Ердоган стиже вечерас у Србију

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган стиже вечерас у дводневну посету Србији током које ће разговарати са највишим државним званичницима, учествовати на српско-турском пословном форуму и посетити Нови Пазар.

Србија 09.10.2017 | 12:00
Ердоган стиже вечерас у Србију
Ердоган стиже вечерас, а према најама из Београда и Анкаре, званични део посете почиње у уторак, 10. октобра. Ердоган ће се одвојено састати са председником Србије Александром Вучићем и председницом Скупштине Мајом Гојковић, а заједно са председником Србије требало би да учествује и у раду пословног форума.

Другог дана посете, у среду, 11. октобра предвиђена је посета Новом Пазару.

Ердогана ће чувати 50 телохранитеља и 3.000 српских полицајаца

Како су објавиле "Новости", Ердогана ће чувати најмање 50 личних телохранитеља. У великој делегацији, која стиже у неколико авиона, осим 185 привредника биће и осам турских министара.

Осим Ердогановог обезбеђења, о сигурности сваког његовог корака у Србији додатно ће бринути и око 3.000 наших полицајаца.

С обзиром на то да су политички противници прошле године покушали његову ликвидацију, уопште не чуди што апсолутни лидер Турске толико велику пажњу поклања личној безбедности. Од тог неуспелог пуча у Турској средином јула 2016, Ердоган је значајно појачао обезбеђење, па га у стопу прати велики број телохранитеља.

Инвестиције, Турски ток, пословни форум...

У фокусу посете биће економска сарадња при чему је српска страна највише заинтересована за привлачење нових инвестиција из Турске, а једна од тема биће и енергетика, односно гасовод Турски ток.

У посету Србији са председником Турске допутоваће и 185 привредника заинтересованих да улажу у Србији. Биће одржан пословни форум Србија-Турска и потписан нови Споразум о слободној трговини две земље, а очекује се и потписивање уговора о доласку неколико турских компанија у Србију.

Проширеним Споразум о слободној трговини Србији ће бити омогућен бесцарински извоз у Турску сунцокретовог уља и сировог сунцокрета у одређеним количинима, као и говеђег меса.

Текстилне фабрике

По ранијим најавама до краја године биће отворене две фабрике турских текстилних компанија, у Лазаревцу и Лебану, а постоји интересовање турских компанија и за изградњу хотела, улагање у некретнине и грађевински сектор у Србији.

Робна размена Србије и Турске прошле године је износила око 900 милиона дплара, а процене су да ће ове године премашити милијарду долара. Од јанура до августа ове године Србија је у Турску извезла робу у вредности 442 милиона евра, а увезено је за 284 милиона долара.

У Србији послује више од 70 турских компанија које су инвестирале око 110 милиона евра, углавном у текстилној, прехрамбеној и градјевинској ндустрији.

Ердоган је последњи пут посетио Србију 2010, али тада у својству премијера Турске.

Уље директно из Србије, не преко БиХ

Како пише РТС, Споразум о слободној трговини из 2010. биће проширен. Уместо у БиХ, па одатле у Турску, од сада сунцокретово уље директно иде из Србије. Како је објавио РТС, Бесцарински ћемо моћи да извозимо 35.000 тона и 15.000 тона сировог сунцокрета.

- Царина је нула, до сад била од 50 до120 одсто, неке друге земље су имале ту привилегију, ми нисмо. Ово је прилика да повећамо засаде под сунцокретом - напомиње министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Без царина ће ићи и пет хиљада тона говеђег меса. Недимовић истиче да Србија има довољне количине за ту квоту.

Агенције)

- Само у пољопривреди, те две ствари вреде 60 милиона евра у роби - додаје ресорни министар.

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Милан

09.10.2017 10:18

Ердоган је велики цовјек ,Турци су били бједа као ми сад ,Ердоган је Турску претворио у Силу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

АТФ

09.10.2017 10:19

Кад се неко од ових "великана" поцне да вуца по просторима бивсе YУ то ми цесто смрди много и никако добар осјецај немам према томе. Да будем јасан, вази то и за Путина и за сву осталу мраку..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

09.10.2017 11:43

А гдје ће, и Турке као нас Бошњаке, Србе мрзи читава Еуропа.

Name

Разлике

09.10.2017 12:36

Да, у праву си по питању мржње. Ипак, постоји разлика у разлогу за мржњу: Турке мрзе јер су пријетили да их освоје, јер су муслимани, јер (кад се доселе у Европу) неће да имају контакт са земљом у коју дођу. Бошњаке мрзе јер знају да сте се стално окретали како вјетар дува и јер су муслимани. Србе мрзе јер смо непокорни, јер су због нас губили ратове, јер ни једна империја није могла да нас сломи.

Name

Ре Босњак

09.10.2017 15:31

Мрзе они нас подједнако јер се сано знамо клати.Нико овде дрзаве нити зна нити хоце да направи.Болесни Балкан.Јадно.

Name

ре Разлике

09.10.2017 16:49

Ако су срби били нека јака империја и нико њих није могао сломити ни зауставити, сто су онда турци пре 500 година успјели да додју до Беца/аустрије? Среца да турцима није био интерес да окупирају славске дрзаве, инаце би ти „РАЗЛИКЕ“ сад се молио у дзамији, као пола истоцне европе. Разлог је други сто мрзе србе. Најбољи примјер је твој коментар! Увијек кривице на друге свалити и никад кривице признати.

Name

Зоки

09.10.2017 11:17

Док се они вуцарају овдје око нас то знаци да нисмо заборављени и да моземо несто и да затадимо.Без велики ми смо кап воде у мору и небитни фактор.Нека само долазе граде и запосљавају Народ,немоземо увијек на све гледати црно и као непријатеље.Нико није луд улозити велики новац овдје да нема добре намјере,али ми увијек судимо прије суда,па зато нас нико и неволи,јер ми смо најбољи и безгресни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО5

09.10.2017 16:39

Хоце ли и Миле долазити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

09.10.2017 19:03

Бакир је сахиста и за Додика и за Вуцица. Објави пресуду Орицу дан прије него сто Ердоган долази у Србију...мајсторки,свака му цаст.

Name

Wалтер .

09.10.2017 19:18

Долази бабо у Србију .

ОДГОВОРИТЕ