Легенде које су обиљежиле епоху

Самарџић, Живојиновић и Николић били су симболи не само југословенске кинематографије, него и цијелог једног времена.

Забава 11.09.2017 | 15:20
Легенде које су обиљежиле епоху
У посљедњих годину и по напустила су нас три најпопуларнија глумца бивше Југославије, који су оставили велики траг у филмској и телевизијској продукцији и чије су улоге својевремено празниле улице не само у Србији, већ и у Хрватској, Босни и Херцеговини, Македонији, Словенији и Црној Гори.

Недавни одлазак посљедњег међу њима, Љубише Самарџића, подсјетио нас је и на његове колеге Драгана Николића и Велимира Бату Живојиновића, који су преминули прошле године.



Сва тројица су прве кораке на великом платну направили почетком шездесетих, а скоро деценију касније, Бата, Гага и Смоки су први пут заједно заиграли у филму „Љубавни живот Будимира Трајковића” из 1977. године. У филму Дејана Караклајића, Самарџић игра оца главног лика, Бата тек епизодну улогу, док је Гага позајмио глас једном лику, због чега му се име није појавило на одјавној шпици.



У годинама које су услиједиле, три великана српског глумишта дијелила су кадар још небројано пута, а старија публика памти Бату и Смокија још из времена партизанских филмова. Играли су заједно у остварењима „Партизанска ескадрила”, „Козара”, „Валтер брани Сарајево”, „Црвена земља”... а завидни комичарски таленат Смоки и Бата су показали у филмовима попут „Развода на одређено време”.



Три великана су се сретала и у серијама, а у „Врућем ветру”, по којој ће Љубиша Самарџић остати упамћен, Гага је гостовао у једној епизоди. Николић и Живојиновић су сарађивали и у серији „Балкан експрес”, а њихове глумачке бравуре остаће антологијске. „Бољи живот” је прва велика серија у којој су играла сва тројица, али Гага, Смоки и Бата ни тада нису имали заједничке сцене.

Извор: Курир

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Оља

11.09.2017 13:38

Наси драги добри глумци, али зивот је такав, цим има поцетак, има и крај. Једино, ако је за утјеху, нису отисли млади као М. Мадзгаљ. Он није имао могуцност ни да се развије и вине у "висине" као ова три великана који це, извјесно, дуго зивјети у насим сјецањима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кал

11.09.2017 16:37

Бату нису ни они волили.

ОДГОВОРИТЕ