Тодорићу пријети затворска казна

Злоупотреба повјерења у привредном пословању, превара у привредном пословању, повреда обавезе трговачких и пословних књига, повреда права повјерилаца у привредно, пословању, погодовање вјеровника и прање новца, све су то одредбе Кривичног закона које говоре о преварама у привреди, а које би сутра могле захватити одговорне особе у ''Агрокору'', од Управног до Надзорног одбора те, посебно, Ивицу Тодорића. За све чланке закона предвиђена је казна затвора, пише ''Индеx. хр''.

Регион 09.10.2017 | 21:26
Тодорићу пријети затворска казна
За почетак до десет година затвора

Наиме, изванредни владин повјереник Анте Рамљак споменуо је данас како је пријавио ДОРХ-у одговорне особе из ''Агрокора'', не наводећи детаље пријаве. Анализом Рамљакових изјава покушало се истражити за шта би се све могли теретити Тодорић и његови људи. 

За злоупотребу повјерења у привредном пословању предвиђена је казна затвора од минимално шест мјесеци до десет година. За превару у привредном пословању такође је предвиђено шест мјесеци до десет година.

Прикривањем стварног стања до дугодишњег затворског стажа

"Ко у привредном пословању с циљем да правној особи коју заступа или другој правној особи прибави противправну имовинску корист доведе некога лажним приказивањем или прикривањем чињеница у заблуду или га одржава у заблуди и тиме га наведе да на штету своје или туђе имовине нешто учини или не учини, казниће се казном затвора од шест мјесеци до пет година", стоји у Закону у којем се додаје да зависно од штете зависи и затворска казна од једне од десет година.

Сасвим сигурно ће се одговорне особе теретити по чланку 248 који говори о повреди обавезе вођења трговачких и пословних књига.

Неред у пословним књигама могао би га скупо коштати

"Ко не води трговачке књиге или пословне књиге које је по закону обавезан водити, или их тако води да је отежана прегледност пословања или имовинског стања, или трговачке или пословне књиге, или пословне исправе које је обавезан чувати уништи, прикрије, у већој мјери оштети или на други начин учини неупотребљивим", стоји у Закону, а казна је до три године затвора. Казна је евентуално мања ако се докаже да је прекршај почињен из нехата. Рачуноводствена корекција у Тодорићевом случају мјери се у милијардама.

Исто тако, говори се да је Тодорић својом политиком довео до презадужености фирме, као и да је могуће да постоји и неки од фиктивних уговора. Ако је то могуће доказати, породица Тодорић, те остале одговорне особе хвата и чланак 249 који говори о повреди права повјерилаца у привредном пословању.

Изазивање презадужености 

"Ко у привредном пословању сљедећим радњама изазове презадуженост или неспособност за плаћање или у стању презадужености или неспособности за плаћање која пријети или је наступила:

1. привидно или бесплатно пренесе имовину на трговачко друштво које је основао сам или с другим, или на други начин цијелу или дио имовине која би чинила стечајну масу привидно прода, оптерети без одговарајуће протучинидбе, бесплатно уступи, оштети, уништи или учини неупотребљивом;

2. закључи фиктивни уговор или призна непостојеће потраживање;

3. не води трговачке или пословне књиге које је дужан водити или их прикрије, уништи, оштети, преиначи или их тако води или изради завршни рачун да се не може утврдити или је знатно отежано утврђивање његова имовинског стања;

4. у супротности с уредним и савјесним радом умањи имовину која би чинила стечајну масу или прикрије имовинско стање", стоји у закону, те је предвиђена казна од шест мјесеци до пет година.

Прање новца

Дио људи у Агрокору може се теретити и по чланку 265 који говори о прању новца. 

"Ко имовинску корист остварену кривичним дјелом уложи, преузме, претвори, пренесе или замијени у циљу прикривања њеног незаконитог поријекла, казниће се казном затвора од шест мјесеци до пет година", стоји у Закону.

Извор: БН/Индеx.хр

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Алдо Моро

09.10.2017 19:38

Толико година незаконитог пословања не може проћи без подршке власти. Не може даље, дошао крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

10.10.2017 04:45

Тако је то кад се не учи из властите повијести. Прво су дозволили да им се врате они који су били разбијени "45-те" уста.е, и то као "невине жртве". Потом су се вратили они које су откантали "48-е. Ту су се непримјетно дошуљали и они које су откантали 50-их. У међувремену су Тита, дао им Загорац све у еx YУ, и партизане прогласили злочинцима, комунисте лоповима, ударнике будалама, сусједе четницима и терористима. Хуље су им пријатељи, пристојне људе презиру и мрзе!!

Name

Ммммм

09.10.2017 19:39

Како ЋЕ ДОБИК једном да буде опрзен

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

09.10.2017 19:40

САСВИМ ЛОГИЧНО.НИЈЕ САМ. ЧИТАВ ЛАНАЦ ЉУДИ. АЛИ КАКО КАЖУ БИТНО ЈЕ ДА РАДНИЦИ РАДЕ ЗА ШЕСТО МАРАКА И ДАН И НОЋ А ОНИ СВЕ БОГАТИЈИ СРЕТНО НАРОДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

10.10.2017 04:27

Тодориц је висе дузан него Југославија 1990. ахахаххаха, то мајсторе само дери, нек сиротиња све плати ко их хебе. Јаро склонио бар 10 милијарди на рацуне на Кајманским отоцима Бермудама итд. Кад је ревизија усла у фирму на рацуну била марка и по или ти га 6 куна ахахаха!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јок Болан

10.10.2017 06:11

Масони, удбаси и двоструки спијуни јос нигдје нису одговарали, па неце ни овај. Ово таласање је само да се примири народ. Нико јос не зна тацно ко стоји иза овог пурана

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

10.10.2017 14:54

Овај човјек је створио штампарију лове за себе и своју породицу до 4 кољена на рачун других којима није плачао робу а продавао у својим трговинама на западу би му одузели све до 4 кољена и спавао би под мостомТамо ако не платиш добављачима .радницима двије плате и све што их следује по уговору одмах реагије пореска и све блокираМожеш постаи богаташ ал кад све исплатиш што треба нико ти не брани ал преко туђих леђа мало морген.

ОДГОВОРИТЕ