Посао за подобне кандидате

Политика је већ одавно главни фактор при запошљавању у школама на подручју Источног Сарајева, тврди Мирјана Кутлача у изјави БН телевизији. Недавно је, како каже, конкурисала за мјесто професора српског језика и књижевности у Средњошколском центру “Источна Илиџа”, али тврди да посао није добила, јер није била политички подобна.

Република Српска 21.09.2017 | 18:35
Посао за подобне кандидате
Просјек оцјена, тест знања и године радног стажа нису помогли Мирјани Кутлачи да добије посао професора српског језика у Средњошколском центру “Источна Илиџа”. На ранг листи од седам кандидата завршила је на четвртом мјесту, а да нешто није у реду, како каже, видјело се на бодовима које је добила на интервјуу пред трочланом комисијом.

“Када ви послије шест година радног стажа добијете један бод на интервјуу, то говори да не знате ништа, да немате никакве комуникацијске вјештине и способности. Ја сматрам да имам и са којим правом су урадили то”, каже Кутлача.

Нешто раније расписан је и конкурс за пријем наставника српског језика у Основној школи “Петар Петровић Његош”, гдје су се пријавили исти кандидати. Кандидаткиња која је добила посао у Средњошколском центру, на ранг листи у овој Основној школи била је на посљедњем мјесту. Читава прича Кутлачи је сумњива због чега јој је, како објашњава, све јасније да је ријеч о политичком запошљавању.

“Имам информације да се овдје у школама запошљавају кандидати ДНС-а. Можда гријешим, али бих вољела да се провјери, јер се очигледно нешто дешава. Немогуће је да кандидат који је најлошији, преко ноћи постане најбољи. Шта да чекам, да се промијени власт? Зашто постоји правилник о бодовању када није ништа битно, ако се тестом и интервјуом буде све намјештено?”, пита Кутлача.

Одговор смо потражили од руководства Средњошколског центра “Источна Илиџа”, али пред камере не желе.

Поручују да је све урађено у складу са законом и правилником о пријему радника, што је, како кажу, недавно потврдила и просвјетна инспекција.

Мирјана Кутлача тврди да у Средњошколском центру “Источна Илиџа” нису хтјели да јој дају на увид записник са интервјуа, као ни осталу документацију за коју у овој образовној установи тврде да је у складу са законом.

Ипак, од жалбе на, како тврди, очигледне малверзације, неће одустати.



БН телевизија

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Закон ста то би?

21.09.2017 16:43

Само бахато,до Октобра можете како хоцете а онда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

21.09.2017 18:06

Требало би ухљебском кандидату који је неосновано добио посао, објавити име и ставити га на стуб срама и да тај кандидат буде неко ко виксе никада и нигдје неце моци добити запослење.

Name

Ха, ха....

21.09.2017 17:09

Па републичку просвјетну инспекцију држе социјалисти. Неће ваљда једни на друге!? Све је под контролом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ристо

21.09.2017 17:38

Наравно да треба да се прими подобни кандидат. Нико није луд примити неподобног. И дјевојку кад тразис, тразис да је подобна, а камо ли радника. Ста имате против подобних кандидата?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ристо

21.09.2017 18:58

Потпуно исправно

Name

дејанпд

21.09.2017 17:38

Занимљиво је да ту појаву, намјестених конкурса или конкурса форме ради, вец неколико година проводе буквално сви од најмање јавне установе, Судова, локалних заједница (ево бас је у току у Приједору за цак 20 радника, који вец одавно раде), па до Владе Републике Српске, канцеларије предсједника, а о Електропреносу БиХ, Агенцији за дрзавну слузбу, Регулаторној за енергетику и другим, тобозе независним институцијама и организацијама да не говорим. Све је то јавно "покривање" односно, криминал који се ретроактивно и накарадно подвуце под законске оквире, јер и закон је накнадно коригован да би се махинације могле прикривати. Гдје су градјани. Гдје су независни медији, куд нестаде истразивацко новинарство? Гдје су агенције за борбу против корупције? Гдје су стране организације да ускрате подрску оваквој друственој творевини?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незапослена

21.09.2017 17:48

Засто та иста Мирјана Кутлаца није звала инспекцију када ју је кум Цеваркапа запослио у ОС''Свети Сава'', па у основној сколи у Трново када је опет досла на замјену преко везе.

Name

нисам одавде

21.09.2017 18:09

Ми смо друство које је прихватило корупцију, непотизам, криминал и пљацку као несто нормално или цак и морално. Опстеприхвацени образац зивљења на овим просторима.Теско цемо се исцупати из сопствених замки.

Name

Перица

21.09.2017 18:13

Па они само виде како је кад не прођу, а кад њихови примају онда се ушуте! Докле више лажног морала!??

Name

Дијагноза

21.09.2017 17:54

Ама сваки пут одговоре да је урађено по закону. Па какав је то закон. Закон јачег као у првобитној заједници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

21.09.2017 18:47

Наравно да политика одредјује кандидате.Има директор ОС који је био у СНСД-у па за јос један мандат оресао у ДНС и сад кадровску политику воде обје странке да би рај дирдктор истао на функцији.А помоцник и даље СНСД, највеци нерадник а судбина радника у његовим рукама.Јадна наса дјеца са ивим системом.

Name

Неподобни

21.09.2017 18:14

У свим областима је тако,подобни а не способни и зато пропадамо на свим пољима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДНС

21.09.2017 18:48

У мјестима на Истоку Републике Српске у којима ДНС готово да непостоји ,а мора да има директора школе дешава се појава да они најгори који сматрају да су "способни "да буду директори учлане.се у ДНС и добију функцију.То су углавном наставници физичког васпитања и и њима слични.Мала су то мјеста па се зна ко је ко.Тај ДНС је пун олоша који зна да плива у овој страначкој подјели па се учлањује у ту странку због експресног запослења и директорске функције за коју неиспуњава друге услове осим чланства у ДНС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пропадамо јер тако зелимо

21.09.2017 19:33

Највисе је наставника техницког образовања на подобницким функцијама директора скола.

Name

Зарко

21.09.2017 20:52

Марина провидна си,ко губи има право да се љути.

Name

Зекс

21.09.2017 21:00

Марина имала си огромну зељу да ти се продузи мандат,огроман си труд улозила, лобирала у свим могуцим странкама али дзаба.Вјероватно су сви процјенили да си искомплексирана и неспособна па ти не продузисе мандат.

Name

Јад и бједа

21.09.2017 19:35

Не причајте бајке као дјеци. Зна се како се овдје запошљава. Само коверта и у њој неколико хиљада км или евра и ето посла. Тад на интервју не треба знати ни представити а добит ће свих шест могућих бодова. Пусти партију, школу, знање јер ова корумпирана Власт све гледа преко коверте то је свагдје па чак и код доктора . ЖАЛОСНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

МистерX

22.09.2017 05:18

Нема те комисије коју не бих исамарао да се мени овако несто догоди. Упркос посљедицама таквог поступка и даље сам спреман на такав поступак. Само цекам да се деси да ме подобне идиотине поцну малтретирати.

ОДГОВОРИТЕ