СПЦ данас слави Малу Госпојину

Мала Госпојина је црквени и народни празник којим се слави рођење Богородице Марије. Данашњи дан се убраја у 36 великих празника у црквеном календару обиљежених црвеним словом.

Република Српска 21.09.2017 | 08:23
СПЦ данас слави Малу Госпојину
Богородица је рођена у Назарету, од остарјелих и праведних родитеља Јоакима и Ане. По оцу и његовим прецима, била је од царског рода Давидовог, а по мајци и њеним прецима, од рода првосвештеничког. Ана је као старица родила ћерку Марију, по благослову Божијем. Овај дан се празнује као Мала Госпојина или Мала Богородица.

Обиљежава се 21. септембра сваке године.

На икони се догађај рођења Свете Дјеве Марије представља тако да мајка Ана лежи на постељи, новорођена Марија у колевци, а окружени су многим сродницима.

У народу се овај празник слави и уз живописне обичаје, посебно посвећене рађању.

Јесење свадбе у Србији, од давнина, почињале су од Мале Госпојине. У пољопривреди, Мала Госпојина је означавала вријеме када се почињало са орањем и сјетвом озимих усјева. У то вријеме, приређиване су и разне сточарске свечаности.

Вјерује се да биље убрано између Велике и Мале Госпојине има посебна љековита својства, а да јаја из тога периода могу цијеле године остати свјежа па се зато остављају за насад. Пилићи излежени у ове дане биће добре носиље. Многе породице славе Малу Госпојину као своју Крсну славу.

Мала Госпојина у Шумадији сматра се великим празником и славом. Домаћини који не славе славу, одлазе са породицом свечано обучени на разноразне и многобројне саборе и вашаре, који се одржавају око цркава, односно у црквеним портама.

Овај дан је добар за одржавање свадби и вјеридби. У Гламочком пољу одржава се велики сточни вашар. Највећи вашари у Србији су у Неготину и Шапцу, с тим што вашар у Неготину има врло дугу традицију.

Вјерује се да ће јесен и зима бити благи, без много хладних дана, ако на Малу Госпојину буде ведро без облака и ако се види сунце већи дио дана.

На Малу Госпојину, исто као и на Велику Госпојину, према народном вјеровању, постоје и одређене забране.

Жене тако не би требало да спремају кућу, перу веш и обављају друге сличне послове.

Постоји вјеровање да на Малу Госпојину ништа не треба радити од послова који се раде рукама.

На овај дан наводно није добро ни започињати никакве нове послове, већ то треба одложити за неки од наредних дана.

Извор: Телеграф

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Православна Српска-ДУБНИЦА.

21.09.2017 07:24

Свим Православни Србима Русима И Грцима Цеститам Срецну Славу Редење Пресвете Богородице Познате Медју Србима Мала Госпоина.Јоаким И Ана-Цимјана.Апосебно Српској Дубници Исвим Дубницанима Некаје Срецно И Богом Благословен Празник Брацо И Сестре Српкиње,Поздрав Врацамосе Насвија Вековна Огњиста Насих Дједова И Прандједова.Врацамсеу Дане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цовјек

21.09.2017 07:44

Слава и милост Пресветој Мајци Богородици !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православни Марибор.

21.09.2017 10:23

Српском Граду Зворнику И Српској Дубници Срецан Празник Родјења Пресвете Богородице Којису Наси Преци Дједови И Сукундједови Оставили Нама Србима Српске Дубнице И Српског Града Зворника Дага Увекове Векова Славимо Дасе Волимо И Богу Молимо Дасе побозавамо Уимнозавамо.Врацајуцисе У Српску Дубницу Насе Вековно Огњисте.Поздрав Дубницани Староседеоци Некаје срецна Слава Намногаја Љета.Воливас Православни Марибор...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беба

21.09.2017 13:37

Срецна Слава свима,који славе Роздество Пресвете Богородице,нека дањасњи дан свим србима донесе здравље,срецу и мир. лицно искуство моје,да сам у зивоту два пута као поново родјена,на данасњи дан,и на велику Госпу,па ви закљуците колико насе Свете Госпе помогну нама.