а Нандо де Коло додао је 19. Ендру Гаудлок постигао је 17 поена за Армани, а Владимир Мицов је постигао један мање.

Како је ЦСКА почео утакмицу, навијачи домаћег тима вероватно су се уплашили да не пукне брука у Москви. Наиме, на већ на почетку друге четвртине мотивисани гости из Милана су имали 16 поена предности (32:16).

Гаудлок, Мицов и Гудаитис су правили чуда под оба коша, док су домаћи играчи очигледно били поприлично шокирани начином игре и приступом гостију.

Није Армија успела ни у другој четвртини да ухвати прикључ, пошто је Армани овај део меча завршио са 10 поена предности и поприлично напумпаним самопоуздањем.

Али, како је почело друго полувреме, тако је ЦСКА почео да ломи ривала. До средине треће деонице домаћин је стигао до изједначења, па и првог вођства (51:50).

Проиграли су Нандо де Коло, Серхио Родригез и Кори Хигинс. У последњој деоници полако, али сигурно Московљани су преузели све конце игре у своје руке.

Поменути трио је за веома кратко време серијом од 7:0 одлепио Армејце на великих плус осам (80:72) и после тога није било повратка Арманију.

Резултати 1. кола:

Ефес - Реал 74:88
ЦСКА - Армани 93:84
Бамберг - Макаби 20.00
Олимпијакос - Басконија 20.00
Уникаха - Фебербахче 21.00

у петак

Химки - Валенсија 19.00
Жалгирис - Црвена звезда мтс 19.00
Барселона - Панатинаикос 21.00

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар