Уставом се штити народ а не власт

Парламент и Устав су прва и задња линија одбране грађана од власти. Устав служи да штити грађане од система, а не да штити власт.

Република Српска 14.09.2017 | 12:03
Уставом се штити народ а не власт
Парламент је светиња демократије. Он не представља партије у њему, како се то манипулацијом намеће, већ грађане и њихове гласове.

Парламент и Устав су прва и задња линија одбране грађана од власти. 

Устав служи да штити грађане од система, а не да штити власт. 

Посланици имају имунитете да мјерама полицијске или судске репресије не би били онемогућени да представљају грађане који су их изабрали, а не да не би плаћали прекршаје у саобраћају или слично.

Имунитет је озбиљна ствар. 

Зато је још озбиљније да је власт данас ставила полицију између себе и опозиције. Тиме је обесмислила демократију, вољу грађана и себе саму. 

Позивати на ред и поштовање процедура, а позвати полицију у парламент и онемогуити опозицији да буде дио алтернативне Скупштине је најгрубље кршење воље грађана, грубље од ономад хватања посланика НСРС-а војним хеликоптерима и џиповима СФОР-а, да би Додик био изабран за Премијера. Или од куповине опозиционих посланика након прошлих избора да би се обезбиједила већина. 

Да ли разумијете шта се данас десило? Уведена је полиција у парламент да штити власт. То ни СДС није радио у својим најлуђим данима. 

Па зар је тај ревизорски извјештај тако лош да је сазлужио ово историјско бламирање ионако избламираног Парламента?

Ако за овај чин не буде санкција руководству Народне Скупштине Републике Српске и МУП-а РС због понашања полиције, СНСД и пратеће партије владајуће коалиције овим потезом унапријед су оправдале свако наредно засједање Парламента под полицијом. Што је у демократији недопустиво. 

Једина већа бламажа  од ове је изостанак реакције грађана, већине која је потпуно незаинтересована за рад Парламента, за рад органа у ком се доносе закони који одређују начин живота, сигурност и квалитет система. 

Истовремено, та иста већина на социјалним мрежама дијели приче са Исланда и шта тамошњи грађани раде, да живе као у бајци и данас, након више година тешке кризе. С правом. Јер да се ово десило на Исланду, десетине људи би било на улици пред Парламентом, не да штите опозицију, него да штите себе.

Али далеко је Исланд. 

Аутор: Александар Трифуновиц

(Бука)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

90

14.09.2017 10:11

Да ли су посланици опозиције били наоружани?народ је интертан, јер се пакујемо у пут неповратно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићо

14.09.2017 10:27

Да ли и опозиција треба да поштује легално изабрану Скупштину ? Народ је повјерење дао овој власти што значи да треба да се поштује већина у Народној Скупштини.

Name

Зозон

14.09.2017 10:27

Глупост на квадрат. Шта треба да пуцају једни на друге.Демократија је владавина већине. Док СзП не скупи 42 гласа, СНСД је владајући. Анархија је најгора опција. То једино одговара СзП зато што су свјесни да губе глат идуће изборе.

Name

Стана

14.09.2017 10:36

Танка нит је измеду демократије и тоталног поробљавања. Све је у рукама опозиције.

Name

жељезничар ЧЕДО

14.09.2017 10:38

ЗБОГОМ ЧЕДО И РЕП.

Name

Лакташи

14.09.2017 10:47

Полиција је спремна само чекају наређењ и да туку народ и народне посланике са народним наоружањам ОМЛАДИНО БИЈЕЖИТЕ НЕ ДАЈТЕ СВОЈЕ ЖИВОТЕ ЗА МРТВЕ КАПИТАЛЕ А ОСТАВИЋЕ И СИЛНИЦИ СВОЈЕ ЈЕР КАД ДОЂЕ СУДЊИ ЧАС НИКО НЕ ПИТА ШТА ЈЕ ОСТАЛО ДАЈ БОЖЕ СРЕЧЕ ОВОМ НАПАЋЕНОМ НАРОДУ

Name

Ре зозон

14.09.2017 10:55

Апсолутно је демократски да одлуцује вецина али и за ту исту вецину треба да вази закон а не све сто вецина изгласа. Владајуци ГОДИНАМА не постују одлуке које је донијела Народна скупстина које су обавезујуце за све. Предсједница владе неце да одговара на посланицка питања или то ради селективно.Влада неце да одговори на интерпелације иако је дузна по закону да то уради. И у томе је сустина а све остало је демагогија и политиканство.

