Ко је фаворизован на тендеру?

Шта ће бити са тендером за израду електронског здравственог картона и књижице, Канцеларија за жалбе БИХ још није одлучила.

Република Српска 24.09.2017 | 19:35
Ко је фаворизован на тендеру?
На тендер “тежак” 23 милиона марака жалили су се „Планет софт“ из Бањалуке и „Кссенонфорте“ из Сарајева. Вриједност пројекта са првобитних 17 милиона повећана је на око 23 милиона марака. Исти систем у сусједним земљама кошта знатно мање.

Пробијен је рок за одлуку о тендеру Фонда здравственог осигурања од 23 милиона марака за израду електронског здравственог картона и књижице. Двије фирме, једна из Бањалуке, друга из Сарајева уложиле су жалбу на тендерску документацију. Све је запело у Канцеларији за разматрање жалби БИХ.

Одлуке још нема, иако је рок био до краја августа. Зашто - само је једно од питања на које нисмо добили одговор из Канцеларије за жалбе. Раније су се правдали мањком запослених.

„Радимо на три локације и имамо много жалби. Овај предмет још је у току и очекујемо рјешење на некој од наредних сједница“, раније су одговорили из Канцеларије за разматрање жалби БиХ.

Из Фонда здравства поручују да је тендер обустављен 31. јула. Из Канцеларије за залбе БиХ нису добили никакве информације.

“Рок за одговор је мјесец дана и тај рок је истекао. Иначе, ријетко када од Канцеларије за жалбе БиХ добијемо одговор у предвиђеном року; обично се чека дуже, зависно од случаја до случаја.”

Који дио тендерске документације је засметао фирмамама које су се жалиле, за сада нико не жели да каже. Сви чекају одлуку Канцеларије за жалбе.

Јавност у Републици Српској спекулише да је посао вриједан 23 милиона марака резервисан компанији “Проинтер” и да је због тога тендерска документација прилагођена тој компанији. У Удружењу грађана “Тендер” кажу да су вишемилионски послови готово увијек унапријед договорени.

“Треба сачекати исход жалбеног поступка. Ако техничке спецификације упућују на само једног понуђача, онда ће, вероватно, та жалба бити усвојена и биће наложену уговорном органу да измени тендерску документацију у дијелу који је доскриминаторан”, објаснио је Игор Вукајловић из Удружења грађана ‘’Тендер’’

Фонд здравственог осигурања Републике Српске је спреман да се кредитно задужи за око 23 милиона КМ, како би израдио здравствене картоне и књижице за око милион осигураних у Српској. Из Фонда поручују да ће коначан износ бити познат након завршетка тендерске процедуре и пристиглих понуда.

У Србији је готово исти систем коштао четири пута мање односно 6 милиона марака за 6 милиона осигураника.

“Нажалост, Влада наставља да пљачка буџет Републике Српске и да то ставља у џепове појединаца или страначке касе и све то на штету грађана. Зато, на примјер, немамо лијекове на Одјељењу онкологије у Бањалуци”, истакао је посланик СДС-а у Народној Скупштини Републике Српске Давор Шешић.

Према тендеру, планирана је набавка чак 3.000 нових рачунара, али и софтвер картице и читачи. Фонд Српске ће на електронско здравство потошити знатно више него сусједне земље, иако не може да наплати стотине милиона марка, а о неизмиреним обавезама и да се не говори.

Фонд је у јулу затражио од Владе Републике Српске отписивање 14,5 милиона марака, колико му је позајмљено са есцроw рачуна још 2008. године.



БН телевизија

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Микаило

24.09.2017 18:19

Како је систем у Србији костао 4 пута мање? Ако је тамо потросена марка по осигуранику (6 милиона КМ за 6 милиона корисника) а у РС планирано 23 милиона за милион корисника? Математицки, то је 23 пута скупље. Знам да це насе књизице бити од злата али ипак је превисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи моји!

24.09.2017 21:15

Па ста ви мислите због цега је непревазидјени лопов Драган Богданиц министар здравља, него да реализује овакве работе?

Name

Србија

25.09.2017 07:50

Не желим да коментаришем глупости. Хоћу само да кажем да је Србија јо много далеко од увођења јединственог информационог система у здравству. Уведен је само "мој термин" апликација коју су нам продали Македонци и која је само направила конфузију. ИЗИС је требао у Србији да кошта око 36 милиона Еура и требао је да се уводи у фазама. Немојте да вам Србија буде позитивно мјерило.

Name

тата

24.09.2017 18:26

Све лопов до лопова а све висе болесних младих људи који се немају циме лијецити па умиру а господа доктори би да се јос висе модернизују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктори

24.09.2017 19:10

То директори хоце да се модернизију раднике не дирај..

Name

ПЉАЧКА

24.09.2017 18:38

Јасно је као дан да је ово невидјена пљацка.Знаци ако упоредимо како је Србија урадила за милион корисника у Рс требало би потросити милион КМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

24.09.2017 19:43

Планет софт... господин Јариц вл Арагоста инвест је правио нови павиљон Клиницког центра тако да је већ у игри са центром, а сад хоће и софтвер да ради... све фирме један власник

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИТ Бања Лука

24.09.2017 20:50

Тендер је писан за нову фирму која се зове ММС цоде чији су Власници Славко Бојиц,Саво Антониц и Дјурдјевиц Милос власници Венере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиxy

25.09.2017 07:06

А они се ушемили са Проинтером?

Name

Истина

15.12.2017 13:05

Ово је 100% истина... Раде пројекат са Ериццсоном ... Такође су отворили и нову фирму WКБ цонсултинг и хоће да добију овај нови пројакт за радаре ...

Name

Никола Тесла

25.09.2017 05:14

ММС Цоде је добио посао у Министарству Финансија од 200 000 КМ, надоградња апликације за трезор, гдје ради син од Милоса Дјурдјевица. У ФЗО треба да продају рјесење Ерицссона Загреб који у ХР никада није прорадило. Славко Бојиц је познат по пословним способностима, примјер је Пулт на КЦ од 100 000 КМ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Битцх

25.09.2017 11:57

Венерин брег д.о.о.