Оштро одговорио српском министру

Предсједник Владе Хрватске и ХДЗ-а Андреј Пленковић изјавио је да влада, ХДЗ и све државне институције имају јасан став да се у Хрватској није водио никакав грађански рат, као што каже српски министар одбране Александар Вулин, већ да су “хрватски бранитељи у Домовинском рату Хрватску одбранили од агресије”.

Регион 03.10.2017 | 09:37
Оштро одговорио српском министру
На питање како тумачи Вулинову изјаву да је у Хрватској вођен грађански рат, Андреј Пленковић је новинарима након сједнице Предсједништва и Националног вијећа ХДЗ-а рекао да је став те владајуће странке, владе и свих државних институција око те теме “сасвим јасан”.

“Никакав грађански рат, него управо оно што су хрватски бранитељи у Домовинском рату учинили, а то је – одбранили Хрватску од агресије”, рекао је Пленковић, пренијела је Хина.

Истакао је да се не доводи у питање “карактер домовинског рата и великосрпска Милошевићева агресија” што је, како каже, више пута истакнуто с највиших државних нивоа – Хрватског сабора, Владе и председнице Републике.

“За нас ту нема никаквих дилема”, нагласио је Пленковић и навео да нема намјеру да се “баш сваки пут када неко нешто каже, а како то захтијевају поједини политички актери, изјашњава и понавља нешто што је ноторно, што је истина и што су чињенице”.

Упитан како гледа на подизање споменика мајору Милану Тепићу, бившем официру ЈНА који је страдао у Бјеловару, Пленковић је поновио да је хрватско Министарство спољних и европских послова с тим у вези послало протесну ноту амбасадорки Србије у Загребу.

Министарство спољних и европских послова Хрватске саопштило је претходно да је упутило оштар протест Амбасади Србије у Загребу поводом откривања споменика ратном хероју, мајору Милану Тепићу, 29. септембра у Београду.

Протест је, како се наводи на сајту овог ресора, упућен амбасадорки Србије у Загребу Мири Николић.

Министар Вулин је изјавио у недељу у Шибенику, поводом хрватских осуда због постављања споменика мајору Тепићу, да о том питању нема договора, јер “у сваком грађанском рату постоји онолико истина колико и страна”.

Извор: Агенције

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Јоле

03.10.2017 07:58

Да је вас напала Србија ви би морали намање педесет година да цутите. Овако цега се паметан стиди ви се тиме поносите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБ

03.10.2017 12:08

Срби су скоро 100 година у заблуди по питању Хрвата (и осталих, али сада они нису тема). Срби им помажу мислећи да, када спасу "браћу", да ће они живјети са нама у слози и градити заједничку државу. Србија да има паметно вођство, рекла би Хрватима да прво морају да клекну пред жртвама Јасеновца и да врате милијарде које су отели од Срба (само у дведесетим су отели око 100 милијарди, о другом свјетском рату да не причамо). Када измире све обавезе, можемо да причамо. До тада: затворити границу са Хрватском, забранити њиховој роби улазак на србско тржиште, забранити њиховој роби пролазак преко Србије, повући амбасадора из Загреба... Њима Србија треба више него они нама. Србија може да тргује са цијелим свијетом, шта ће јој србомрсци Хрвати.

Name

Невена

03.10.2017 20:42

Срам те и стид било. Истина је сто човјек каже, а истина боли. Сто је прије признамо, боље за нас.

Name

форд

03.10.2017 07:59

Пленковић се прави да не зна да је република Хрватска извршила насилно одвајање из Југославије и да су злочиначки убијали припаднике регуларне ЈНА. То они називају агресијом на Хрватску. Латински лажови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

03.10.2017 08:20

Вас је србија требала сравнит са земљио за све злоцине које сте уцинили

Name

Миа

03.10.2017 08:00

Зар сви ти уцесници рата нису били градјани некадасње СФРЈ? Прогласење "да није био градјански рат" знаци да је и прије рата Хрватска била суверена дрзава. Па та изјава је обицно кривотворење прослости и једна велика неистина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац

03.10.2017 08:05

Од свега наведеног мени је доооообро познато само једно. Од '93 до данашњега дана, Србија и Хрватска не престају у својим намјерама да подијеле Босну. У свему томе имају несебичну помоћ великог дијела Бошњака православаца и Бошњака католика, који из мени несхватљивих разлога уживају у пензији од 150 маркица, док као хипнотисани купују само срБББско и кУрвацко и пуне касу Београду и Загребу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.10.2017 09:17

Глупи медједе босна ти је вец подијељена.тако да ти је боље да се не бламирас.ста има новог у тору

Name

Тип топ

03.10.2017 09:33

Граматика ти је слаба страна, казе се Босанаца и Херцеговаца, католика или православаца, гдје се мисли на дрзављане наравно. А да слузбени Београд и Загреб и даље играју своје прљаве игре, то је јасно и птицама на гранама.

Name

ре тип топ

03.10.2017 11:14

Ја писем Српски а не ко ти имисљени.даљебоснами незнаци ниста па писем малим словом.треце јасам Србин из Републике Српске.а исне и херцеговине висе нема она је из 3 дијела.ћао

Name

Реплика за ре

03.10.2017 18:45

Ста се курцис мајмуне неписмени.Добро ти је цовјек реко.Босна подијељена брини се ти за себе ста цес сутра јест и коњима је јасно да је рс у дуговима до гусе.Ти или нецес да видис или си глуп до те мјере.

Name

м

03.10.2017 08:05

Јесу обранили ко и зелени.да им није било нато и америке били би они сад у ватикану.Што не удјосе у Козарску Дубицу.ту су добили по носу ко никад.Зивио херој Милан Тепиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

03.10.2017 08:33

НАТО и мрска ти Америка су урадили управо супротно. 1995 су под пријетњом бомбардовања положаја Армије БиХ зауставили ослобађање Босне и Херцеговине. О томе постоје конкретни докази и стотине видео документованих изјава највиших официра бивше ЈНА и ткз ВРС.

Name

Ре @м

03.10.2017 09:37

Па глупсоне прије тога су бомбардовали српске полозаје, давили Србе 4 године, а ви сте их онда онако измрцварене хтјели докрајцити. Реално, притисли су Милосевица који је пристао на издају Срба западно од Дрине, да НАТО не би бомбардовао Београд медјутим, дозивио је то касније. Како год, рат на Балкану је само стао, ста су нам спремили, видјецемо.

Name

ре @м

03.10.2017 09:54

Е јако мудо сте ви у п.м. Хахаха, борили сте се против НАТО-а ЈНА и ВРС хахахаха. Гдје си ти нашао те доказе кад их нико осим тебе нема. Хахахаха. Гузопери су јаки борци. Хахахахаха.

Name

Ре@М

03.10.2017 10:48

ето ви сте толико били јаки и стјерали врс до бања луке без иције помоци а само мало раније знас добро ко је усао у бихац и од једном стали.Питам те? Засто?

Name

Ех

03.10.2017 08:06

Кад се хоце издвајање РС из БиХ, онда казу, мора гласати цијела дрзава. Кад се Хрватска хтјела издвојити из Југославије онда не треба гласање на нивоу дрзаве. Нисам за издвајање РС из БиХ јер то не би промијенило ниста на боље него управо обратно медјутим,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војислав

03.10.2017 20:46

Хрватска је друже била република унутар СФРЈ

Name

Драгутин

03.10.2017 08:49

Пленковићу,немој да лажете те своје сопствене Србо-католике који воле да се зову хрватима на простору тзв. БиХ и хрватске да није био грађански рат!!!Грађански рат се водио на простору целе бивше СФРЈ!Зашто?Зато што је велики број Српског становништва остао у тзв. исцртаним АВНОЈ-ским границама изван Србије,које Српски народ на простору бивше СФРЈ није био дужан да призна и прихвати ни под каквим условима ни притисцима,границе исцртава природно станиште људи на неком простору као и улога тог становништва у историји тог подручја или регије и допринос борби за слободу од разних окупатора,а не неки тамо комиунистички агенти страних западних сила који се састају у Јајцу и Бихаћу мимо воље целокупног Српског народа,да ми они одређују докле је Србија?То Српски народ на простору бивше СФРЈ никад неће прихватити по цену биолошког опстанка свих Срба,јел вам то јасно хрвати ,бошњаци и шиптари???И немојте да постављате више глупа питања типа:Зашто хрвати и бошњаци нису дошли да ратују у Чачак,Ваљево...,а Срби су као ратовали у Вуковару,Сарајеву,Дервенти... итд.???Одговор:Зато што:хрвата и бошњака нема нигде у Србији тј.нису апсолутна већина,а ни половична већина и ничим нису задужили Србију да би од ње било шта потраживали,јел то јасно???Срби имају право да ратују на тзв. територији БиХ и хрватске јер се тамо налази велики број Српског народа над којим је у периоду 1941-1945 извршен геноцид од стране бошњака и хрвата и нелегално је проглашена тзв. БиХ и хрватска у АВНОЈ-ским границама коју Срби не признају за границе и никад неће,за све Србе БиХ и хрватска нису то што је АВНОЈ рекао и ту настаје СПОР,јел сад јасно зашто је био грађански рат,не можете ви хрвати и бошњаци да прогласите неку територију вашом и да натерате нас Србе силом да ми то поштујемо и признамо као ваше,то вам неће поћи за руком никад,ама баш никад,схватите то једном заувек!!!И без сагласности нас Срба ви бошњаци и хрвати никад нећете моћи да обележите било какву територију на простору бивше СФРЈ док год Срби на то не пристану,ваша својевољна проглашавања било којих територија на простору СФРЈ за нас Србе су потпуно ништавна и довешће само до нових сукоба и крвопролића!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наталија

