Преминуо Де Ниров ''Разјарени бик''

Џејк Ламота, легендарни амерички боксер, преминуо је у уторак на Флориди у 96. години.

Остали спортови 23.09.2017 | 08:45
Преминуо Де Ниров ''Разјарени бик''
Ламота, који је био познат под надимком 'Разјарени бик', престао је да даје знаке живота након што му се погоршало стање после упале плућа, потврдила је његова вереница Денис Бејкер.

Један од највећих боксера 20. века освојио 1949. године светску титулу у полутешкој категорији, да би потом његов живот феноменално представио Роберт де Ниро у филму "Разјарени бик", за који је добио Оскара у категорији најбоља мушка улога.

"Имао је очи које су плесале, све до самог краја. Имала сам обичај да му говорим да би га, да је којим случајем Индијанац, звали 'Очи које плешу'. Имао је најоштрије и најпокретљивије очи", рекла је његова вереница.

Рођен као Ђакобе Ламота, од италијанских родитеља са источне стране Менхетна, боксом је почео да се бави у одељењу за малолетну деликвенцију затвора у Коксакију, пошто је ухваћен у пљачки док је још био тинејџер. Пре него што је ушао у професионалне воде са 19 година, није доживео нити један пораз у аматерској конкуренцији.

Познат је био по свом неуморном стилу борбе којим је надокнађивао недостатак ударачке снаге и постао је један од најталентованијих бораца полутешке категорије, па су редом долазиле значајне победе над Фрицијем Живићем, Тонијем Јаниром и Бобом Сатерфилдом.

У фебрурару 1943. године је победио Шугар Реј Робинсона у другој од њихових шест борби одлуком судија након 10 рунди, иако је у осмој серијом у главу и тело оборио противника на конопце, којег је спасло звоно. То је био први пораз Робинсона у 41. мечу и једини у следећих десетак година – први следећи доживео је када је 133. пут крочио у ринг.

Титулу у полутешкој категорији је освојио неколико дана пре свог 28. рођендана победом над Марселом Серданом из Француске, два пута је успешно бранио, пре него што је изгубио од Шугар Реј Робинсона у дуелу од 13 рунди, који је назван "Масакр на Дан заљубљених".

"Толико сам се често борио са Шугар Реј Робинсоном да сам умало добио дијабетес", изјавио је Ламота после пораза.

Од тог тренутка још 10 пута је улазио у ринг и остварио само пет победа, а тада је доживео и једини пораз нокаутом у каријери – Дени Нардико је био човек који га је бацио на патос новогодишње ноћи 1952. Ламота се повукао две године касније и у пензију отишао забележивши 83 победе од којих је 30 било нокаутом, уз 19 пораза и четири нерешена исхода.

Пошто се повукао из бокса, Џејк је радио као власник барова и ноћног клуба, а онда се опробао и у филмској индустрији. Појавио се у 15 филмова, укључујући и у "Хазардеру" (Тхе Хустлер) са Полом Њуманом и Џеки Глисон. Споменутог "Разјареног бика" режирао је Мартин Скорцезе, а Роберт де Ниро одушевио својом глумом.

"Почивај у миру, шампионе", рекао је Де Ниро када је сазнао за смрт Ламоте.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар