Бум, трас: Делпо опет кобан за Федерера у Њујорку!

Хуан Мартин дел Потро не посустаје, у фантастичном мечу против Роџера Федерера, показао је снагу и пласирао се у полуфинале – 7:5, 3:6, 7:6, 6:4.  Дел Потров плес у Њујорку, "пао" је највећи! Аргентинац у четвртфиналу УС Опена победио Роџера Федерера 3:1 и изборио дуел са Рафаелом Надалом на омиљеном гренд слему.

Тенис 07.09.2017 | 09:15
Бум, трас: Делпо опет кобан за Федерера у Њујорку!
Какав је то меч био на „Артур Еш“ стадиону! Крцате трибине, могло би се рећи подељене у два табора, с једне стране публика наклоњена Федереру, с друге можда малобројнија али далеко бучнија армада уједињених агрентинских навијача. Сви су присуствовали сјајном тениском мечу који је заслужено добио тенисер из Тендила.

После једног од најспектакуларнијих преокрета у тенису, који је приредио у претходном колу када је са 3:2 победио Доминика Тима, Дел Потро је пред собом имао освајача 19 гренд слем титула и претендента на прво место, али није поклекао.

Пре осам година у финалу Њујорка, Хуан Мартин је прекинуо низ од пет узастопних година у којима је Федерер славио у Њујорку. Од тада, Швајцарац није освајао трофеј на „Флашинг медоузу“, а поход на 20. гренд слем пехар мораће да одложи макар до Аустралије.

У почетном сету, Дел Потро је начинио брејк у 11. гему што му је омогућило да потом одсервира за 7:5 и вођство у мечу. У другом, Федерер је био бољи, сломио је Аргентинца у четвртом гему и нешто касније стигао до изједначења у мечу (6:3).

Кључ Делпове победе свакако је драматичан трећи сет. Водио је са 3:0, имао брејк лопту и за 4:0, али се Федерер није предавао, успео је да дође до 4:4 и сет је дошао до тај- брејка.

Роџер је имао прву сет лопту на 6:4, потом и на 7:6 и 8:7, али Дел Потро је одолео и преокренуо на 10:8. Од тог шока Федерер се није опоравио, поклекао је на сервису у петом гему четвртог сета и такву прилику Аргентинац није пропустио, па је после 170 минута игре искористио прву меч лопту. Била му је то шеста победа над Швајцарцем у њиховом 22. окршају.

У полуфиналу га чека поново јако тежак посао, двобој са Рафаелом Надалом.

„Играо сам можда и најбољи меч на турниру. Све сам урадио добро, ударао форхенде најјаче што сам могао. Одиграли смо сјајан меч, мислим да сам заслужио победу. Ово ми је омиљени турнир. Играо сам против Рафе и 2009, надам се да ћу поновити резултат, уз овакву подршку све је могуће“, поручио је Дел Потро.

Рафаел Надал и Роџер Федерер се никада до сада нису састајали на УС Опену. А, неће ни ове године...

Шпанац је одрадио све што је до њега, победио је Руса Андреја Рубљева и мирно чекао великог ривала у полуфиналу. Али, уместо Роџера стигао је сјајни Хуан Мартин.

Дел Потро се вратио на место "злочина"!

Аргентинац је 2009. године једину гренд слем титулу освојио управо у Њујорку, а сада је на добром путу да понови тај успех. Додуше, после једног од најбољих играча у историји и рекордера по броју гренд слем титула, мора да победи другог ни мало слабијег и тренутно првог на АТП листи - Рафу Надала.

А тек онда следи финале...

Федерер је "пао" после два сата и 55 минута велике борбе на стадиону "Артур Еш" - 7:5, 3:6, 7:6, 6:4!

Публика је могла да ужива у игри двојице сјајних тенисера, а овај дуел може се прогласити и једним од најбољих на овогодишњем турниру. У одсуству бројних асова, међу којима је и Новак Ђоковић, чекало се на овакав спектакл.

Малобројнији, али далеко бучнији навијачи Дел Потра направили су фудбалски амбијент на познатом тениском стадиону и на крају песмом испратили свог љубимца. 

Када је реч о самом мечу, у првом сету није било брејкова све до 11. гема када је Дел Потро искористио прву брејк лопту и потом повео са 1:0.

Други део игре припао је Федереру који је направио брејк за 3:1 и без већих проблема одржао ту предност до краја.

Већа борба водила се у трећем сету. Дел Потро је повео са 3:0, Федерер је потом успео да изједначи на 4:4 и одведе сет у тај-брејк. Швајцарац је имао предност на почетку тај-брејка, али је Дел Потро казнио Федерерове пропусте и добио тај део игре са 10:8.

У четвртом сету се водила изједначена борба све до петог сета када је Дел Потро направио одлучујући брејк и сјајним сервисима до краја меча није дозволио Федереру шансу да се врати у игру.

Дел Потро је овом победом уписао шести тријумф против Федерера у 22 међусобна сусрета.

Колико још снаге има Дел Потро видећемо управо против Надала.

Чини се да га спектакуларни повратак против Доминика Тима у осмини финала и елиминицаја освајача 19 гренд слем титула нису исцрпели. Напротив.

Пун је енергије и снаге да се супротстави Шпанцу!

"Одиграо сам можда и најбољи меч на турниру. Све што сам направио, урадио сам без грешке, одлично. Био је то сјајан меч и мислим да сам заслужио победу. УС Опен ми је најдражи турнир. Играо сам против Рафе и 2009. и надам се да ћу га победити баш као што сам га победио пре осам година. Уз овакву подршку мојих навијача, све је могуће", рекао је Дел Потро и додао за крај: "После свих повреда и свега што сам прошао у каријери, не могу да верујем да сам се вратио".

Аргентинац је пре осам година победио и Федерера, али у финалу. До тада је Швајцарац већ имао пет титула у Њујорку. После тога ниједну више...

У другом полуфиналу УС Опена снаге ће одмерити Шпанац Пабло Карењо Буста и Јужноафриканац Кевин Андерсон.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар