Пакујте дјеци здраве оброке

Крофне, газиране сокове, грицкалице и друге нездраве намирнице у школама у Кантону Сарајево "протјерао" је нови правилник о исхрани, а сличан правилник засад неће бити уведен у школама у РС, али надлежни кажу да подржавају сваки вид едукације о здравој исхрани.

Босна и Херцеговина 07.10.2017 | 07:58
Пакујте дјеци здраве оброке
Доношење Правилника о исхрани дјеце у предшколским установама, основним и средњим школама КС једна је од мјера коју је Министарство образовања КС предузело с циљем спречавања и смањења претилости међу дјецом, а прописа ће се морати придржавати добављачи хране у школама.

Зато ће храну која је пржена и богата трансмастима замијенити интегрална пецива, житарице и друга храна богата нутријентима потребним за раст и развој. Сличан правилник донесен је лани у предшколским установама РС, међутим у школама РС се, у зависности од тога коме се изда простор, сада продају пецива, сокићи, грицкалице и др.

Све и да се неким актом забране непожељне намирнице, то би било тешко реализовати у пракси, кажу у школама.

"Не знам како ми уопште можемо забранити неки производ. А све и да се то деси, дјеца која желе то да конзумирају ће изаћи у оближњи киоск или маркет и купити за свој новац шта желе да једу", рекао је Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основих школа бањалучке регије.

Према његовим ријечима, потребно је системски едуковати дјецу о здравој исхрани и на такав начин створити добре навике о правилној и избалансираној исхрани, како не би долазили у ситуацију да посегну за нездравом храном.

Пред тога, како истиче, и родитељи се морају едуковати, јер школа ништа не постиже тиме што забрани газирана пића ако их они код куће пију.

Славица Нике, нутрициониста из Бањалуке, сматра да родитељи не би требало дјеци да дају новац да сама купују ужину, јер они у већини случајева неће правилно изабрати здрав оброк. Боље је, каже она, умјесто новца да им родитељи спакују здрав оброк који ће понијети у школу.

"Тај оброк подразумијева неку интегралну житарицу, масноће, протеине, лист салате, путер или неку пилећу шунку и поред тога могу ставити неку салату, попут на примјер шери парадајза. То би био довољно здрав оброк за њих док су изван куће", сматра Нике.

Из Министарства просвјете и културе РС кажу да, иако подржавају бригу о правилној исхрани школараца, ипак засад такав документ по узору на онај за предшколски узраст није у плану.

Навели су да је брига о правилној и уравнотеженој исхрани заједнички задатак свих укључених у васпитање дјеце, од породице до институција укључених у васпитно-образовни процес.

Подсјетили су да је учињен велики помак у области предшколског васпитања и образовања доношењем Правилника о условима и начину остваривања исхране, његе, превентивно-здравствене и социјалне заштите дјеце у предшколској установи, који прате стандарди и нормативи исхране усклађени с препорукама Свјетске здравствена организације.

Што се тиче школа, како наводе, услуге организоване исхране у основним школама у РС усклађене су са могућностима сваке од школа.

"Ученицима који бораве и хране се у продуженом боравку у школи (ученицима првог и другог разреда) обезбијеђен је здрав оброк, односно један топли оброк и ужина који су усклађени с нормативима и принципима здраве исхране", истакли су у Министарству.

Одлуке о изнајмљивању школских простора у надлежности су школских одбора и школа може издати простор у складу с прописаним условима.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хаха

07.10.2017 06:13

Господин Мирослав Попржен неће дјеци забранити храну која је пржена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одгој

07.10.2017 09:07

На какав јеловник и уопште животне навике ће се ко навикнути треба на вријеме мислити. Послије ће бити касно. Што се тиче одраслих људи који имају свакакве животне навике, код свију доктора за све врсте болести су све веће и веће гужве и све дуже и дуже листе чекања, пацијената је све више и више, све су досаднији и досаднији докторима.

ОДГОВОРИТЕ