Ово већ боли: Шамар Трампу од "каубоја"!

Играчи Даласа и Аризоне клечали док се интонирала химна. Камере их нису снимале, али су се друштвене мреже запалиле.

Остали спортови 26.09.2017 | 23:10
Ово већ боли: Шамар Трампу од "каубоја"!
"Сви ви који нисте стајали док је интонирана химна треба да будете отпуштени!", овим ријечима обратио се предсједник САД, Доналд Трамп, играчима америчког фудбала.

Спортисти су жељели да клечењем док се интонира химна скрену пажњу на проблем расизма у САД, а први је то учинио још прије годину дана квотербек Сан Франциска Колин Кеперник.

У међувремну се битка на овом врло неповољном фронту за предсједника Америке распламсала и мало ко је уз првог човјека нације. Глас подижу спортисти, музичари, глумци...

Највећи ударац, ипак, доживио је у ноћи између понедјељка и уторка и то од најпопуларнијег и, може се слободно рећи, утицајнијег тима НФЛ и САД - Далас Каубојса. Комплетан тим, заједном са противничким играчима Аризоне Кардиналс, а са њима и власник Каубојса Џери Џонс, се загрлио прије почетка утакмице и клекнуо.

Џонс је иначе велики Трампов пријатељ, али сматра да предсједник гријеши, јер по његовом мишљењу цијела прича нема везе са поштовањем заставе и химне, већ са равноправношћу и јединством.

Оно штп је посебно занимљиво, за слободну и демократску Америку.

Током преноса ниједна камера није снимила играче, већ искључиво заставу. Али су зато друштвене мреже биле преплављене снимцима играча који клече док се интонира химна.

Публика на стадиону у Финиксу је звиждала, пре него што су играчи устали, загрлили се и одслушали химну.

Играчи Кардиналса су такође стајали загрљени током химне, аи нису клечали пре интонирања.

"Звиждање на утакмици, када је цео клуб клекнуо су били најгласнији које сам икада чуо. Али, иако је Далас клекнуо као тим, устали су због наше химне. Направљен је велики напредак, сви волимо нашу земљу", навео је Трамп на Твитеру.

Више играча из НФЛ лиге предвођени квортербеком Колином Каперником, клечи, седи или држи подигнуту песницу током извођења химне из протеста према начину на који полиција третира Афроамериканце и социјалне неправде.

Трамп је у петак рекао да би фудбалери из НФЛ лиге који нису стајали током интонирања америчке химне требало да буду отпуштени или суспендовани, пошто су клечњем показали "тотално непоштовање" за америчко наслеђе.

Током распрострањених протеста за викенд, спортисти су уочи својих утакмица клечали или су остајали у свлачионицама за време химне.

Власник Далас Каубојса је један од седморице власника НФЛ клубова који су донирали новац за Трампову инаугурацију.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар