ЕП: Сјајна Србија разбила Бугаре за полуфинале!

Одбојкаши Србије победили су Бугарску у четвртфиналу Европског првенства у пољском Кракову са 3:0, 25:21. 25:22, 28:26 после 97 минута игре.  Каква борба, каква победа: Србија у полуфиналу! Ајмо, "орлови" - до полуфинала! Придружите нам се у праћењу меча који ће у великој мери одредити учешће репрезентације Србије на Еуроволеју.

Остали спортови 31.08.2017 | 23:14
ЕП: Сјајна Србија разбила Бугаре за полуфинале!
Одбојкаши Србије су као првопласирана екипа из Групе А директно прошли у четвртфинале, а Бугарска је победила Финску са 3:1 (23:25, 25:21, 25:21, 25:12) и пласирала се међу осам најбољих.

Србија је у први сет ушла сигурно и чврсто и одмах ставила до знања Бугарима зашто се пласирала директно у четвртфинале. Уводна предност од три поена и добра игра нису давали разлога за бригу све до брзог опуштања српских играча после кога Бугари хватају прикључак.

'Плави' поново додају гас и Лубурић добрим сервисима враћа предност Србији на 12:9 која је износила и пет поена на 20:15, али су Бугари заиграли енергичније и пришли у финишу на само два поена 21:19 и дали разлога за бригу српском селектору Николи Грбићу.

Увелико се у том тренутку видело да ће Цветан Соколов предводити Бугаре у овом мечу, али ни његова добра игра није помогла да играчи Србије потпуно потпуно попусте, па добром игром у пољу враћају предност и користе прву сет лопту за 25:21.

Други сет је кренуо знатно лошије по Србију. Сасвим супротно од првог, нису могли да пронађу ритам, Бугари су кренули много боље и имали предност од пет поена већ на 9:4. Тада креће серија Србије која успева да изједначи, а потом и поведе и већ тада је Немања Петрић показао да ће бити једна од истакнутих фигура у тиму Србије.

Петрић је терорисао одбрану Бугарске одличним сервисима, Лисинац је користио сваку прилику да нападне по средини, Подрашчанин је добро блокирао а Росић упијао и Србија је после другог сета водила са 2-0.

Слично као и други почео је и трећи сет у коме су Бугари створили нешто мању предност него на почетку претходног дела игре, али је њихова игра била разлог за бригу јер нису посустали ни када је Петрић новим одличним сервисима довео Србију до 4:4.

Бугари потом преузимају контролу, долазе до предности од два поена, делом захваљујјући и грешкама Србије. Уследила је серија Србије 4:0, а онда нови преокрет Бугара који су водили и пред крај сета са 20:18.

Имали су и две сет лопте Бугари. Јововић се на 24:22 за Бугарску вратио у игру, подигао добру лопту за Ковачевића који је прошао, да би у следећем нападу промашио Соколов и тада се ушло у игру на разлику.

Србија је на крају изашла као победник и са два узастопна поена заслужена одбранама за шпице успела да са 28:26 освоји и трећи сет и пласира се у полуфинале Европског првенства у коме је чека Немачка. Тај меч се игра 2. септембра.

Бугари су имали Цветана Соколова.

Србија је имала тим.

Наши одбојкаши наставили су низ победа на Европском првенству у Пољској у - како се то често каже - "најтежем мечу на турниру", оном који вас шаље или у борбу за медаље или кући.

Срби ће у борбу за медаље, а Бугари кући: 25:21, 25:22, 28:26!

Три сет лопте имале су комшије у трећем сету, након што су у другом испустиле пет поена предности, али је незаустављиви Соколов, играч који је у релативно кратком сусрету забележио 22 поена, неконтролисано испуцао чисту лопту у аут код друге сет лопте.

Казна је била брза и сурова!

Пету победу над Бугарима у 17. сусрету на европским првенствима, Србија је пред 4.490 навијача у "Таурон арени" у Кракову, дворани у којој је пре годину дана освојила прво злато у Светској лиги, освојила тако што се шесторка селектора Николе Грбића у препознатљивом стилу разлетела по терену, скочила по сваку лопту, чак и ону коју су малобројни навијачи Бугарске већ били прославили...

...и награда је стилгла у виду две контре за ТВ шпице и једне сервис грешке збуњеног Николаја Николова којем огромно искуство није помогло да игнорише очигледну позитивну атмосферу и надахнутост с друге стране мреже.

Након што је на претходном Еуроволеју изгубила управо у четвртфиналу од каснијег првака Европе, Француске, што је Грбића и момке коштало и учешћа на Олимпијским играма у Рију, репрезентација Србије вратила се на континентално првенство без веома важног играча, Марка Ивовића и са четири победе у низу стигла до полуфинала у којем ће се састати са, такође непобеђеном, Немачком.

Да ли ће тај дуел почети у суботу 17.30 или 20.30 одлучиће организатори.

Бугари су имали далеко више успеха у дуелима са репрезентацијама Југославије на уводним европским првенствима, али су се ствари промениле у последње време па је тријумф од 3:2 у Светској лиги, забележен 17. јуна ове године у Софији, био први који је Бугарска остварила над нашим националним тимом у последњих 11 година.

Испоставило се да то неће бити крај позитивне серије резултата "орлова" у мечевима са тимом у којем би неправедно, али и неодговорно било издвојити појединца.

Иако ће статистика показати да су неки играчи остварили више поена од других или имали бољи проценат у нападу, утакмица је била таквог интензитета и квалитета да је сваки додир с лоптом сваког од наших играча могао да се сматра једнако заслужним за коначан исход.

Момци су летели по терену, бацали се у рекламе, ишли и на лопте за које се знало да их је немогуће стићи, нису постајали нервозни ни када је противник иритантно добро сервирао, нису се понашали неприкладно ни када им је полазило све од руке... Били су мање-више фокусирани од првог до последњег поена за оно што је најважније - повратак међу најбоље четири селекције на континенту и улазак у борбу за медаље.

А, када су европска првенства у питању, имамо злата из Чешке 2001. и Аустрије и Чешке 2011. године, сребро из Холандије 1997. и бронзе из Грчке 1995, Аустрије 1999, Италије и СЦГ 2005, Русије 2007. и Данске и Пољске 2013. године.

Нећемо ништа да кажемо осим - овако и против Немаца!

Резултати баража за четвртфинале:

Пољска - Словенија 0:3
Бугарска - Финска 3:1
Италија - Турска 3:0
Француска - Чешка 1:3

Резултати четвртфинала:

Русија - Словенија 3:0
Немачка - Чешка 3:1
Србија - Бугарска 3:0
Белгија - Италија 3:0

Парови полуфинала:

Србија – Немачка
Русија – Белгија

Полуфинала заказана су за суботу, 2. септембар у 17.30 и 20.30, а мечеви за бронзу и злато за недељу, 3. септембар, у истим терминима.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар