Кокеза: Бившем селектору менаџери састављали тим!

Председник Фудбалског савеза Србије у опширном интервјуу за "Блиц" говорио о успеху репрезентације и "вечитих" ривала, али и о притисцима менаџера и клупских функционера на састављање репрезентација.

Фудбал 10.09.2017 | 20:00
Кокеза: Бившем селектору менаџери састављали тим!
Репрезентација је на најбољем путу да се пласира на Мундијал, Партизан и Црвена звезда изборили су учешће у групној фази Лиге Европе... У Фудбалском савезу Србије (ФСС) са задовољством и оптимистично прате почетак сезоне 2017/18.

Председник ФСС Славиша Кокеза тим поводом је у опширном интервјуу за "Блиц" говорио о актуелним, ведрим данима српског фудбала, али и о неким досад јавно неоткривеним притисцима на организацију.

Усмеривши заслуге за добре резултате "А" селекције репрезентације на "цео колектив", први човек ФСС истакао је да би тријумфи над Молдавијом и Ирском могли да буду пресудни за одлазак на Мундијал у Русију.

"Прешли смо 80 одсто пута, али ако не пређемо и преосталих 20, све што смо урадили пада у воду", рекао је Кокеза.

Коментаришући "А" селекцију, он је признао да је Коларов играч у кога има највише поверења.

"... Он је неко према коме имам највише симпатије. Александар ми је посебно драг, а о његовим партијама у дресу националног тима је бесмислено говорити. Незахвално је апострофирати једног играча, јер да није било Тадића, Митровића и остлаих момака, почевши од голмана Стојковића, преко одбране, везног реда, до напада и да селектор није све савршено уклопио били бисмо потпуно отписани"

Месецима уназад, свако читање Муслиновог списка прате и неизбежна питања о непозивању Сергеја Милинковић Савића, српског "бисера" који у Лацију скреће пажњу највећих светских клубова.

Кокеза је изричит у поруци да Србија рачуна на Сергеја.

"Нормално да рачуна, јер је он будућност нашег фудбала. Пратим италијански шампионат и сматрам да је Сергеј добар играч, а да ли су његови квалитети довољно добри за наш најбољи тим одлучује једино Муслин. Он кроји састав Србије, а не менаџери и медији! Нажалост, Србија има превише 'селектора' у свакој пекари, месари, на пијаци или у аутобусу наилазите на понеког који мисли да би направио бољи резултат него што то чини селектор, што је велика грешка".

На конкретно питање да ли су неки менаџери покушавали да наметну своје фудбалере у "А" тиму, Кокеза одговара потврдно.

"Нажалост, јесу, али нисам дозволио да им се жеља испуни. Кључ успеха 'А' селекције је што смо успели да заштитимо селектора Муслина од менаџера и појединих функционера наших клубова који су мислили да могу да кроје састав Србије. Заштитили смо и селектора младих Горана Ђоровића, као и бившег Ненада Лалатовића. Бар петорица менаџера и неких клупских функционера је покушало преко мојих пријатеља да утичу на мене да неки играчи буду селектирани. Можда је у још горој ситуацији био Буњевчевић, али су се ти људи грдно преварили, јер се Горан, Славољуб и ја не бавимо таквим пословима. То је један од главних разлога што смо у прошлости пропустили велика такмичења. Међутим, овим људима се стало на пут и док сам ја на челу ФСС они морају да буду свесни да куцају на погрешна врата".

Кокеза је навео и пример уплива менаџера у састављање репрезентације. У том случају - У21 селекције.

"У квалификацијама за Европско првенство младих, када су 'орлићи' изгубили на гостовању од Словеније 2:0. Сат времена пре тог меча замењена су петорица играча из стартне поставе. Тад су неки људи из нашег фудбала уз одређени вид притиска саставили екипу Србије. Селектор је био Томислав Сивић, али сам убеђен да у томе није сам учествовао и да су измене у тиму направљене под притиском. Није смогао снаге да се без подршке избори са таквим стварима".

Да ли је Сивић касније због тога смењен?

"По мом доласку у Савез обавио сам разговор са Сивићем и јасно сам му ставио до знања да може да остане селектор, али под условом да нико не сме да утиче на његов избор играча. Добио сам чврсто убеђење да се те ствари неће дешавати и после тога је свој посао обављао доста добро. Било је разних нагађања да је Сивић смењен због овога или онога, али одговорно тврдим да није смењен, већ је сам поднео оставку. Он је одличан стручњак и њему су врата Србије отворена", поручио је Кокеза.

Коментаришући домаћу сцену, први човек ФСС рекао је да "вечити" ривали могу да направе успех и у групној фази Лиги Европе.

"Истински верујем да могу, иако им групе нису лаке. Сматрам да због стручности и квалитета Мирослава Ђукића и Владана Милојевића, који су најзаслужнији за пласман, Партизан и Звезда могу да изборе пласман у наредну рунду".

На констатацију да сада нема "рата саопштењима" највећих српских клубова, Кокеза каже да је та област сада дефинисана и да је отклоњена "и најмања недоумица" за такве ситуације.

"Сада постоје механизми како да санкционишемо све људе који уносе хаос и пометњу у српски фудбал, а једна од мера је и удаљавање из фудбала. Верујте да се нећемо либити да је применимо", додао је председник ФСС.

Волео би да види Радоњића у репрезентацији

Упитан да ли постоји играч који није у "А" тиму, а да би лично волео да га види међу "орловима", Кокеза одговара:

"Незахвално је причати о играчима које бих ја волео да видим у 'А' селекцији, јер нисам селектор, а не желим да моје изјаве буду протумачене као притисак на човека који је задужен за састављање екипе. Нормално је да постоје такви играчи, а један од њих је Немања Радоњић, фудбалер Црвене звезде. Квалитет овог момка посебно ценим и у он је у нашем првенству за мене најинтересантнији играч јер поседује нешто што га издваја од других. Али да се разумемо, у нашој репрезентацији само је селектор Муслин меродаван и једино он одлучује ко ће играти, а тако ће бити докле год да сам на челу ФСС-а".

Извор: мондо.рс

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ДЕГОТХИА

11.09.2017 06:31

ПРЕДСЈЕДНИК ФУДБАЛСКОГ САВЕЗА.... ХА, ХА, ХА - Е СРБИЈО, СРБИЈО ЖАЛОСНА ТИ МАЈКА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

којестарије

12.09.2017 08:49

Ста нам наприца,па то и врапци знају да менадзери састављају тимове,А селекције вец дуги низ година.А сто се тице овог прецједника из Кладња ,то је прица за себе.Ваљда нису имали паметнијег па овог стависе да им буде.

Name

Вук

12.09.2017 18:41

ПРВО ГОСП.КОКЕЗА НИЈЕ ИЗ КЛАДЊА ВЕЦ ИЗ ЗЕНИЦЕ А ВИ КОЈИ СТЕ ЗАВИДНИ ЈЕДНОМ ГОСПОДИНУ СТО ЈЕ УСПЈЕО У СРБИЈИ НЕТРЕБА КОМЕНТАРИМА ТО.ПОЗДРАВ ЗА КОКЕЗУ САМО ТАКО НАСТАВИ.

Name

Ре Вук

14.09.2017 07:21

Води га кући да ти води економију куће...само га склони са буџета!

Name

дотт

11.09.2017 09:22

Свака част Славиша, само тако настави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кико

14.09.2017 13:22

Критицари могу само да му завиде,фудбал у сваком погледу цвета у Србији...и клупски и репрезентативни...зато псссст љубоморци...