Name

Киза

14.09.2017 10:56

Да ли је то Мићо папак или је само рекао УРК, УРК . Доста ми је више вас комуњара. Ајде у Северну Кореју

Name

Епистахије

14.09.2017 10:17

А тек кад полиција добије униформе из Федерације....

ОДГОВОРИТЕ
Name

угљевичанин

14.09.2017 10:32

Зар је битније одакле су унифорне од рада парламента који доживљава своје натеже дане.

Name

Јесте битно

14.09.2017 11:00

Јер у Федерацији раде и несто зарадјују а РС сваки дан затвара једну фабрику и гомила губитке. У 2018 плата само за СНСД.

Name

замор материјала

14.09.2017 10:17

Код нас је увјек тако тиња полако, а кад доде до промјене онда сво то незадовољство изаде на видјело. Није ни цудо сто у току прослог рата највисе злоцина су уцинили људи који нису имали ниста па кад су видјели ста се десава, максимано и без милости су поцели да се изивљавају над слабијим. Позивати се на правду и постивање закона је узалудно у таквом сценарију. То це се десити, питање је када, ал је једнимо сигурно милости неце бити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

14.09.2017 10:18

100% Све док се народ не трзне и не узме судбину у своје руке, неко ће им је други кројити. Ако хоћемо боље, онда морамо изаћи из својих јазбина и рећи да хоћемо то! Пуно нас је више него што мислимо да јесте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре борис

14.09.2017 13:24

Народ је изабро ови власт и до избори ста хоце цавиц говедарица и онај сукало КО је њих изабро колико су имали сватројица гласова и они несто хоце

Name

градјани

14.09.2017 10:24

Градјани немају имунитет , а посланици имају па им пред полицијом вриједи. Полиција је опасна и народ се боји полиције јер је то војска власти а не народа !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА ЖЕЉЕЗНИЧАР

14.09.2017 10:24

ОВО ЈЕ УДАР НА ОБРАЗОВАНЕ ЉУДЕ, АКО ИХ УОПШТЕ ИМА. ДРЖАВУ ВОДЕ МЕСАРИ, ЗИДАРИ, ШВЕРЦЕРИ. НЕКАД ЈЕ БИЛО:ДРЖАВА ИМА МАФИЈУ, А САДА мАФИЈА ИМА ДРЖАВУ. ЧУБРИЛО НИСИ ТИ ДА ВОДИШ НИ САВЈЕТ МЈЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огорцен

14.09.2017 10:26

Народ у Р.Српској је политицки нај неписменији народ на кугли земаљској,(да некажем неку ружнију ријец).С овим народом Додик и компанија могу владат доживотно,јер овај народ је толико неписмен да невиди даље од носа.Као прво Р.Српска је трајна категорија потписана у Дејтону и нико ама баш нико је неможе укинити сем Српског народа ако то неким цудом зажеле па да казу нецемо вако уредзење дрзаве.Као друго Додик није Р.Српска а ни обрнуто,Додик је нажалост само власт у Р.Српској која би требала бити сервис грађана а она то није.И самим ти народ се толико трује неким обојеним револуцијама да се тим тобоже руши Р.Српска да је то за неповјероват.Па вазда је било и протеста и револуција и штрајкова против власти,али је само ове ако критикујеш власт рушиш Р.С.Економија је основни услов да би нека држава или ентитет функсионисали,нажалост ова власт на целу с Додиком је створила економски колапс и бојим се да це се веома брзо урушити сама од себе,јер напоцетку сам нсписао да Р.Српску само могу укинит Срби и то је сурова истина јер Р.Српска је с овом влашцу сваки дан ближе томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аааа

14.09.2017 12:03

"Народ у Р.Српској је политицки нај неписменији народ на кугли земаљској..." Потврђујем. Ево, ти си очигледан доказ.

