Сусрети Црнатка на Самиту УН-а

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак учествује на 72. засједању Генералне скупштине Уједињених нација, која се одржава у Њујорку, гдје се првог дана на маргинама засједања ГС УН састао са новоименованим генералним секретаром Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) Томасом Гремингером.

Република Српска 20.09.2017 | 12:41
Сусрети Црнатка на Самиту УН-а
Црнадак је Гремингеру честитао преузимање дужности генералног секретара ОЕБС-а у јулу ове године. Истакао је да је БиХ опредијељена за јачање односа са државама у региону, као и провођење активности у циљу постизања безбједности и стабилности.

Такође, министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак је у Њујорку одржао билатерални састанак са министром иностраних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом којем је захвалио на досљедним изразима подршке Мађарске у процесу европских интеграција БиХ, а посебно у реализацији пројекта упућивања мађарског дипломате у МИП БиХ, који је почетком септембра дошао у Сарајево, те ће у двогодишњем временском периоду преносити мађарска искуства у процесу приближавања ЕУ.

На састанку је потписан Споразум о сарадњи у области туризма између Савјета министара БиХ и Владе Мађарске.



Министар је у вечерњим часовима присуствовао пријему чији су домаћини били предсједник Европског савјета Доналд Туск и висока представница ЕУ за спољну и безбједносну политику Федерика Могерини. Министар је имао кратке сусрете са министрима иностраних послова Хрватске Маријом Пејчиновић Бурић, Србије Ивицом Дачићем, Македоније Николом Димитровим, Бугарске Екатерином Захариевом и Кубе Бруно Едуардом Родригуез Парилом.

Другог дана боравка у Њујорку, министар Црнадак ће учествовати на радном доручку Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ), којем ће присуствовати министри иностраних послова западног Балкана (WБ6), као и комесар за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханнес Хан.



Затим ће имати сусрет са генералним секретаром Сталног арбитражног суда (ПЦА) Хуго Ханс Сиблезом, те ће присуствовати пријему који организује министар иностраних послова и међународне сарадње Уједињених Арапских Емирата Схеикх Абдуллах Бин Заyед Ал Нахyан, саопштено је из Канцеларије за односе с јавношћу МИП-а БиХ.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Грађанин

20.09.2017 11:09

Он је наша љепота и репрезент широм свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напредујемо

20.09.2017 12:21

Стално констатују да му напредујемо.