Скупштина народа: Погледи и анализе

Скупштина народа коју је синоћ у бањалучком Банском двору одржала опозиција и данас је главна тема у Републици Српској. Главно питање је колико је овај догађај утицао на политичке односе у Српској и шта ће се догодити у будућности, јер је опозиција најавила још оваквих догађаја.

Република Српска 26.09.2017 | 19:39
Скупштина народа: Погледи и анализе
Скупштина народа која је одржана пред пуном салом Банског двора, први је у низу оваквих догађаја, најавили су из опозиције. И на наредним скупштинама народа које ће бити одржане широм Републике Српске, кажу у опозицији, грађани ће имати прилику да чују истину о стању у буџету, економији, демографији, али и сумњиви активностима владајућих структура у Српској.

''Циљ је да не живимо у страху и да се не плашимо људи који су се претворили у режим и циљ је да се поштују закони у Републици Српској, а не да Републиком Српском владају људи који не желе да поштују закон'', јасан је лидер СДС-а Вукота Говедарица.

''Ми више немамо ниједну независну институцију у Републици Српској'', истакао је предсједник НДП-а Драган Чавић.



Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић истакао је да ће опозиција у наредном периоду проћи кроз цијелу Републику Српску и да ће кроз директан контакт са грађанима рећи како виде Српску данас и како да Република Српска буде боље мјесто за живот у наредном периоду.

За Предсједника Републике Српске и СНСД-а овај догађај није скупштина народа него је, како тврди Додик, у питању страначки предизборни скуп.



Легитимна активност опозиције

Чак и ако је у питању предизборна активност, тврде они који прате политичку сцену у Републици Српској, скупштина народа је потпуно легитиман начин дјеловања опозиционих странака и новитет у односу на опозиционе активности из претходних година.

''Мислим да је њихова намјера да буду видљивији и да се спусте у ''базу'' међу грађане и потенцијалне гласаче. Вјероватно су сматрали да нису довољно видљиви током рада у Народној скупштини, с обзиром на све околности'', истиче новинар Владимир Шушак.

Повећање присуства у јавности

Скупштином народа, тврде новинари, опозиција је коначно успјела да повећа своје присуство у јавности, које је у медијима блиским владајућим структурама до сада било веома ограничено.



''Овим потезом је опозиција успјела да наљути власт, а власт нема другу реакцију осим љутње. Опозиција је сада направила први корак након много година тоталне апатије и да су постали вијест, што је јако важно. Колико год их игнорисали медији склони власти, синоћ су морали објавити вијест. Усудио бих се рећи да је опозиција проходала'', истакао је уредник портала ''Бука'', Александар Трифуновић.

Наставак комуникације

Оно што је задатак опозиције у наредном периоду, каже Трифуновић, је да настави са директним контактима са грађанима.

''У суштини, сада је јако битно колико ће у овоме бити истрајни. Комуникација с грађанима је оно кључно што им је недостајало. Веома је битно да се то прошири на цијелу Републику Српску и да разговарају, да прихватају критику и да се мијењају'', каже Трифуновић.

Кључни задатак опозиције, ако жели да смијени власт у Републици Српској, је да и да анимира изборне апстиненте, кажу наши саговорници, а у највећој мјери се ради о потенцијалним гласачима који су незадовољни, али не излазе на изборе.



БН телевизија

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Гоца

26.09.2017 18:02

Мозе цртани прије дневника?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цртани

26.09.2017 21:12

Може,упалиш ртрс и гледаш га НОН-СТОП,"хавни сервис и јавни цртени",нешто као јавни WЦ,ово што се синоћ десило је буђење,то долази након млијека и цртаног филам,јутро,а по јутру се дан познаје.Ово јутро че баш бити сунчано,као и наставка промјена и смјене ове бахате власти која је опљачкла властит народ:Укио,Бобар,Банка Српске,Бирач,фондови ПИО,Здрваство...,и на крају смијенила легитимног ревизора који је при том члан те исте партије из разлога што више није могао да ћути или више њие било простора да прикрива пљачку тешку пет милијарди.Добро јутро!

Name

савјет

26.09.2017 21:59

Заборавите на овај састанак јер испадате комични због покушаја да га представите значајнијим од онога што је заиста био, а то је мотивациони састанак за активисте странака СзП.

Name

Прасе

26.09.2017 22:55

Јој кад би цртани владали били бисмо мирни од дебила Сприца и Стевандица и гована која су сљегла у насу БЛ и направила потоп у РС јебали су нам стоцари с планина мајку.

Name

рајкула

26.09.2017 18:13

ста казе васиц рајкула.куне,лаје,рези на Србију и свакога,велика завјера казе он а не види јад,краду и бједу.узаСНО.ТИПИЦНО снсд овски нереално и бахато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мими

27.09.2017 06:01

Ово се требало десити пуно, пуно раније. Сад је исувисе касно. Народ исцрпљен и многи се спремају да сами себи помогну кад је опозиција МРТВА. Одлазимо одавде заувијек а ове просторе ћемо препустити ЊИМА.

Name

опстинент

26.09.2017 18:37

Једна од највећих заблуда су апстиненти и опозиција тврди да би они гласали за њих ако би изашли на изборе.То је чиста заблуда,то су људи који не живе и не зависе од политике и не вјерују ни власти ни опозицији јер сматрају да су исти,тј исти је систем и ко год дође на власт не мјења систем већ дијели фотеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Апстиненти"

26.09.2017 19:37

Људи који не излазе на изборе су они који имају личне карте,али су отишли из Републике Српске због посла и школовања.Ако хоћете да повећате изласност промјените термин избора па да буду у јулу или августу када стигну људи на одмор.

Name

ре апстиненти

26.09.2017 20:22

Нису толико одлазили 2010 а ни 2014.Проценат излазности се увијек креће око 55%.Имате један дио младих људи који генерално не излазе на изборе.Безвољни су,политички неинформисани,немају вољу да преузму било какву улогу у друштву,егоисти,када дођу избори то је за њих глупост а онда 4 године кукају на државу

Name

Ја сам апстинент

26.09.2017 20:26

Мој једини излазак би био са аутоматском пушком и четири оквира метака Е толико волим политичаре тј лопурде незасите.

Name

100%

26.09.2017 21:15

Излазност у Републици српској је мало мањи од 95%,вјерујте ми,ал при томе морате знати да већина градова и општина има много већи број гласача него становништва у њима,ако се узме да су 2/3 људи гласачи а 1/3 малољетни онда добијемо цифру да већина градова и општина има већи број гласача него становника.

Name

муфтија

26.09.2017 19:07

просјек година 90

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владика

26.09.2017 20:52

Ботчино!

Name

ефендија

26.09.2017 20:53

Дан два "баре", хехехе

Name

лала

26.09.2017 23:00

Цуј "владике" званог муфтија..Ускоро нецес имати гдје зваљати као до сада..

Name

Цццц

26.09.2017 19:48

Овдје би РС могла устедит лијепу своту марака и помоћи социјално угрожене и пензионере тим новцима. Свима посланицима одбит плату или дио ако не присуствује седницама скупстине.

ОДГОВОРИТЕ