03.10.2017 20:47

Србо-католике? Бозе, која смо ми болесна нација. Страшно. Сви су Срби, на челом свету и где један Србин живи, то је Србија. Халло БРЕ, мањина смо ми православци у Европи свету. Пробудите се људи болесни и опсједнути мржњом

Name

Перо

03.10.2017 11:40

водите рачуна шта говорите милошевић је жив слуша шта причате кад додје вријеме тешко вама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

03.10.2017 12:54

САМО ВЕЛИЦАЈТЕ СВОЈЕ И ПЉУЈТЕ ПО СРБИМА, ТАКО ЛИЈЕЦИТЕ ТЕСКО ОБОЉЕЊЕ.ДОБИ ЛИ СТЕ ПУСТУ ЗЕМЉУ, НОРМАЛНИ ОДЛАЗЕ, А НАРКОМАНИ ЦЕ ВАМ БИТИ ЗА КОЈУ ГОДИНУ КОМПЛЕТАН РУКОВОДНИ КАДАР.

Name

Читалаца

03.10.2017 18:27

Народ којем је опанак заштитни знак, Ви не можете водити грађански рат.

Name

Знам

03.10.2017 16:32

Само градзански рат ниста друго каква агресија ни говора о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

03.10.2017 18:39

ЈЕДИНИ РАТ У КОЈИ БИ САДА ИШАО ЈЕ РАТ ПРОТИВ ХРВАТСКЕ ДА СЕ ЈЕДНОМ ЗА СВА ВРЕМЕНА ОБРАЧУНАМО СА ОВИМ ГОВНАРИМА И УСТАШАМА. МИСЛИМ ДА БИ И БОШЊАЦИ А И СЛОВЕНЦИ ТО ПОДРЖАЛИ. СВУГДЈЕ СЕ ТРПАЈУ И ПАМЕТУЈУ А ЗНАМО ДА НИЈЕДНУ БИТКУ НИСУ ДОБИЛИ БЕЗ ПОМОЋИ НАТО СНАГА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мира

03.10.2017 20:52

За све вас: Хрватску можете пољубити да не кажем где. Сто пре то схватите, то боље за вас! Поготово ви из Тзв. РС који сте преварим и отимачином добили скоро пола Босне, а било вас свега 33% на попису 1991. Запамтите: отето је проклето, ту нема среће ни будућности. Откуцава сат тика так

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

04.10.2017 09:08

Јели Миро,чиме сте ви заслужили толику хрватску,где сте се ви борили и против кога кад сте заслужили толику територију хрватске,де наведи бар једну битку хрвата са било ким, да бар чујем и прочитам,јер до сада ништа нисам пронашао о томе???Ти ћеш да нам кажеш колко Срба има у БиХ и хрватској??Нема нас много,зато што су твоји сународници усташе и муслимани ханџар дивизије напунили све ЈАМЕ са Србима на простору самопроглашене НДХ у периоду 1941-1945!!!

Name

QQ

04.10.2017 07:27

Тачно је тако ,ако једни кажу да је агресија други грађански рат ,шта је истина ? Ако је била агресија на Хрваску ,,па зар нису Хрвати направили агресију на своје грађане српске нацијоналности,то можеш звати и агресијом а можеш и грађанским ратом и треће ,можеш зват протјеривање срба са својих огништа ,значи истина су чињенице а то је да су срби протјерани са својих огништа

ОДГОВОРИТЕ