Нова радна мјеста у Бијељини

Са циљем смањења незапослености на подручју града Бијељине и јачања конкурентности пољопривредних произвођача, у градској управи је потписан меморандум о разумијевању учесника у пројекту, а планирано је учешће најмање 50 људи. Они ће добити неопходна средства и знања, као и обезбијеђеног откупљивача, а у питању је прерада црвене паприке.

Република Српска 19.09.2017 | 17:21
Нова радна мјеста у Бијељини
Пројекат који имплементирају Центри цивилних иницијатива у партнерству са градом Бијељина трајаће до краја следеће године, али постоји могућност да буде продужен.

У наредних двадесетак дана биће објављен и јавни позив, а укупна вриједност је око 215 хиљада евра и исти финансира Међународна организација рада средствима Европске уније, рекао је након потписивања градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

“Од 215 хиљада евра, око 25 хиљада даје град Бијељина. Ми смо увијек спремни да издвајамо средства да би поспијешили отварање нових радних мјеста, те помогли људима. Помоћ је овдје вишеструка, она иде и људима који су незапослени, и онима којима је потребна помоћ у пољопривреди, као и људима којима треба обезбиједити сировину.”

Партнери у провођењу пројекта, осим града Бијељина и Центара цивилних иницијатива су и Завод за запошљавање Републике Српске (филијала Бијељина), Сава Семберија д.о.о. и Установа за образовање одраслих “Доситеј”, рекао је менаџер пројекта Денис Талић из Центара цивилних иницијатива.

“Најмање 50 људи ће кроз овај пројекат бити запослено и то на начин да ћемо им ми обезбједити и едукацију, како на најбољи начин да произведу пољопривредну културу чију производњу планирамо у великим количинама, а то је црвена паприка. Те количине износе више од 600 тона. Како производити научиће кроз едукацију, а кроз пројекат ћемо финансирати саднице, ђубрива, средства заштите, осигурање засада, а субвенционираћемо и кап по кап систем за наводњавање.”

Испред Завода за запошљавање, Жељко Кустурић, виши стручни сарадник за програме запошљавања у Филијали Бијељина, објаснио је који услови треба да буду испуњени да би пољопривредни произвођачи учествовали у пројекту.

“Завод за запошљавање у овом пројекту учествује као коапликант. Биће активно ангажован са давањем инструкција, образложења и помоћи лицима која буду аплицирала да то ураде на што бољи начин. Такође, пружићемо помоћ при изради бизнис плана ако буде потребе, као и обрачуна добити. Пољопривредници који буду учествовали у пројекту требало би да добију износе од 10.000 до 15.000 КМ, с тим да они касније имају обавезу да пређу у комерцијано газдинство, а све остало им је обезбијеђено.”

Менаџер пројекта истиче да све што је потребно је добра воља тих 50 особа које имају своје земљиште и које су спремне да послушају савјете које ће добијати, а сигуран пласман ће имати кроз уговор који је потписан са “Сава Семберијом”.

БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Хрнрјн

19.09.2017 15:23

Евентуалне промјене су могуце само у једном слуцају. Онда и само онда кад престану да се исплацују будзетске плате и пензије, па васе комсије и фамилија буду угрозени да презиве исто као и ви, па буду морали да стану на васу страну да несто мијењају. До тога неце доци док је кредита, а до тада све је само лапрдање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рипли

19.09.2017 17:29

Јел ово за Риплија.Цуј код нас радна мјеста.То је измислио Никола Спириц.Геније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Млинар

19.09.2017 18:50

НЕК ти матер сади паприку.'Све си своје запослио на високе плате а дјецу са десеткама би да ти саде паприке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојка...

20.09.2017 11:07

Реновирас Блед,кес си дао за закуп 5 година,бизнис за сина,има се "мере се",сто ти бринес за незапосленост

Name

ДАX

19.09.2017 20:28

Дај бо мицко нелупетај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

19.09.2017 21:02

Ништа од овога. Опет ће Мићо и екипа да ово попасу. За још неки станчић у Бечу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КУВАРИЦА

20.09.2017 09:33

Цуј предавање о паприкама...је*ала те паприка,уцис сељаке производњи и домацицу кувању...е ово це нас извуци а неписмени нек воде ГРАД

ОДГОВОРИТЕ