ЕП - Борба за 1/4-финале: "Орлови" данас на терену!

Изабраници Александра Ђорђевића у недељу играју против Мађарске.  "Азури" у мислима, а мирише и на Хрвате! Моћни Словенци, неочекивани Немци, шокантно добри Грци, а нас чекају разиграни Италијани – почела је нокаут фаза Евробаскета.

Кошарка 10.09.2017 | 11:30
ЕП - Борба за 1/4-финале: "Орлови" данас на терену!
Групна фаза завршена је најбоље могуће - освајањем првог места у Групи Д и мирном припремом за нокаут рунду. Сада је време за нови изазов.

Репрезентација Србије у недељу од 14.15 часова у хали "Синан Ердем" игра против Мађарске, у мечу осмине финала Еуробаскета. Ко победи - у четвртфиналу ће играти против Италије.

Тај меч биће други на данашњем програму осмине финала, започете у суботу. Прочитајте све термине и резултате:

Субота:

СЛОВЕНИЈА - Украјина 79:55
НЕМАЧКА - Француска 84:81
Финска - ИТАЛИЈА77:64
Литванија - ГРЧКА64:77

Недеља:

Летонија - Црна Гора (недеља, 11.30)
Србија - Мађарска (недеља, 14.15)
Шпанија - Турска (недеља, 17.45)
Хрватска - Русија (недеља, 20.30)

"Прави" турнир отворила је Словенија још једном импресивном представом у којој је упркос лошем дану Горана Драгића (2/12) декласирала Украјину.

Потом је уследило прво изненађење у Синан Ердем Дому, атрактивни тандем Шрудер-Тајс предводио је Немачку до преокрета против беживотне Француске.

Након тога је кренуо дуел изузетно битан за нашу селекцију, многи су се потајно надали новој сензацији Финаца, али је шутерски расположена Италија била прејака, па "Азури" чекају да Србија заврши свој посао. 

Тачку на интересантно прво вече у Синан Ердему ставили су Грци. Још веће изненеђење него претходно, јер су "прегазили" једног од кандидата за медаљу Литванију.

У међувремену, "Орлови" су имали још један миран дан, селектор Александар Ђорђевић је извршио последње тестове пред судар са Мађарском у помоћној дворани импресивног комплекса у Атакоју.

Није било много приче са медијима, само је Бобан Марјановић дао свој коментар уочи осмине финала, док су остали играчи били потпуно посвећени паркету.

Помогао им је и председник КСС Предраг Даниловић, који је асистирао Владимирима Штимцу и Лучићу, те Бранку Лазићу и Драгану Милосављевићу приликом увежбавања слободних бацања, а верујемо да су добили и понеки савет од трофејне српске кошаркашке легенде.

Овај пут није било неког необичног изазова између Богдана Богдановића и Мирослава Николића, али је наш бек ипак био у центру пажње. Дуго га је испред дворане чекао један млади српски обожавалац, који је успео да га "ухвати" пре уласка у аутобус, а истакла се застава Партизана.

Српски тим је добио појачање у другој фази, екипи се прикључио бивши репрезентативац, сада потпредседник КСС Игор Ракочевић.

Осим тога, "Орлове" је посетио и домаћин Никола Калинић, који је због повреде одустао од турнира дан пре пута у Истанбул.

Словенци су били веома расположени за причу са српским медијима после још једне импресивне партије, разговарали смо са бившим крилом Партизана Едом Мурићем те легендом ове селекције Јаком Лаковичем.

Ипак, најинтересантија је била прва звезда овог тима, НБА суперстар Горан Драгић, који се нада финалу са Србијом. Наравно, неизбежна тема био је и суперталентовани Лука Дончић, момак који са свега 18 година већ има једну од кључних улога у овом тиму.

"Мислим да људи код куће још не знају шта имамо", рекао је Драгић.

Након што су неочекивано изгубили од Немаца, Французи нису били претерано расположени за јавност. Бивши плеј Партизана Лео Вестерман најавио је нови почетак за "Триколоре", док је некадашњи капитен црно-белих Жофре Ловерњ само пројурио кроз медијску зону у свлачионицу.

Нису нешто посебно били речити ни наши потенцијални ривали Италијани. Успели смо да “уграбимо“ буквално на минут Луиђија Датомеа, али је на питање о Србији рекао само "да видимо прво ко ће да победи".

Изгледа да крило Фенербахчеа верује да Мађари могу да приреде сензацију у недељу (14:15х), али пре свега стрепи од дуела са тимом бившег саиграча Богдан Богдановића.

"Срећом није на мојој позицији. Одлични смо пријатељи, али на паркету играш за своју земљу, па на терену нећемо бити пријатељи, ако буду играли против нас", рекао је Датоме.

Упркос сјајној кошарци и неким феноменалним потезима, беспрекорном шуту Италијана у првој четвртини, али пре свега закуцавањима Немаца и Француза, нама су утисак дана у Синан Ердем Дому били Литванци.

Њих неколико стотина окупило се на истој трибини иза једног од кошева и од загревања свог тима страсно навијали за своју селекцију. Дали су све од себе да се њихови кошаркаши осећају као код куће, али они на паркету нису имали одговор на полетну игру Грка.

"Хелени" их нису утишали, али су на крају они славили уз "сиртаки". Ова победа могла би значајно да утиче и на планове Србије, јер се Грчка налази на потенцијалном путу "Орлова" кроз полуфинале, а њихова победа је на кладионицама сигурно "оборила" квоту за дуел Срба и Хрвата.

ЕП се наставља у недељу, опет нас очекује целодневни програм, од 11:30 до 22:30 часова, а у центру пажње свакако ће бити термин од 14:15 часова. "Орлови" Александра Ђорђевића играју са Мађарском.

Црногорци нису оптерећени резултатом, Никола Вучевић рекао нам је да је свака победа надградња већ оствареног циља, мада у његовој домовини воле да маштају.

Видећемо вероватно и како изгледа када загрми са трибина Синан Ердем Дома (22.500 места), јер домаћина Турску очекује дуел са првим фавортом. “Црвену фурију“ предводи ветеран Пау Гасол, који је у суботу показао да је убедљиви највећа звезда турнира.

Тачку на дан, викенд и осмину финала ставиће “Ватрени“ и “Зборнаја“. Хрвати су се протеклих дана надали Турцима, јер је немогуће прогнозирати како ће изгледати ривал, јер како нам је Дино Рађа рекао: “Руси к’о Руси, увек су квалитетни и непредвидиви“.

Имао је легендарни хрватски кошаркаш и занимљиву шалу о Србији: "Имате сриће, је*и га".

У осталим утакмицама састају се Летонија – Црна Гора, Шпанија – Турска и Хрватска – Русија.

Четвртфинала ће бити одиграна 12. и 13, полуфинала 14. и 15, а меч за бронзу и финале 17. септембра, од 16, односно 20.30 часова.

Све утакмице "нокаут" фазе Еуробаскета биће одигране у "Синан Ердем" дому у Истанбулу.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар