Политичари не знају географију

Амерички предсједник САД Доналд Трамп, кога многи сматрају и великим бизнисменом, преговарачем и државником, могао би да се сматра и истраживачем, јер је свијету представио нову државу - Намбију.

Република Српска 23.09.2017 | 12:25
Политичари не знају географију
Трамп је можда мислио на југозападну афричку државу Намибију, али је дефинитивно рекао Намбија и то два пута - други пут је чак написао на Тwиттеру, преноси британски ББЦ.

Ипак, он није први политичар, чак ни први амерички предсједник који се јавно збунио у вези географије. Британски министар спољних послова Борис Џонсон је чак можда направио и већу грешку, говорећи о Африци као држави.

Он је прошле године, у говору одржаном на конференцији конзервативаца навео да је "очекивани животни вијек у Афирици порастао запањујуће, пошто је та земља постала дио глобалног економског система". ББЦ подсјећа да је Африка континент сачињен од 55 држава.

Бивши амерички председник Дорџ Буш помијешао је Аустрију и Аустралију 2007. године. За вријеме говора на бизнис форуму у Аустралији, Буш је са тадашњим аустралијским премијером Џоном Хауардом говорио о "аустријским трупама у Ираку".
Аустрија није имала војску на Блиском истоку, а Хауард је посјетио аустралијске снаге у Ираку.

Бивши италијански премијер Силвио Берлускони је 2004. је направио сличну грешку мијешањући Словенију и Словачку. Током заједничке конференције са тадашњим словеначким премијером Антон Ропом, Берлускони је рекао да је веома срећан "што је ту са премијером Словачке".
Након тога, словеначка делегација је замолила новинаре да у својим извјештајима не помињу ту збрку.

Ове двије земље мијешао је и Буш, а колико збрке стварају Словенија и Словачка говори и чињеница да су некада дипломате имале обичај да се састају на мјесечном нивоу само да би размијенили мејлове који су отишли на погрешну адресу.

И на крају, пољски министар спољних послова Витолд Вашчиковски, који је такође "измислио државу". Он је раније ове године након састанка Савјета безбејдности УН рекао да се састао са званичницима скоро 20 земаља, укључујући неке земље са Кариба "по први пут у историји наше дипломатије као што су Белизе и Сан Ескобар".

Пољско Министарство спољних послова тврдило је да је Вашчиковски помијешао назив и да је мислио на државе Сент Китс и Невис, која се на шпанском зове "Сан Кристобал и Невис".

Иако је објашњено, интернет је одлучио да награди Сан Ескобар мало дужим публицитетом, а појавио се чак и Тwиттер профил те измишљене државе, као и туристичка кампања.

ББЦ наводи да географија свјетским лидерима изгледа није јача страна и додаје да државама Намбији, Сан Ескобар и Африци жели срећу у дипломатији.

Извор: ББЦ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Нигдје се нормални људи

23.09.2017 11:30

Нигдје се нормални и најпаметнији људи не кандидују у политику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Церцил.

23.09.2017 15:45

Политицари су некомпетентни људи који одлуцују о веома компетентним питањима.

Name

Треба поци опд себе

23.09.2017 12:49

Па и неки наси и данас активни политицари, представљају РС као дрзаву иако то она није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

23.09.2017 13:27

ОН САМО ЗНА КАКО ЈЕ САТАТОМ ПРОДАВАО МЕСО ЦРКНУТИХ КОЊА.

ОДГОВОРИТЕ