Оптужница за криминал у Банци

Републичко јавно тужилаштво у више наврата је изузимало документацију из „Банке Српске“ у стечају, односно бивше Балкан Инвестмент Банке, а наредних дана коначно ће битиподигнута и оптужница против више особа осумњичених за незаконитости које су довеле до пропасти банке, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 20.09.2017 | 08:52
Оптужница за криминал у Банци
„Тужилаштво дуже вријеме спроводи истрагу у овом предмету, а оптужница против више особа очекује се врло брзо“, рекао је извор ЦАПИТАЛ-а.

Како сазнајемо, Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала при Републичком јавном тужилаштву у више наврата изузимало је документацију из “Банке Српске“, а између осталог, тужилаштво је тражило и налаз вјештака о платежној способности “Банке Српске” као и извјештај стечајног управника о економско – финансијском положају банке.

Истовремено стечајној управници обраћали су се и припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) тражећи да им се доставе подаци да ли су одређена правна и физичка лица била у неком пословном односу са банком, односно да ли су имала трансакције у већим износима преко ове банке.

Ове информације прошле седмице је на рочишту потврдила и стечајна управница Мирјана Голић наводећи да су припадници СИПА-е и тужилаштва у више наврата тражили одређену документацију банке те да им је та документација и достављена.

„Скоро свакодневно имамо захтјеве од крим – полиције, тужилаштва, СИПА-е. Ми стојимо на располагању свим институцијама, али немамо утицај на то што оне раде“, рекла је Голићева на рочишту.

Извјештај МУП-а РС против 21 лица због сумње у организовани криминал

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је још крајем 2015. године поднијело тадашњем Специјалном тужилаштву РС извјештај о почињеном кривичном дјелу организовани криминал против 21 лица која су осумњичена да су оштетила Балкан Инвестмент банку за више од 56 милиона марака.

Извјештај је тада поднесен против Едвинаса Навицкаса бившег директора и предсједника управе Балкан Инвестмент банке, Жилвинаса Милериуса члана УО БИБ, Ангеле Дементавичиуте предсједника Надзорног одбора, затим чланова НО: Лауре Баронијене, Лауре Ивашкевичиуте, Сергејуса Федатоваса, Миндаугаса Валанчиуса, Елвадаса Дершонаса, Асте Теишерскиене, Римантаса Пуртулиса, те против Виталиса Сапоговаса директора фирме „Балканика“ Бањалука.

Извјештај је поднесен и против Мирјане Чомић предсједнице Кредитног одбора БИБ, Снежане Милутиновић члан Кредитног одбора и директора Кредитног сектора БИБ, Милорада Гранулића руководиоца Одјела за набавку БИБ, односно шефа обезбјеђења банке и оснивача фирми „Кваско“, „Капитални пројекти“ и “Инерга“.

Осумњичени су и његова супруга Винка Гранулић, те Исмар Смирић, Нада Јеличић, Владимир Петровић, Бранко Панчић, Горан Кецман, Бојан Карановић.

Њима се ставља на терет да су као чланови организоване криминалне групе, на челу са Навицкасом преко повезаних правних лица преузимали кредите из Балкан Инвестмент Банке да себи прибаве имовинску корист, док су банку оштетили за десетине милиона марака.



Бројне малверзације утврдио и Девизни инспекторат РС

Тужилаштво и СИПА већ су се интересовали за дешавања у „Банци Српске“, односно Балкан Инвестмент Банци, а Девизни инспекторат РС је Специјалном тужилаштву раније доставио извјештај о свим незаконитостима које су утврдили у контроли банке.

ЦАПИТАЛ је прошле године објавио извјештај Девизног инспектората РС из 2013. године у којем је до детаља објашњено на који начин су литвански власници извлачили новац из Балкан Инвестмент Банке. У извјештају је, између осталог, наведено и да је власт у РС знала за криминал који је учињен у Балкан Инвестмент Банци.

Инспектори су открили незаконитости у обављању платног промета групе повезаних лица окупљених око “Бирача”, уз софистицирану логистику БИБ-а и литванске Укио Банке. Самим оснивањем БИБ-а у овој банци отворени су нерезидентни рачуни Укио банке у еврима.

Из извјештаја је видљиво да је пљачку БИБ-а била умијешана извршна, али и судска власт, јер су поједине милионске трансакције између повезаних правних лица упућене са сервера који припада Високом судском и тужилачком савјету БиХ.

У том извјештају по први пут су откривени токови новца – када су уплаћени, којим друштвима и како су све те милионске цифре заправо била фиктивна средства.

У једном дијелу извјештаја се говори и о фиктивним трансакцијама акција БИБ-а, односно о кредитима који су додијељивани повезаним правним лицима са намјером да се као гаранција заложи имовина Фабрике глинице “Бирач” и да се потом та имовина одузме.

(Цапитал.ба)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Дон Кихот

20.09.2017 06:58

Јест а гдје је бивши амбасадор Грчке..и он је као и Ливне у некој улози ,да се "поравна" стање у банкама ...Баје нема и нико неће наћи трага....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пренос на дрзаву

20.09.2017 11:24

Агенција за банкарство РС је због умјесаности у ову пљацку престала да постоји. Сад банкарским сектором управља Сарајево,..многи то не знају, крије се, није популарно.

Name

Бн банкар

20.09.2017 07:16

....Сто опозиција ћути о Павловић банци....добро се зна да је то банка која нема капитала....продаје хипотеке Бобар банке а дужан Бобар банци 8 милиона....засто се дозвољавају Шпекулативне трансакције....новац од продаје приказује као приход банке...да не повјерујеш која је то спрега....

ОДГОВОРИТЕ
Name

дервента

20.09.2017 09:50

Ха ха.....ујео вук магарца....сви су онии у колу

Name

лwрст

20.09.2017 07:17

У мафијајској дрзави профитирали мафијаси - то није за осуду, све ок и у складу са пословном политиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми Сами

20.09.2017 07:37

Док Додик не буде на оптузеницкој клупи и затвору нема од тога ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

добар виц

20.09.2017 08:35

Тузиластво од Додика добија плате, мислите да це њега процесуирати ма колико био крив?

Name

борац

20.09.2017 07:47

Ма ко да им суди толики кримал а нико није осудјен празна прица насли се у гнијезду криминала и то је то,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта ли ће предсједница

20.09.2017 08:30

Да ли ће предсједница кредитног одбора Мирјана Чомић проговорити и о политичком утицају од стране Баје и осталих.Чомићка је тренутно на некој функцији у Бањи Лакташи

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаос

20.09.2017 09:59

Није на некој функцији у бањи Лактаси,она је директор те мале фирмице,која је са својим безобразлуцима и лазима растјерала старе раднике те фирме,страсна зена ,у преводу монструм.надам се да це добити оно сто заслузује,кад тад.....

Name

Правници

20.09.2017 09:43

Агенција за банкарство одговорна.....одговорна и руководећа лица треба да одговарају кривично за пропаст банкарског сектора.....примају и даље дебеле плате и трљају руке као и моје колеге" Повластени адвокати", то су већ милионски износи...

ОДГОВОРИТЕ