Највеће Додикове преваре и лажи

Од силних предизборних обећања о референдуму за отцјепљење Републике Српске од БиХ, Милорад Додик је одржао само један и то онај о 9. јануару, Дану РС, који је његова највјернија и најближа сарадница и премијерка РС Жељка Цвијановић назвала "анкетом". Тај референдум, одржан 25. септембра 2016. у јеку изборне кампање, осим трошења буџетског новца, није донио никакав резултат. Осим можда који глас више за СНСД и кратку прилику да глуме жртве зарад "виших националних интереса".

Република Српска 19.09.2017 | 23:07
Највеће Додикове преваре и лажи
Сада, када је опозиција одлучно кренула на пут без повратка, схвативши да ће у потпуности изгубити подршку грађана ако се оштро не супротстави арогантној и осионој власти, завладала је паника међу владајућима. Нарочито међу Додиковим булдозима из првих редова, од којих је већина уцијењена или скупо плаћена опљачканим народним новцем.

Македонски сценарио, наранџаста, жута или другом бојом обојена револуција, баук је којим ових дана Додикови кербери посредством режимских медија плаше грађане Републике Српске. Све то након само једног оштријег наступа опозиције у Народној скупштини, на шта је власт реаговала - оружаном силом!

- Грађани Републике Српске нису спремни да се одрекну државности за коју су се изборили уз тешке жртве и која им је гарантована у Дејтону, а незадовољство економском ситуацијом није довољно да изађу на улице и траже смјену власти, јер је та власт, ипак, гарант самосталности Српске у оквирима Дејтонског споразума, наводи се у коментару руске новинске агенције "Спутњик" на српском језику на парламентарну кризу у Бањалуци.

У тексту под насловом "Српску чувају Срби и - неће на улицу" аутор Никола Јоксимовић упозорава да нема гаранција да ће Република Српска бити самостална и након евентуалног "македонског сценарија", јер их томе уче друге обојене револуције.

Аутор у потпуности занемарује чињеницу да је Република Српска већ преживјела двије "обојене револуције" и то 1997. и 2006. године. Преживјела, а није (п)остала самостална послије Биљанине револуције из 1997. године и Додиковог доласка на чело Владе РС 1998. уз подршку Запада.
Република Српска није (п)остала самостална ни након што је на власт 2006. године поново дошла политичка опција на чијем челу је Милорад Додик. Напротив. Актуелно руководство Републике Српске, односно власт коју већ 11 година предводи СНСД, ревносно је извршавала све налоге који су долазили из Вашингтона и Брисела.

Зато се Додик и његови сљедбеници и плаше изласка грађана на улице и народног гњева. Плаше се чак и "оних дјечака који возају аутиће", како је омладинце из удружења "Рестарт Српска" са екрана РТРС поспрдно назвао министар унутрашњих послова Драган Лукач. Исти министар који је наоружану полицију супротставио голоруким опозиционарима и тиме показао да је за нас и Турска оличење демократије. У Турској се посланици потуку и окрваве у парламенту, али их не развађа наоружана полиција.



Има ли разлога за протесте?

Ако економско уништавање Републике Српске није довољан разлог да њени грађани изађу на улице и покажу да нису задовољни што их власт пљачка, шта је довољно? Шта треба да их покрене на бунт? Да их силом из кућа истјера наоружана полиција, као што је то прије неколико дана учинила са посланицима опозиције у Народној скупштини?

Актуелној власти у Републици Српској данас је на наплату дошло све оно што је чинила током протекле деценије, као и оно што је обећала, а није чинила.
Читава прича у вези са наводним "македонским сценаријем" у Републици Српској, која стиже из Додикове кухиње, врти се око изјаве министра безбједности БиХ Драгана Мектића, који је недавно рекао да му је "македонски сценарио" у Републици Српској "прихватљив".

- Да се, којим чудом, у Републици Српској догоди "македонски сценарио" и Драган Мектић или било ко други после тога дође на власт, он би, попут Заева у Македонији, морао да спроводи не оно што је воља грађана, већ оно што је воља Бакира Изетбеговића, високог представника и америчког амбасадора. Све друго било би неважно, каже се у тексту који је објавио Спутњик.

А шта је Додик све ове године чинио, осим што је проводио налоге из Брисела и Вашингтона!?

У првом премијерском мандату укинуо је платни промет са Србијом у коју се данас куне, елиминишући средином 1999. српски динар којег је замијенила конвертибилна марка.

Ниједна сједница Владе РС којом је Додик предсједавао није могла да почне прије него што ОХР верификује њен дневни ред. За сервилност стигла је и награда, па је новац од донација, али и из буџета, дијелио својим пуленима шаком и капом, због чега је касније завршио на суду. Његовим ослобађањем од одговорности, као предједника владе, почео је суноврат домаћег правосуђа који траје и данас.



Иако је Додик 2006. освојио власт најављујући беспоштедну борбу против криминала и СДС-ових поратних тајкуна, никакве истраге против њих није било. Напротив. Већина тајкуна заштиту је нашла у СНСД-у, укључујући и оне најкрупније (попут власника Интеграла и још сијасет предузећа, Слободана Станковића; стасао у вријеме власти СДС), који већ годинама раде највеће инфраструктурне пројекте и повлаче новац из буџета и кредита које Додикова власт беспоштедно узима код страних кредитора.

Специјално тужилаштво РС које је основано 2006. године, угашено је је десет година касније, без икаквих озбиљних резултата у борби против организованог криминала, или школском терминологијом речено "криминала бијелих крагни". Једина "заслуга" Специјалног тужилаштва јесте што је обуставило истрагу против Милорада Додика и осталих који су се нашли под истрагом због малверзација приликом изградње аутопута Градишка-Бањалука и зграде Владе РС.

Ни обећану ревизију започете приватизације у РС Милорад Додик никада није провео, иако фамозна комисија задужена за тај посао и данас егзистира.

Када је скупштина Косова 17. фебруара 2008. године прогласила независност, Милорад Додик се држао обећања датог Американцима да у Републици Српској "неће бити никаквих проблема". На улице Бањалуке изашло је неколико стотина студената бањалучког Универзитета који су изразили подршку српским студентима на Косову и противљење једностраном проглашењу независности Косова. Једна група дошла је пред канцеларије америчке амбасаде са јајима и камењем и ту их је дочекао кордон полиције. То је била сва Додикова "побуна" против самосталности Косова.
Гора од овога била је једино Додикова понуда Србима са Косова да се преселе у Републику Српску.

Дан након проглашења косовске независности, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић примио је у Сарајеву Грујицу Спасовића, тадашњег амбасадора Србије у БиХ, који му је уручио писмо предсједника Србије Бориса Тадића у вези ситуацијом на Косову.

У саопштењу након састанка, из Радмановићевог кабинета је наведено:

- Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић изразио је потребу да се у БиХ у овом тренутку сачува мир и стабилност и не дозволе никакве непотребне и исхитрене реакције.

Годину дана касније, 2009., СНСД је преко српског члана Предсједништва БиХ Небојше Радмановића покренуо механизме за приступање БиХ НАТО савезу.БиХ је данас у предворју НАТО савеза, а Додик једини одговор нап омен НАТО-а је још један референдум - о уласку у НАТО.



Од силних предизборних обећања о референдуму за отцјепљење Републике Српске од БиХ, Милорад Додик је одржао само један и то онај о 9. јануару, Дану РС, који је његова највјернија и најближа сарадница и премијерка РС Жељка Цвијановић назвала "анкетом". Тај референдум, одржан 25. септембра 2016. у јеку изборне кампање, осим трошења буџетског новца, није донио никакав резултат. Осим можда који глас више за СНСД и кратку прилику да глуме жртве зарад "виших националних интереса".

Додиков ход по жици

Опасни ход по жици између Русије и Запада Додик је започео онда када су његови западни ментори почели да га притишћу због све веће ароганције према њима, али и институцијама БиХ. Додикова Ахилова пета у овом случају је немјерљив криминал у коме је огрезла његова власт. Та власт и данас из економски скршене Републике Српске извлачи новац по принципу цијеђења суве дреновине. Нема тендера у јавном сектору а да се Додикови тајкуни нису унапријед у њега уградили.

Америчке санкције Додику из јануара ове године само су га дјелимично обесхрабриле. Ипак, дочекао се на ноге и уз помоћ подмитљивих бирократа ЕУ привремено одложио увођење санкција Брисела.



Сада поново кокетира са Западом покушавајући да утиче на токове политичких процеса у БиХ, како би показао да још увијек није готов. Ипак, без обзира на све пропусте опозиције и њен рејтинг у јавности, свако комешање у коме се у помоћ позива народ да буде коначни судија, Додику се тресу гаће. А како и не би?

Тај народ из дана у дан свједочи свеопштем расулу, корупцији, криминалу и партократској владавини која је страначку књижицу претпоставила и Библији. Због тога су на изборима 2014. године разочарани грађани, барем који су одлучили да уопште гласају, опозицији дали готово половину мандата. Све након тога поново је била корупција, политичка трговина, криминал...

Опозиција је годинама пропуштала да чини оно што је морала, па је сада сустиже све што је одлагала. Тако је 2014. допустила формирање парламентарне већине у Народној скупштини упркос очигледној политичкој корупцији и трговини посланичким мандатима. Недуго потом, опозиција је олако допустила и формирање друге владе Жељке Цвијановић, упркос аудио снимку који доказује трговину "папцима" који су појачали већину за избор њеног кабинета.
Сада, када је опозиција одлучно кренула на пут без повратка, схвативши да ће у потпуности изгубити подршку грађана ако се оштро не супротстави арогантној и осионој власти, завладала је паника међу владајућима. Нарочито међу Додиковим булдозима из првих редова, од којих је већина уцијењена или скупо плаћена опљачканим народним новцем.

Зато се олако потеже оружје и пријети употребом силе. Избори су још далеко, а свако попуштање захтјевима опозиције у виду смјена или истраге одговорних, пораз је који Додик не може да поднесе. Тако је било и са министром финансија Зораном Тегелтијом који је одговоран за стотине милиона буџетског дефицита. Умјесто Тегелтијине главе, на жртвеник власти принесена је она ревизорска, Душка Шњеготе.

Једина добра ствар у актуелној кризи у Народној скупштини садржана је у томе што ни опозиција не смије олако да узмакне. Ако сада не истрају у дисциплиновању власти, на изборе 2018. не морају ни да излазе.

Истинито

Коментари / 52

Оставите коментар
Name

Пелцер

19.09.2017 21:12

Баји се мора скинути капа за способност. Зиви цовјек комфорно и за своју дусу, путује и троси како он зели за себе, породицу и најблизе. За сво то вријеме народ (марву) од које зиви дрзи под лаганом контролом без побуне. Способност на врхунском нивоу, док ми кукамо, узалудно бацамо дане, године и пропадамо, за све кривимо друге, а он прозиви цовјек по својој зељи и јос це дуго тако. Следеце изборе добија јос убједљивије, јер су његови гласаци зацементирани на будзету уз пензионере, а остали сто нису за њега је све мање јер се исељавају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУНГОС

20.09.2017 00:58

КРАТАК АЛ' ЈЕЗГРОВИТ (ДОБАР КОМЕНТАР). САГЛАСАН....!

Name

Миа

20.09.2017 04:50

То сто сте набројали су својства папака. Дали се ради о способностима зависи од погледа на ствар. У кози Додика никад не би била јер оно сто вриједи јесте напредак, развој и резултати свега тога.

Name

борац

20.09.2017 04:59

Слазем се на изборе излазе полуписмени и неписмени питам се гдје су интелектуалци изгледа да су у папцима или их висе немамо ови данасњи са купљеним дипломама сбог мјета и пензије ста од њи оцекивати него да цуте

Name

Браво

20.09.2017 05:42

Пелцеру бог си све тацно

Name

МК

20.09.2017 05:59

СЕЉАК И СЕЉАЧКА ПОЛИТИКА МИЛОРАДА ДОДИКА СТАВЉА ПИТАЊЕ КОЛИКО МИ У РЕДУ.СРПСКОЈ УОПШТЕ ИМАМО ИНТЕЛЕКТУАЛАЦА И ПИСМЕНИХ ГРАЂАЊАНА ИЛИ СМО ПАК СВИ НЕПИСМЕНИ КАДА НАМ ЈЕ ТОЛИКЕ ГОДИНЕ ВОЂА ЈЕДАН УЛИЧНИ КРИМИНАЛАЦ И ЊЕГОВА НЕПИСМЕНА МАРВА .

Name

ааа

20.09.2017 06:23

То није способнос, то је политички безобразлук у служби личних интереса. Због својих ситносопственичких интереса у односу на Бајине личне (наравно и његових тајкуна) народ се кукавички и папкарски понаша. Способност је изградити и сачувати Републику Српску, а не разградити и довести до уништења .

Name

јово

20.09.2017 06:29

Није Баја толико добар колико је опозиција неспособна,поткупљива и истрошена у кадровском смислу без освјежења.

Name

Михајло

20.09.2017 06:49

Ипак смо ми неписмен народ, и мислим гори но послије другог свј. рата.

Name

Деки

20.09.2017 06:59

Колико је народ глуп...какви програми странака каква економска политика.Изборе фобије онај ко најбоље пљује....

Name

Ре "Пелцер" РАСПУЦХИН

20.09.2017 07:17

То , о чему Ви говорите , није способност већ невиђени безобразлук једне битанге. О карактерним особинама , те персоне , не желим овај пут јер би заузело много простора.

Name

Ре

20.09.2017 07:22

Само једно је истина да миле не додје Јос биви тразили хуманитäрен помоци а они вам набављали и крали

Name

Ре

20.09.2017 07:24

Поздрав за преседника Милорада а ти јадо неби ИМА на цему писат да оста она лоповска власт

Name

Ре

20.09.2017 07:25

Искрено за сад бољег нема

Name

Овер тхе топ

19.09.2017 21:22

Највећа његова превара је то да се заклиње у српство и православље! Нити он зна шта су истинске вриједности тога, нити је свјестан колико је загрдио чинећи неопростиве гријехе! Завршиће каријеру као негативна историјска личност за Србе...вјерујем да он то себи правда препуним рачунима по свијету...а то је доказ да је неопростиво згријешио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пипо

19.09.2017 21:45

Мозда је и народ вец морао сада закљуцити колика је цијена Милорадове лази и превара на последњим изборима.Цијена је велика а могла бити и веца ако и на идуцим изборима несто не смисли па народ насједе на ите лази ниста није искљуцено обзиром дасмо јако цудна нација.Нама док не зграби за гусу и поцне давит ми вјерујемо дасе неце дављење догодити.

Name

Дзоо.

20.09.2017 05:31

Баја краљ док је у политици нема бољег код срба,увјек цу дати глас за њега.

Name

ааа

20.09.2017 06:19

Тај Баја, како га миљеници називају, завршиће политичку каријеру као негативна историјска личност

Name

Дјемсбонд

20.09.2017 06:30

Срамота једна да се о оваквом криминалцу данима расправља, ста је са судским процесима?

Name

Ре

20.09.2017 07:20

Само писите јадници

Name

Ре

20.09.2017 07:27

Јел имаге бољег неате и ста даље опет миле

Name

Ре

20.09.2017 07:33

Истина је да после рата Јос су постојале фабрике ал тадасња блäст све разјеба и покрадосе и онда СЕ извукосе тад су Фирмен нестајале и продаване без приватизације и тендера а ви сте одприлике уцествовали у Томé сто сад лајете

Name

Горен

19.09.2017 21:24

2000 е и неке су РС долазили Кинези и Србијанци да раде,планте Биле веце од Кине и Србије и онда Миле и погресна пруга-туга и крај Змијањске кориде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

19.09.2017 21:31

Спутњик је највеце информативно зло на овим просторима,која има за циљ завади па владај.Никакву срецу ивом лудом народу нису донијели ни Руси ни било ко други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Референдум бој

19.09.2017 22:30

Какав Спутњик највеце зло је агенција Република која је опрала паре за референдум. Зарадио двојац постено и за себе. Бањалука то зна ко на лази све гради

Name

борац

20.09.2017 05:01

Али односи огромне паре из будзета руска мафија.

Name

Хух

20.09.2017 05:43

Бас Руси насли на нама да се обогате као они сиротиња

Name

РЕ: Република

20.09.2017 06:20

То за ту агенцију све тацно, нека се мало види ко је ту коме ста плацао. Паре све говоре а ти народе под заставице и гласај...

Name

Питање

19.09.2017 21:36

А засто је опозиција уцествовала у анкети коју сада спомињете? Они су пристали на бајину манипулацију, и тиме су сауцесници у истој. С тим да их је Миле понизио као посљедње папкаре. То је било уринирање по фаци, незапамцено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

19.09.2017 22:01

Ма нама да је само јос постено да умрено. нема нико воље да се замјера овима на власти, то је најбоље све да странци одраде јер оцигледно је да се народ неце бунити !

