Милена: Збогом, драги пријатељу!

На вијест о смрти Љубише Самарџића Милена Дравић се, потресена, с дубоким поштовањем присјетила њихове богате и плодне сарадње.

Србија 10.09.2017 | 21:39
Милена: Збогом, драги пријатељу!
Од "Прекобројне", када су обоје крупне кораке начинили у свет филма  преко култног "Јутра" и "Љубавног живота Будимира Трајковића" до "Ледине" и "Небеске удице", његовог односа према послу и тога какав је човјек био...

''Много ме је погодила вест о Љубишиној смрти. Отишао је мој колега, пријатељ, мој друг. Донесе таква страшна вест велику тугу. Сету. Жал... И покрене ланац сећања. Много тога смо Љубиша и ја заједно радили и урадили. Почели смо као Микајло и Малена у филму "Прекобројна" изванредног редитеља Бранка Бауера.



Филм је наишао на опште одушевљење у целој Југославији, мени је на чувеном Пулском фестивалу припала "Златна арена", Смокија су пратиле овације... После београдске премијере у Дому синдиката носили су нас на рукама, дословце. Као данас спортисте кад са медаљама дођу из света. А снимали смо, што би се рекло, радећи из петњих жила. Додуше, као и све друге послове и глумачке задатке касније.

После тог филма постали смо глумачки пар који су разни редитељи, од Триглава до Ђевђелије, ангажовали у својим пројектима. Веома важни филмови и за његов и за мој глумачки хабитус и развоју су филмови Пурише Ђорђевића "Девојка", "Јутро"... За "Јутро" је добио и "Златног лава" у Венецији а ја "Златну ружу". Ето, и отишао је са овог света у време Венецијанског фестивала. А тада му је и легендарни Марчело Мастројани честитао.



Играли смо и у спектаклима, партизанским филмовима "Сутјеска", "Неретва"... Био је то другачији тип филмова у продукцијском и сваком другом смислу а њему је, као и мени, глума била начин живота. Потпуно предавање.



Ти се филмови сада, поводом тога да га нажалост више нема међу нама, видим, посебно истичу. За њега су можда и важнији били филмови "Штићеник" Браце Сљепчевића, "Дани" Саше Петровића, "Хамлет у Мрдуши Доњој" Крсте Папића....

Урадио је Љубиша изванредне улоге у урбаним филмовима.



И наша сарадња у комедијама је богата и плодна. Радили смо најозбиљније могуће а људе смехом до суза доводили. "Љубавни живот Будимира Трајковића", "Рад на одређено време" Милана Јелића....И да не набрајам.

Показало се касније да је вишеструко талентован, имао је талента за режију, за продукцију. Играла сам у његовим редитељским филмовима "Небеска удица" и "Ледина". Знао је одлично да ради са глумцима.



Био је осећајан човек, а на свој начин снажан. А његова је снага заправо израстала из љубави са супругом му Миром, која му је увек била велика подршка. Тако је успео да нађе снаге да настави даље и када му се догодила велика трагедија, када је изгубио сина.

Мање је познато да је волео и колико је волео да слуша добру музику, тзв. класичну. Био је чест посетилац концерата Београдске филхармоније. Био је велики познавалац класичне музике. И то је знање користио у свом раду.

Напустио нас је, отишао тамо где сви одлазе. Сем туге оставио нам је и свој чаробни, заразни осмех овековечен на филмском платну'', рекла је Милена.



Прослављени глумац Љубиша Самарџић, легенда југословенске и српске кинематографије, преминуо је у 81. години.

Рођен је 19. новембра 1936. године у Скопљу у породици рудара који су радили у руднику угља Јелашница код Нишке Бање.

Љубиша Самарџић је студирао право, а потом је прешао на Академију за позориште, филм, радио и телевизију у Београду. Дебитовао је на филму 1961. године, где је играо у остварењу "Игре на скелама".

Веома брзо је стекао популарност широм бивше Југославије.

Рано је откривен његов таленат за глуму, и студирао је код Бојана Ступице као стипендиста.



Шездесетих година прошлог века, Самарџић је био једно од заштитних лица домаће кинематографије, и у каријери је укупно остварио 130 улога на великом платну и малим екранима.

Надимак “Смоки” добио је захваљујући истоименом лику ког је тумачио 1963. године, у филму “Пешчани град”.

Међу запаженијим улогама су филмови “Битка на неретви”, “Сутјеска”, “Бомбаши”, “Љубавни живот Будимира Трајковића”, “Луде године”, “Рад на одређено време”, “Мој тата на одређено време”, “Није лако са мушкарцима”, “Магареће године”, “Убиство са предумишљајем”, “Наташа”.

У богатој телевизијској каријери играо је у серијама “Врућ ветар”, “Повратак отписаних”, “Куда иду дивље свиње”, “Бољи живот”, “Полицајац са Петловог брда”, “Јесен стиже, дуњо моја”.

Извор: Ало/Недјељник.рс

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Богић.

10.09.2017 20:21

А филм Козара,лик Митра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојка Пајиц

10.09.2017 21:15

Има доста филмова у којим су заједно глумили тако да би помислили да су стварно партнери Ти стари глумци и јесу легенде које це се памтити и увијек радо гледати ,сауцесце Љубисиној породици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боснае

11.09.2017 10:41

Глумцина права је био, а јос веци мангупцина! Лахка ти земља била и покој дуси!! Надостајацес нам пуно!!!

ОДГОВОРИТЕ