Name

Аааа

14.09.2017 10:36

Добро је, ба, Ацо, дај мало логике мајкамустара: који други механизам стоји на располагању руководству Скупштине након што се изрекне мјера одстрањења са сједнице а санкционисани одбије да јој се повинује? Све је океј урађено. Е сад, што то квари неке планове, други је пар опанака. Пробајте са нечим другим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОБАР ПЕНДРЕК

14.09.2017 10:37

ЈА БИ ПОЗИЦИЈУ ОДРЕДА СВОЈОМ ПАЛИЦОМ УДАРО ДОК ИМ ОЧИ НЕ ИСКОЧЕ. И СПРИЈЕДА И ПО ЗАДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лејла

14.09.2017 10:41

Одлицан коментар! Влада би требала имати висе респекта према опозицији, поготово када је критика у питању. Тако раде паметни и искусни: дају се кориговати и поправити. Али код владе Дидик-а типа диктатуре то не функционисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кме

14.09.2017 10:48

Додуше, вриједи се присјетити и оне народне: с господом- господски, с "Циганима" -цигански.

Name

један

14.09.2017 10:45

Бламажа це бити ако опозиција стане само на овоме.....а ако народ ово прогута као сто је све досада гутао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола незнановиц.

14.09.2017 10:45

Полиција стити Додика и Зељку врјеме им је да их хапсе у затвор Доста је било краде све тајкуне са њима позатворати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко нам је крив

14.09.2017 10:46

Појавили су се Сорошеви Американци у Сарајеву да завађају људе у: Републици Српској, Босни и Херцеговини и региону. Овамо није нико идеално лош. Кад је био на власти СДС на челу с Радованом Караџићем онда је од 1992. до 1995. војним путем одбрањена Република Српска а кад је од 1998. до 2001. био Биљанин премијер Милорад Додик онда је од страних донација за БиХ којих је тада било много обновљено доста ратом разорене инфраструктуре код нас. Ни Бошњаци ни Хрвати нису идеално лоши. Ето код нема рата 22 године. Ни Шиптари нису идеално лоши. За вријеме Слободана Милошевића Шиптари на Косову се нису чули док нису прошли ратови у Хрватској и Босни и Херцеговини. Онда су страни хохштаплери пренијели на Косово. Послије свргавања Слободана Милошевића у јесен 2000. сукоб са Шиптарима се пренио гдје није никад ни био - у Македонију. Ни Американци нису иделно лоши. Највише ми је омражен лопов Џорџ Сорош а најмање Ричард Холбрук који је зауставио рат у Босни и Херцеговини крајем 1995.године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

14.09.2017 12:37

Лијепо је што си ово подијелио са нама.

Name

Лакташи

14.09.2017 11:00

Џаба вам људи устав када су буржуи нашли неки из буржујског времена гдје само они имају право а ми одговодносст Ајош 95 је била јавна тајна да ће б лука бити хрватска па мислим да је рођо своме роду догурао рс дали ћемо шта успијети људи а желим да не буде крвопролића чувајте се дијецо драга аждаје су подигле главе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сњеза

14.09.2017 11:04

Који су ти полицајци клосарцине,тј примаци плата,а образовање уз постовање према пар образованих у муп рс,све голи бравар трговац или аутомеханицар.Дрзава буранија теска,народским језиком..

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

14.09.2017 11:21

"ПРВА ПРАВА ПОСЛЕРАТНА ОБНОВА" То је изнушеа парола на коју Еколошка партија Српске позива већ годинама. О том изнуђеном потезу-пријеко потребној причи после 22 године (не) народне) власти на свим нивоима у Републици Српској(част изузецима), Никола Лазаревић и зелени говоре већ годинама , не популистички као странке позиције, ни јалово са пуно негативне енергије како то раде странке СЗП. За мене и зелене Српске није питање може ли се то урадити, питање је хоће ли други да то урадимо? Ако не знају, постоји код нас све прецизно планирано, од успоставе правне државе, до запошљавања и солидарности која мора бити основа понашања у држави сљедеће четири године. Поздрав Никола Лазаревић

ОДГОВОРИТЕ
Name

сури

14.09.2017 12:20

Види Сарица види Сарица ко хороз се накостресио а незна кад опозиција додје на власт нема му мјеста....због политицког а не полицијског рада и ангазмана.

ОДГОВОРИТЕ