"Изјава извучена из контекста"

Помоћник министра бранитеља Стјепан Сучић изјавио је да је његова реченица да "свако зло долази из Србије" извучена из контекста. Он је додао да је познато да је "идеја велике Србије и Меморандум САНУ кренуо из Београда и да су сви ратови на подручју бивше Југославије посљедица те идеје. "

Регион 28.08.2017 | 20:04
"Изјава извучена из контекста"
"Али, исто тако сам рекао, пошто је трећина територија Републике Хрватске била окупирана четири године, а један дио и шест година до мирне реинтеграције, углавном, све те велике и појединачне гробнице су се налазиле управо на тим просторима. Ту су параметри које, као војник, са сигурношћу могу претпоставити, али с обзиром на то да имам и информацију, све се налази у архивима Републике Србије", рекао је Сучић, пренијела је ХИНА. 

Државни секретар у Министарству спољних послова и предсједник Комисије за нестале Србије Вељко Одаловић је раније у понедјељак напустио конференцију због низа увреда које је Сучић изрекао о Србији и бившој ЈНА у уводном излагању. 

Упитан да објасни своју изјаву да свако зло долази из Србије, Сучић је рекао да "ако се извади једна ријеч или реченица из контекста... кад кренемо у причу мора се знати ко је започео рат и гдје се водио". 

Рат се, каже, није водио на територији Србије, "а у сваком су рату они (Србија) били". 

Поновио је да је идеја о стварању "велике Србије" и одузимању Хрватима природног и историјског права утемељена у закључцима Меморандума САНУ и да је пројекат кренуо из Београда. 

На Одаловићеву изјаву да Србија нема захтјев за било коју познату локацију или гробна мјеста и појединце за које нису дали одговор, Сучић је рекао да се то односи на гробове у Србији, а да Хрватску занимају примарне гробнице на просторима који су, како каже, били окупирани четири, односно шест година. 

Сада је, казао је, "најлакше ставити се у контекст Србије и рећи 'немамо информација о никаквим гробиштима'". 

Запитао је, преноси ХИНА, зашто неко негира чињенице, ако он сматра да је кључ рјешења у Србији и да износи аргументе. 

"Морамо се погледати у очи и прихватити чињенице и околности које су се догађале у Домовинском рату и без обзира на проток времена не треба ништа заборављати. Зна се да је Домовински рат био одбрамбени и да је негдје неко однекуда дошао и желио Хрватима одузети природно и историјско право на стварање државе и догодило се што се догодило.Војно редарствена акција Олуја била је часна операција у којој је окупирани историјски простор Хрватске врати у државне границе", рекао је, између осталог, Синчић.

Извор: Агенције

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Раденко

28.08.2017 18:41

Да није било Србије ,Хрватска никад неби била дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Краљ Петар

28.08.2017 19:22

У праву си кајем се за своју глупост.....Унесрецио са свој народ. Нека су ме убили...

Name

Краљ Александар

28.08.2017 20:06

Мене су убили, у Марсеје, а ти си тата умро природном смрћу!

Name

Игор

29.08.2017 10:24

Хахахахаха а Петра коња. Ста це не сјеца се како је умро , давно је то било .

Name

Леват

28.08.2017 19:07

Да није било Слободана Милосевица Југославија се не би распала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упамти

28.08.2017 19:52

да није било Милосевица,неби било сада ни србије .

Name

Леват

28.08.2017 21:47

Да није било Милосевица сви би имали гдп унутар југе 15000 долара, а овако узивајте у Србији.

Name

@Леват

29.08.2017 08:24

Да није било Кучана, Туђмана, Изетбеговића... данас би живјели много боље. Милошевић јесте крив али не за то за шта га се оптужује, а поготово није за распад Југославије.

Name

Ре Леват,

29.08.2017 12:17

Нормално,када су цело послератно време 'владали словенци и хрвати, на српској земљи ,Е када је требало да србин влада "немозе "резбијамо дрзаву,ето добили дте фтзаве самодталне ;србија вам није добра , због цега сви тамо летите ,растргасте се ,одјебите вец једном.

Name

Српска крв

28.08.2017 19:22

Српска крв изградила је хрватску 1945.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

29.08.2017 05:53

ВЕЛИКА СРБИЈА ЈЕ УВЈЕК БИЛА И БИЋЕ ВЕЛИКА А ХРВАТСКА ЈЕ САМО БИЛА ХРВАТСКА И ОСТАЋЕ САМО ХРВАТСКА И ЏАБА ВАМ ВЕЛИКЕ ОЛУЈЕ КАДА СТЕ МАЛИ И ОСТАЋЕТЕ МАЛИ.

ОДГОВОРИТЕ