ЕП: Лако, без проблема - Србија је у 1/4-финалу!

Планирано - остварено: Србија је у четвртфиналу! Наредни ривал - Италија.  Орлови, морате боље против Италије! Богдан на свом нивоу, прободио се Кузмић за нову победу Србије - 86:78.  Дабл-дабл Кузмића, Србија с муком савладала отписане Мађаре! Кошаркаши Србије победили су Мађарску 86:78 у осмини финала Евробаскета. "Орлови" су се пласирали у четвртфинале у коме ће играти против Италије.

Кошарка 10.09.2017 | 16:04
ЕП: Лако, без проблема - Србија је у 1/4-финалу!
Било је лако и ефикасно против Велике Британије, још убедљивије у окршају са Белгијом, али је после два дана одмора утакмица против Мађарске показала да више нема лаких противника, ни унапред добијених утакмица! Тачније, да више немате права на опуштање.

Кошаркаши Србије очекивано су били бољи од наших северних суседа и славили 86:78 (24:16, 24:25, 21:12, 17:25), можда премалим резултатом у односу на очекивања. Зато ће селектор Александар Ђорђевић имати разлога да размишља о одређеним елементима који су обележили сусрет.

Позитивним и негативним.

Добра ствар је да је Огњен Кузмић коначно пронашао себе и у противничком рекету, због чега је и био прва ударна игла Србије са 17 поена, девет скокова и три завршна додавања. Новопечени центар мадридског Реала ставио је Акоша Келера и Кемала Карахоџића и деловао је далеко смиреније и сигурније него што је то био случај у већем делу шампионата. А то је посебно било изражено током првог дела игре, када је и убацио већу порцију кошева. Тачније, 15 од 17. Од тога, чак 11 за седам минута прве деонице, уз пет скокова.

Осим тога што је селектор Ђорђевић могао вероватно и последњи пут на турниру да распореди енергетску потрошњу на цео тим, одбрамбена линија одрадила је велики посао како би у потпуности изоловала Адама Хангу. То је и учинила, пре свега су за тај задатак били задужени Бранко Лазић и Драган Милосављевић, па је нови бек Барселоне меч завршио само с једним поеном. Такође, Ђорђевић је имао и тај луксуз да његови пулени одиграју још једну опуштенију утакмицу, после мечева са Великом Британијом и Белгијом. Из те опуштености, додуше, изродиле су се одређене грешке због којих је и сам шеф струке био видно незадовољан, а које далеко јачи такмац од Мађарске (читај: Италија) неће тек тако испустити.

Пре свега, Србија је Мађарској допустила велики број хитаца са дистанце (12/28), али и несхватљиво велики број поена након изгубљених лопти – чак 22! Поређења ради, Србија их је имала тек шест, али зато и 15 продатих лопти! И није то била последица одређеног квалитета мађарског састава, већ већа доза нашег мањка ентузијазма. Који дефинитивно неће проћи против Италије, мада је очигледно да су Орлови већ током утакмице с Мађарском размишљали о Азурима и четвртфиналу.

Није страшно, али је дефинитивно последње упозорење пред најважнију утакмицу на турниру.

Да не буде да је све било само лоше, Србија је успела значајно да експлоатише мађарски рекет и убаци чак 46 поена из непосредне близине коша! Поред Кузмића доминирао је и Бобан Марјановић са 14 поена и шест скокова. Обрни-окрени, поново је на врху листе стрелаца био Богдан Богдановић са 17 поена, чиме је допосао и шест асистенција, мада је поново одиграо више минута него што је то можда и било потребно (32 минута). Милан Мачван је додао 14 поена, а добар свеукупни учинак имао је и Стефан Јовић са девет поена и пет асистенција, као и Владимир Лучић са 11 поена и пет ухваћених лопти.

У евидентном изостанку кошгетерког учинка Адама Ханге искочио је Жолтан Перл са чак 22 поена, седам скокова и четири асистенције и био апсолутно највећа претња српском кошу. Добар је био и Чаба Ференц са 15 поена, док је Давид Војвода дописао 11 кошева.

Србија ће имати слободан уторак, а време одигравања меча против Италије у среду биће накнадно објављен.

ЕВРОБАСКЕТ - ОСМИНА ФИНАЛА

Србија - Мађарска 86:78 (24:16, 24:25, 21:12, 17:25)

СРБИЈА: Мачван 14, Богдановић 17, Лучић 11, Милосављевић 4, Бирчевић, Штимац, Лазић, Мицић, Гудурић, Јовић 9, Кузмић 17, Марјановић 14.

МАЂАРСКА: Рујак 6, Ален 3, Келер 8, Витман 2, Ханга 1, Војвода 11, Ковач, Тот, Ференц 15, Перл 22, Карахоџић 6, Елингсфилд 4.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар