УС опен (Ж): У финалу Киз - Стивенс!

Фуриозна Медисон Киз декласирала Вандевеј! Медисон Киз ће играти за прву гренд слем титулу у каријери. Она је у полуфиналу УС Опена без већих проблема савладала Коко Вандевеј са 6:1, 6:2. Стоп за Венус: Слоун Стивенс стигла до свог првог финала! УС Опен ће ипак добити нову шампионку. У првом америчком полуфиналу дана, Слоун Стивенс је савладала искусну Венус Вилијамс са 6:1, 0:6, 7:5.

Тенис 08.09.2017 | 09:45
УС опен (Ж): У финалу Киз - Стивенс!
Даме приредиле чудо на УС Опену! У финалу у Њујорку бориће се играчице које никада нису освојиле гренд слем - Слоун Стивенс и Медисон Киз. Уједно прекинуће невероватну доминацију сестара Вилијамс које су годинама уназад биле "бог и батина" у Њујорку, али и шире.

Много изненађења било у конкуренцији тенисера, али су и даме направиле у Њујорку нешто по ћему се се овогодишњи гренд слем заувек памтити.

За титулу ће се борити играчице које никада раније није освојиле гренд слем трофеј.

То ће бити две домаће такмичарке - Слоун Стивенс и Медисон Киз.

Вилијамсова, шампионка из 2000. и 2001. пропустила је прилику да се пласира у своје пето финале у Њујорку, па ће Стивенсова играти за први велики трофеј и укупно пету титулу у каријери. Поразом Вилијамсове постало је јасно да ће нека од преосталих полуфиналисткиња први пут славити на УС Опену.

Био је то крајње чудан меч у прва два сета. Боље речено, није било претерано квалитетне игре, обе играчице су грешиле у серијама и тек у сету одлуке видели смо борбу достојну полуфинала гренд слема.

У почетном сету, Вилијамс је деловала одсутно. Дозволила је противници да јој одузме сервис два пута, за 3:1 и 5:1 и па је Слоун лако стекла предност у мечу.

Сасвим супротна слика уследила у другом сету, као да су играчице само замениле улоге. Стивенсова је почела да прави грешке у низу, Венус је доминирала и за пола сата добила сет без изгубљеног гема.

Драма је остављена за крај. Стивенсова је почела боље, повела са 2:0, али је Вилијамсова подигла ниво игре и окренула на 3:2. Ипак, у седмом гему, Слоун је направила брејк и када се чинило да ће меч превагнути на њену страну, Венус је узвратила рибрејком за 4:4, а потом и повела са 5:4.

Од тог момента, све се окренуло на страну 24-годишње Американке, тек 83. на светској листи. Одиграла је фантастично у наредна три гема, добила сет са 7:5 и пласирала се у своје прво гренд слем финале у каријери.

Успех добија посебно на значају ако се има у виду да јој је ово био тек пети турнир који је играла после паузе због операције стопала.

“Венус је сјајна, била ми је част што сам играла против ње један овакав меч. Била сам решена да се концентришем само на своју игру, јако сам срећна због пласмана у финале. Сви знају какав је Венус борац, знала сам да морам да подигнем ниво игре у финишу трећег сета, успела сам и награда је финале”, поручила је Стивенсова.

Фуриозна Медисон Киз декласирала Вандевеј! Медисон Киз ће играти за прву гренд слем титулу у каријери. Она је у полуфиналу УС Опена без већих проблема савладала Коко Вандевеј са 6:1, 6:2.

Тенисерка чији је ментор бивша гренд слем шампионка Линдзи Девенпорт одиграла је бриљантно у полуфиналу које је трајало свега 68 минута. Ниједног момента њена победа није долазила у сумњу па ће играти за трофеј против Слоун Стивенс.

Коко Вандевеј је била далеко од игара које је приказала у протеклом делу турнира. Одиграла је катастрофално почетни сет, после свега 13 минута била је у заостатку (0:5) пре него што је освојила почасни гем!

Медисон Киз је у истом ритму наставила и у другом сету, одузела је сервис противници у трећем и петом гему. Чак ни краћа пауза коју је затражила како би јој се указала медицинска помоћ није утицала на њену игру па је концентрисано одиграла у финишу, забележивши и трећу победу над Вандевеј у овој сезони.

Медисон Киз и Слоун Стивенс играле су до сада само једном. Било је то пре две године у Мајамију, Стивенсова је славила у два сета. Без обзира шта буде урадила, пласман у финале у Њујорку је највећи гренд слем успех до сада за 16. тенисерку света.

„Против Коко никада није лако. Срећна сам због пласмана у финале. Желим да уживам у овом тренутку, биће времена за анализу како да одиграм против Слоун“, поручила је Медисон Киз по завршетку меча.

Која год од финалисткиња победи у Њујорку оствариће највећи успех у каријери, будући да ниједна од њих до сада није освојила гренд слем трофеј.

Уједно то ће бити и прво америчко финале у Њујорку од 2002. године.

Најбољи успех Стивенсонове и Киз до сада била су полуфинала Аустралијан Опена, 2013, односно 2015. године.

Слоун Стивенс је најбољи тенис одиграла у финишу трећег сета када је освојила три гема и тако спречила Вилијамсову у намери да са 37 година постане најстарија тенисерка која је освојила титулу на Отвореном првенству САД. 

"Јако сам срећна што сам у финалу гренд слем турнира, а то је што је финале баш на УС Опену све чини још посебније... Ствари се нису добро одвијале у другом сету, али знала сам да ћу у неком тренутку имати прилику да направим разлику и да тада морам да искористим шансе", рекла је Стивенсова после меча.

Кизова је против Вандевеј уписала 25 директних поена и само осам неизнуђених грешака, а током целог меча се ниједном није суочавала с брејк лоптама противнице.

"Супер је бити у финалу УС Опена, одиграла сам одлично, ово је био један од оних дана када сам била у позитивној зони", рекла је Медисон Киз. 

Овогодишње финалисткиње Отвореног првенства САД су се до сада састале само једном, у Мајамију 2015. године, и тада је славила Стивенсова у два сета (6:4, 6:2).

Финале Слоун Стивенс и Медисон Киз још по нечему је посебно. Титулу на УС Опену први пут ће од 1998. године освојити Американка која не долази из породице Вилијамс. Пре 19 година то је урадила Лидзи Девенпорт, а онда је Серена освојила шест трофеја, а Венус два. Уједно Слоун или Медисон биће и прве Американке које су се окитиле титулом на неком гренд слему од 2002. године а да то нису сестре Вилијамс. Те, 2002. то је урадила Џенифер Капријати.

Наградни фонд последњег гренд слема у сезони је 50,4 милиона долара. Победници у обе конкуренције добијају 3,7 милиона, финалисти 1,825 милиона, а полуфиналисти 920.000 долара.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар