700 година манастира Крупе

У Манастиру Крупа код Обровца данас је служена Света архијерејска литургија и изведен културно-умјетнички програм поводом 700 година ове српске светиње, која припада Епархији далматинској.

Регион 28.08.2017 | 13:52
700 година манастира Крупе
Литургију је предводио Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије уз саслужење владика Српске православне цркве /СПЦ/.

Присутним вјерницима обратио се Његово преосвештенство епископ далматински Фотије који је поручио да српски народ мора поштовати своје светиње и манастире.

"Браћо и сестре велика је духовна радост бити данас овдје. Морамо бити заједно и показати да смо народ православни, хришћански и Божији", рекао је епископ Фотије.

Предсједник Савеза Срба у региону Миодраг Линта оцијенио је да седам вијекова Манастира Крупа говори о готово миленијумском постојању Срба у Хрватској.

"Овај манастир свједочи о снази, отпорности и жељи да српски народ у тешким временима опстане на овим подручјима. Морамо чувати нашу традицију, вјеру и културу", рекао је Линта Срни.

Он је нагласио да мора бити створена економска перспектива за опстанак Срба у Хрватској.

Предсједник Српског националног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац рекао је Срни да је седам вијекова Манастира Крупа историјска потврда вјековног живота Срба у Далмацији и Хрватској.

"На данашњи дан традиционално се овдје окупљају Срби са ових подручја, али и из Србије, Републике Српске и земаља ЕУ. Овај манастир је врело које људе окупља, привлачи и има снагу која се мора са пажњом чувати", нагласио је Пуповац.

Он сматра да је неопходно учинити све да би живот Срба у Хрватској био бољи.

Литургији је присуствовала амбасадор Србије у Хрватској Мира Николић, велики број вјерника из Хрватске, Републике Српске, Србије и европских земаља.

У Манастиру Крупа синоћ је служено вечерње богослужење, а јубилеј ове светиње обиљежава се на православни празник Велика Госпојина.

Манастир Крупа саградио је краљ Милутин почетком 13. вијека, а посвећен је Успењу Пресвете Богородице и дијели судбину српског народа у Хрватској.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Љубо

28.08.2017 15:28

Бог помазе у здравље празник велика госпојина.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мандушић

29.08.2017 14:12

Ђе Вам је извјештај браћо ???

ОДГОВОРИТЕ