ЕП: Хвала Летонци, добродошли Мађари!

Савршено! Групна фаза Евробаскета завршила се по идеалном сценариу за Србију – прво место и условно лакши пут кроз нокаут фазу.

Кошарка 08.09.2017 | 14:30
ЕП: Хвала Летонци, добродошли Мађари!
"Орлови" су против Белгије одиграли на очекивано високом нивоу, одрадили што је било до њих, а онда су за нас одиграли и Летонци.

Победом над Турском омогућили су Србији да са првог места у Групи Д иде на Мађарску у осмини финала.

Међутим, није то највећи добитак за наш тим, него потенцијални ривали у наставку такмичења. Костур нас у потенцијалном четвртфиналу води на победника меча Италија – Финска, док би у полуфиналу лако могли да нас чекају Хрватска или Литванија. Много боља опција него Црна Гора, па Словенија, па готово извесно моћна Шпанија. 

Дан је почео перфектно, након што су Руси очекивано наиграли Британце, иако су закомпликовали себи завршницу (што воле да ураде себи према речима Андреја Криљенка), уследио је лаган посао“Орлова“. 

Најбоља одбрана у досадашњем току такмичења, апсолутно по укусу селектора, опет доминантан офанзивни скок, још једна савршена плејмејкерска рола Богдана Богдановића (9 асистенција) и што је најбитније, разиграо се и Бобан Марјановић (22п).

"Мислим да се на почетку непотребно оптеретио кошевима пре свега, у односу на ово што је његов квалитет. Он је толико поливалентан играч, “чита“ игру и сјајно додаје, а девет асистенција је сјајан пример за то", рекао је селектор о Богдановићу.

Након тога “Орловима“ је остало да сачекају спектакл у најави Турска – Летонија. Домаћин је био изузетно мотивисан пред око 12.000 изузетно гласних навијача, али то као да је још више мотивисало ривала.

Кошаркаши Летоније су одиграли можда и најбољи меч на турниру, играли су фуриозно, брзо, ефектно, страствено, те од старта контролисали меч.

Успели су да средином последњег периода одбију налет Турака који су ношени фанатичним навијачима, и благом асистенцијом судија код фаулова, те обрадују Србију.

"Боља је атмосфера у Београду. Само Гробари", рекао нам је Давис Бертанс на питање о притиску са трибина.

Сада почиње виши ниво такмичења, део ЕП на којем се грешке не праштају. Први пораз значи крај. Екипе се селе у европски део Истанбула, где су пре њих стигли тимови из Хелсинкија и Тел Авива.

Осмина финала на програму је у суботу и недељу, до сада су љубитељи кошарке могли да уживају у три меча дневно, а у суботу и недељу их очекују по два.

Програм ће трајати буквално цео дан, почиње у пола 12, а завршава се око 22:30.

Субота:
11:30 Словенија – Украјина
14:15 Немачка – Француска
17:45 Финска – Италија
20:30 Литванија – Грчка

Недеља:
11:30 Летонија – Црна Гора
14:15 Србија – Мађарска
17:45 Шпанија – Турска
20:30 Хрватска – Русија

Србија креће у недељу, што значи да ће тим Александра Ђорђевића имати два дана да се одмори, опусти и спреми за наставак такмичења.

“Нећемо одмах после утакмице у други хотел. Боље да спавамо и да се одморимо добро. Организујемо неки добар ручак“, открио је свој план селектор.

"Орлови" су планирали да у петак посете главни споменик овог града, музеј који је првобитно изграђен као црква, коју су Османлије претворили у џамију – Ају Софију. Међутим, приоритет има тренинг у Синан Ердем Дому. Други, дан пред утакмицу, према програму је планиран за Абди Ипекчи арену у суботу.

Синан Ердем Дом ће бити епицентар завршнице турнира. Арена од 22.500 места која ће скоро извесно бити пута када буду играли Турци, јер их већ у осмини финала очекује најтежи могући изазов – Шпанија.

Што се тиче Србије, прва наредна препрека у борби за медаљу је Мађарска. Без жеље да било кога потценимо, тим који је до ЕП стигао само захваљујући том што је ФИБА пре неколико година проширила број учесника на 24.

Мађари су освојили четврто место у Групи Ц са две победе, надиграли су Чешку и Румунију, а тријумф над Чесима им је био први на Евробаскету после чак пола века.

Кључни играч тима, алфа и омега екипе, ма цео тим је Адам Ханга. Ново крило Барселоне просечно бележи 17,3 поена уз 4,3 асистенције и 3,8 скокова по утакмици на ЕП.

Друга опција у нападу је свима добро познати Давид Војвода са просеком од 17 поена и 3,4 скокова.

Креће лов на медаљу.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар