Откривено мјесто старе штампарије

У порти храма Светог Ђорђа у Доњој Сопотници у Новом Горажду завршена су археолошка ископавања на мјесту старог конака гдје се према досадашњим претпоставкама налазила Горажданска штампарија која је штампала богослужбене књиге од 1519. до 1523. године.

Република Српска 26.09.2017 | 21:12
Откривено мјесто старе штампарије
Археолози из Бијељине и Требиња су откопали зидине старог конака и други археолошки материјал који, уз налазе досадашњих истраживања, потврђује да је ту био православни манастир у оквиру кога је четири године била и штампарија.

Директор Музеја Херцеговина Ивана Грујић је истакла да се овдје ради о средњовјековном манастирском комплексу у коме је, у једном његовом дијелу, била смјештена штампарија.

„ Сама зграда штампарије није постојала као засебна институција него је била смјештена у манастирски конак“, додала је Грујићева. Поред зидова конака са двије засебне просторије откривена је и средњовјековна керамика и 12 гробних мјеста са скелтима.



„У три гроба су пронађени гробни прилози у једном два дугмета која се у литератури зову пуце и која су се користила на тадашњој ношњи а један скелет је имао остатке одјеће од веза са златним нитима“, навела је Грујићева, директорица Музеја Херцеговина који је организовао археолошка испитивања у порти храма.

Милијана Окиљ из Завода за заштиту културно-историјског наслеђа Републике Српске каже да ће се одмах након завршетка ископавања обавити превентивна заштита археолошких остатака како не би били оштећени у току зиме а онда следи конзервација.

„ Кроз пројекат изградње Музеја горажданске штампарије ти откривени дијелови зидова и осталог ће се уклопити у његову градњу, „ нагласила је Окиљева.



Свештеник храма у Доњој Сопотници Михајло Андрић је пресрећан што се коначано присупило истраживањима у овом комплексу изнад кога се на брду налазио и средњовјековни град.

„Захвални смо свим оним који су учестовалааи у пројекту а тек престоје радови у порти цркве“, рекао је Андрић.

Планирано је да се Музеј Горажданске штампарије изгради до 2019. године када ће бити обиљежено 500 година од њеног оснивања.

У овој штампарији, другој послије оне на Цетињу на Балкану, штампане су ћирилицом књиге Службеник гораждански 1519, Псалтир гораждански 1521. И Молитвеник гораждански 1523. године.

Ову штампарију основао је Божидар Горажданин који је „из Млетака“ набавио штампарскуу опрему .

Послије четири године штампарија је пренијета у Трговиште у Румунији гдје је наставила са радом.

БН телевизија/Р.Т.

Коментари / 0

Оставите коментар