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!! Бреакинг неwс !!!

19.09.2017 22:05

Људи, добављач инсулина одустаје од даљег рада са ФЗО РС! ФЗО пребацује одговорност на апотеке...као да они плате инсулин и дају пацијентима на рецепт, па ће им ФЗО "некад" рефундирати. Добро, знам коме ће одмах рефундирати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Птица

19.09.2017 22:21

Вечерас код Лажанског ни ријечи о суспензији референдума

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајисник

20.09.2017 00:58

Гади ми се народ који га је у стању трпиети довијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст

20.09.2017 03:16

Аутору теxта. Све истинито!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

20.09.2017 04:12

Био је и санадер и свему додје крај

ОДГОВОРИТЕ
Name

бббб

20.09.2017 06:03

Близи се крај опозицији,а то сто оце измедју сопственог народа да праве подјеле и да се пусти крв ники на то неце насјести,демократија је на изборима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ааа

20.09.2017 06:44

Крајње је вријеме да оде власт. Скупштину РС су претворили у приватну прћију појединца, обесмишљеног Милорада Додика!

Name

Дарко

20.09.2017 06:04

И незнате колику услугу цините Додику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

20.09.2017 07:00

Знају знају и те како знају. Све се ово добро наплаћује, а то што се ми мали мишеви овде џаба препиремо то је наш проблем.

Name

Дон Кихот

20.09.2017 06:11

Довољна је била анализа "савјета лордова " да се види и свати како људи процјењују стање у региону, коим и кад треба и шта се у будућности може и очекује да се деси...то што Баја и полтрони попут Стевандића и осталих политичких улизица и јефтиних "ПАПЧИНА" себи дозвољавају је кратког даха...изгубили смо много времена и прилика у којима смо могли итребали имати ентитет,државу за коју смо се борили...време је да оду,Помози нам Боже!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Песимиста са разлогом

20.09.2017 08:28

У бога и можеш да се уздаш. Али у СПЦ-е баш и не можеш. Не можеш никако, јер архипастири њени воле властодршце, а поготово самодршце. Како у историји тако и сада. И убудуће ако не буде среће, а бити је неће.

Name

Напријед

20.09.2017 06:13

Да ли зацементирани гласачи (како их је Пелцер назвао) размишљају да се живот не завршава са њима, постоје и потомци, шта се њима оставља. Трансвормација Додикове личности је невиђена, и такав човјек Републику Српску води у нестанак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кљуцно

20.09.2017 11:04

Је да Миле има огромну подрску тзв.народа. Није битно како и на који нацин, куповином, застрасивањем, запосљавањем, итд. Он то не би могао да народ није покварен такодје.

Name

Мило

20.09.2017 06:27

Узима глат следеце изборе,зиви били па видили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

20.09.2017 07:54

Тако је, и идуће након тога, још 9 година Додика и све ће бити остварено.

Name

Е

20.09.2017 06:33

Џаба, све Вам је џаба, све што више џаба тарандате он је моћнији у односу на ове ваше неспособне миљенике. Каже Чава можете ме повући за к кравату, а мени се чини можете и Дода

ОДГОВОРИТЕ
Name

ааа

20.09.2017 07:38

Е, друкчије ћеш причати када огладниш, када крава цркне нема сисања!

Name

Ре Е

20.09.2017 08:11

Најбоље да ти свог шефа повучеш за нешто.Види се да си спреман за то.

Name

Е

20.09.2017 08:30

Крава је одавно цркла, зар ниси приметио(ла). Какво сисање сад се пуши

Name

Хрхрј

20.09.2017 07:20

Није ни Баји нико ниста поклонио. И он се борио на улици, по амбасадама вуко за рукав, ризикиковао ово или оно да додје до позиције да буде власт. Тако и ви ако хоцете борите се мијењајте несто неце за вас нико други. Од прице и типкања нема промјене. Није вам Баја крив. Он се бори за себе тако се и ви борите за себе. Он гледа себе, прави свој успјех, није досао на власт ради вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре-пелцер

20.09.2017 07:21

Да,он живи конфорно и за своју душу .Јеси ли сигуран да ће му дјеца и унучад тако живјети?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.09.2017 11:08

Не бери бриге за бајину дјецу, види ти ста цес са собом