ЕП - Грбић о Ђанију: Велики ми је пријатељ, али...!

Грбић: Одличан морални шприц за наредну утакмицу! Селектор одбојкашке репрезентације Србије Никола Грбић рекао је да је задовољан игром против Бугарске и пласманом у полуфинале Европског првенства.  "Прво што сам урадио када сам дошао у Верону, позвао сам њега, мада нисам знао ни да ли се то ради у таквим ситуацијама. . . ", испричао је селектор одбојкаша Никола Грбић после победе у четвртфиналу ЕП у Пољској, а пред дуел са Немцима.

Остали спортови 01.09.2017 | 17:15
ЕП - Грбић о Ђанију: Велики ми је пријатељ, али...!
И даље млади и не толико искусни селектор одбојкаша, Никола Грбић, који је на ту функцију дошао помало изненада у фебруару 2015. године, из другог покушаја пробио је баријеру звану - четвртфинале Европског првенства.

Грбићев тим импресионирао је овог четвртка увече у Кракову, где је у три сета, али никако лако и рутински, победио борбене Бугаре који се нису предавали до последње лопте.

Пре две године, у истој рунди такмичења, "орлови" су изгубили од касније првака Европе, Француске, и остали без учешћа на Олимпијским играма у Рију, што је био уједно и највећи Грбићев неуспех у кратком стажу на клупи тима који је годинама са успехом предводио као техничар.

Утолико, осетило се и олакшање у његовом гласу после велике и важне победе…

"Ушли смо међу четири најбоље екипе у Европи, а колико је овај турнир јак говори чињеница да ниједна од прве четри екипе са прошлог ЕП није у полуфиналу. Одиграли смо јако добро у блоку, одмах смо их ставили под притисак приликом сервиса, имали су слаб напад на померене пријеме. Били смо агресивни, нападали, а у моментима када смо губили са 3:8 у другом сету, успели смо да преокренемо, да се вратимо у игру и рутински завршимо", рекао је Грбић после утакмице, пренео је ОСС.

Одбојкаши Србије пласирали су се у полуфинале Европског првенства, пошто су у Кракову победили Бугарску са 3:0 у сетовима.

"Највише ми се свидео трећи сет, они су заменили тројицу игача и почели да играју опуштеније и слободније, агресивније. Водили су практично од другог тајм-аута, а ми смо били на ивици да га изгубимо. Не могу ништа да кажем играчима јер су они заиста то заслужили, ризиковали су, добро сервирали, а тешке лопте су решавали врло добро и да смо изгубли не бих имао ништа да им кажем. Показали су снагу када су губили, било је пар ситуација где је било готово, али успели смо да се вратимо у игру и победимо", навео је Грбић.

"То ми се највише свиђа, начин којим смо то урадили. Ово је одличан морални шприц за наредну утакмицу која нас чека", додао је српски селектор.

Српски одбојкаши ће у суботу од 17.30 играти у полуфиналу против Немачке.

"Немачка је прошла директно у четврфинале и дошла је у најјачем саставу. Очекивао сам да одиграју добро јер се нису пласирали на СП, очекивала се реакција. Не изненадјује њихов пласман медју четири најбоље екипе, овде нема лоше екипе, сви сервирају добро, добро нападају. Морамо да играмо као вечерас ако желимо да се надамо проласку у финале", навео је Грбић.

"То што су Пољска и Француска испале у осмини, а Италија и Бугарска у четвртфиналу доказује колико је европска одбојка квалитетна и колико сваки противник против којег играш заслужује максимално поштовање и најбољу могућу одбојку коју имаш у том тренутку".

Конкретно, једна ствар допала му се у мечу са Бугарском, с којом смо до вечерас имали скор 4-12 на европским првенствима, иако је тај тим победио Србију само једном у последњих 11 година када се саберу и остала такмичења.

"Мислим да смо вечерас одиграли јако добро у блоку и одбрани, ставили смо им велики притисак на сервису, сваки пут када смо им пореметили пријем успевали смо да контролишемо њихов напад. Имали су доста слаб напад на померене пријеме, што значи да су нам одбрана и блок добро функционисали. Били смо агресивни, нападали, нисмо чекали да видимо шта ће се догодити…", оценио је Грбић и наставио:

"Такав приступ најбоље се видео у другом сету, када су силовито заиграли, повели 8:3, а ми успели да преокренемо и рутински приведемо сет крају".

Али...

"Највише ми се свидео наравно трећи сет, јер су они изменили тројицу играча, заиграли су опуштеније, слободније, агресивније, водили су практично од другог техничког тајм-аута нон стоп и били смо на ивици да га изгубимо... Да се и то догодило не бих имао шта да замерим својим момцима, јер су и Бугари заслужили ту позицију, ризиковали су, сервирали добро, тешке лопте решавали луцидно... Не бих имао шта да им кажем, али…", причао је у даху, после чега је подвукао:

"Показали смо велику снагу у моментима када смо губили 20:23, 22:24, кад је било 'готово' у пар ситуација, али смо успели да се вратимо у игру и победимо. То ми се највише свиђа, јер је начин на који смо се вратили одличан морали 'шприц' за оно што нас чека".

А, чекају нас такође непоражени Немци, које са клупе води један Италијан - Грбићев велики ривал из играчких дана.

"Да, да, да... и велики пријатељ", напоменуо је Грбић, када је поменуто име легендарног италијанског одбојкаша, Андрее Ђанија.

Грбић је потом испричао занимљиву анегдоту везану за његову промоцију у тренера Вероне, у децембру 2016. године.

Догодило се тако да му је претходник управо био Ђани, који је отказом платио лоше резултате екипе на старту прошле сезоне.

"Увек то понављам... На велику жалост никада нисам имао прилику да играм с њим, као играч, а сада када смо тренери наравно да ћемо увек бити у противничким таборима", испричао је Грбић.

"Кад сам дошао у Верону на његово место, прво што сам урадио позвао сам њега на телефон. Рекао сам му: 'Андреа, не знам шта се ради у овим ситуацијама, први пут сам у каријери дошао на нечије место и да то одмах будеш ти...' Рекао сам му и да ми је жао и да не знам зашто се то догодило, јер сам знао да је добар тренер, али да разумем да се увек тренер први мења када екипа не игра добро", присетио се и на крају слегао раменима...

"Рекао сам му и да не знам да ли се уопште зове у тим ситуацијама... Одговорио ми је: 'Ајде, шта је с тобом, нека си назвао...' Штавише, било му је драго. Он је стварно одличан лик, али биће ми противник у полуфиналу и пријатељство неће постојати тог дана", са осмехом је Грбић завршио разговор с новимарима после важне победе која је њега и екипу вратила међу четири најбоља на континенту.

Да ли ћемо се, после 2001. и 2011. године, и овог пута вратити као најбољи - сазнаћемо у суботу у 17.30, а потом и у недељу - ако буде среће - у финалу од 20.30.

Српски репрезентативац Урош Ковачевић рекао је да је екипа доказала да заслужује место медју четири најбоље.

"Немам речи да опишем колико је важна победа, пошто пре две године нисмо имали срећу, али ни квалитет да будемо међу прве четири екипе, сада то имамо и доказали смо. Нокаут фаза, победили смо 3:0, али могло је да буде и другачије, иако смо квалитетнији. Победио је квалитет иако су имали јако велику помоћ судија. Нису могли да нам парирају вечерас, дали смо срце. Био је велики спектакл, много Пољака је навијало за нас", рекао је Ковачевић.

Он је казао и да не памти када је Србија изгубила од Бугарске и да је његова екипа победила зато што је то много више желела.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар