ЛШ - Имамо све учеснике Лиге шампиона! Ево их...

Гол Павловића недовољан, Карабаг и Ливерпул у ЛШ! Енглески Ливерпул, азербејџански Карабаг, португалски Спортинг, руски ЦСКА и кипарски АПОЕЛ последњи су учесници Лиге шампиона.  Повратак "редса": Ево СВИХ учесника Лиге шампиона! Вечерас су завршене квалификације за Лигу шампиона, после којих ће десет клубова морати да се задовољи Лигом Европе.  Азербејџан на ногама - Карабаг и Гурбан Гурбанов у Лиги шампиона, узалуд гол Павловића! Спортинг моћан у Букурешту, АПОЕЛ преживео Праг.  Ливерпул је класа за Хофенхајм! Фирмино, где је поштовање? Мохамед Салах се прославио на Енфилду, Емре Џан два пута тресао мрежу!

Фудбал 23.08.2017 | 23:20
ЛШ - Имамо све учеснике Лиге шампиона! Ево их...
После 2:1 у Немачкој, 'Црвени' су и на Енфилду били бољи од Хохенхајма 4:2 (3:1) и после три године се врадили у елитно друштво.

Петоструки првак Европе, Ливерпул, најзвучније је име које је кроз вечерас завршене квалификације изборио учешће у Лиги шампиона за сезону 2017/18.

"Редси" су повратак у европску елиту, у којој су само једном - и то кратко - играли од сезоне 2009/10, наговестили пре седам дана у Немачкој када су као гости победили Хофенхајм 1:2, а славље на реновираном и проширеном "Енфилду" ове вечери могло је да почне већ у 21. минуту када је на семафору писало 3:0.

Завршено је резултатом 4:3 (3:1) за укупних 6:3, што најбоље осликава игру и стање екипе коју страсно предводи Јирген Клоп.

И овог пута "редси" су показали да свакоме, и то у таласима, могу да дају гол, али да је у исто време само питање тренутка када ће се лопта закопрцати у њиховој мрежи.

На Клопу и сарадницима је сада да виде како ће, и да ли ће, враћати прву звезду тима, Фелипеа Кутиња, у такмичарски погон или ће жреб за групну фазу дочекати без њега - што је био случај у свим мечевима у досадашњем току сезоне.

Иначе, Енглези ће захваљујући прошлосезонском тријумфу Манчестер јунајтеда у Лиги Европе имати пет представника у најјачем европском клупском такмичењу, у које су се кроз Премијер лигу директно пласирали Челси, Тотенхем и Манчестер сити.

После две деценије неће бити Арсенала на жребу у заказаном за четвртак, 24. август у Монаку с почетком у 18 часова.

Хофенхајмова бајка о Лиги шампиона завршила се неславно, Ливерпул је за овај тим Јулијана Нагелсмана - прва лига! То се видело и у првом мечу, а само је потврђено на Енфилду, где су Редси дуго играли „викторије“ испред гола Оливера Баумана. На крају Ливерпул - Хофенхајм 4:2. Укупно 6:3.

Ове вечери ништа није могло да заустави одличне Редсе! Емре Џан је био страшно добро расположен, свој првенац на Енфилду уписао је Мохамед Салах, чиме је комплетирао једанаестоминутни тајфунски удар ка Баумановом голу, да би онда Роберто Фирмино све упрскао. Једна је ствар што је постигао гол и ту нема апсолутно никакве замерке. Али, то што је прославио гол против клуба који га је лансирао у звезде, ипак је доказ недостатка поштовања. Није први, ни једини који је тако нешто урадио, али му то у овој тријумфалној ноћи није требало. 

Тињао је јако кратко пламичак наде да Хофенхајм може до чуда на легендарном Енфилду. И деловало је у уводним минутима да би тако нешто заиста могло да се догоди. Али, само један тренутак непажње био је довољан Емреу Џану да остане сам и први пут затресе мрежу. Играо се тек десет минут утакмице. 

Одмах затим уследио је нови Ливерпулов удар. Хофенхајм је некако одолевао целих осам минута, пре него што је Салах искористио одбитак и закуцао лопту у небрањени део мреже и изазвао одушевљење Копа. И чини се да је баш Салахов гол дотукао госте из Немачке до колена, јер је само три минута касније Емре Џан казнио ривала и натерао да скроз потоне. Асистент у овој прилици био је Фирмино. 

После трећег гола Нагелсман више није имао шта да чека, па је са терена повукао невидљивог Нордвајта и послао Марка Ута у ватру. А он је талентованом стручњаку одговорио брзим голом само четири минута пошто је заиграо.

Али, то није било довољно да се Хофенхајм врати у живот. Једноставно, Ливерпул је био далеко испред. С недостижним резултатом у рукама. Тек што је истекао пун сат игре на Енфилду, виђен је нови погодак. Овог пута стрелац је био Фирмино, који је одлучио да ипак слави то што је нашао пут до мреже.

Да је Ливерпулова одбрана у озбиљном проблему доказао је детаљ из завршнице меча. Хофенхајм је поново стигао до гола, Андреј Крамарић фантастично је упослио Сандра Вагнера, а овај био највиши у скоку и рутински матирао Симона Мињолеа. 

На крају Ливерпул је заслужено прошао у групну фазу Лиге шампиона, у којој ће се наћи први пут после две године поста. 

С друге стране, екипа из Азербејџана постала је први тим из те земље који је заиграо у Лиги шампиона, пошто је, после минималног славља код куће, поражена од Копенхагена у Данској – 2:1 (1:0).

Карабаг пише историју! Први пут један азербејџански клуб играће у групној фази Лиге шампиона, након што је Карабаг у Данској доживео “дозвољени” пораз од 2:1 у реваншу са Копенхагеном. У првој утакмици било је 1:0 за првака Азербејџана.

Иначе, тренер ове екипе је некадашњи репрезентативац Гурбан Гурбанов, који је остао у лошем сећању навијачима Србије и Црне Горе.

А јунак навијача азербејџанског клуба биће Дино Ндлову који је постигао тај злата вредан гол у гостима у 63. минуту. Ни погодак српског интернационалца Андрије Павловића пет минута касније није био довољан да погура шампиона Данске ка групној фази.

Последњих 20 минута играло се само пред голом Карабага, али је домаћин превише петљао у завршници акција. Управо је Павловић на истеку 90. минута имао добру прилику да донесе пласман даље Копенхагену, међутим, његов ударац са ивице казненог простора завршио је мало изнад пречке.

И у првом полувремену екипа Копенхагена била је бољи и опаснији ривал, али је тек у последњем минуту тог дела утакмице успео да стигне до вођства преко Федерика Сантандера.

Најубедљивији тријумф вечери забележио је лисабонски Спортинг у Букурешту против Стеауе 5:1 (1:1) и тако неутралисао дуел без погодака пред својим навијачима пре седам дана.

Надали су се навијачи румунског ФЦСБ-а да би после неколико година њихова екипа поново могла да се нађе у елитном друштву, али лисабонски Спортинг је ипак био бољи. Лавови су у Букурешту победили са 5:1, а у првом мечу у Португалији није било голова.

Врло брзо је Спортинг ставио домаћину до знања шта ће да се деси. Играо се 13. минут када је Сејду Думбија искористио додавање Маркоса Акуње и затресао мрежу румунског вицешампиона.

Ипак, само седам минута касније наду домаћим навијачима вратио је бразилски везистаМаранао изједначујућим поготком. То је, испоставиће се, било све од Румуна.

Све дилеме отклонио је Маркос Акуња у 60. минуту, а четири минута касније Желсон Мартинсје трећим голом најавио потоп славног румунског клуба.

Голгетерску серију наставио је холандски нападач Бас Дост у 75. Минуту после асистенцијеМартинса, а коначан резултат поставио је Родриго Батаља у 88. минуту.

Иначе, у 72. минуту шансу у тиму Спортинга добио је и спрски интернационалац Радосав Петровић који је заменио Адријена Силву.

Коначно, московски ЦСКА савладао је швајцарски Јанг Бојс и као домаћин 2:0 (1:0) и са укупних 3:0 обезбедио још један пролаз у групну фазу.

Московски ЦСКА такође се пласирао у групну фазу Лиге шампиона. После минималног тријумфа из првог меча, Армејци су на својој ЦСКА Арени славили са још 2:0 и тако рутински оверио пласман у елиту.

Јанг Бојс успео је да одоли готово цело полувреме, пре него што је положио оружје. Стрелац је био Шеников, после прилично конфузне, али на крају и срећно завршене акције.

Дефинитивни пролаз даље обезбедио је Алан Дзагојев у 64. минуту на асистенцију Витиња и доброг ролинга на једанаестерцу.

АПОЕЛ је рутински сачувао предност од 2:0 из првог сурета против чешке Спарте у Прагу – 0:0.

Узалуд је чешком великану био већи посед лопте и 19 покушаја ка противничком голу. Апоел је прошао даље захваљујући победи од 2:0 у првој утакмици, али и сјајној одбрани вечерас на стадиону Еден.

Жреб за групну фазу, као и церемоније проглашења најбољих у сезони иза нас, заказан је за четвртак у 18.00 у Грималди форуму у Монаку, док ће порежни директно у групну фазу Лиге Европе.

Ако је и било дилеме после дуела у Немачкој, екипа Јиргена Клопа и дефинитивно их је разрешила у само једанаест минута игре на крцатом Енфилду. Најпре је Емре Џан већ у десетом донео предност свом тиму, Мохамед Салах дуплирао је вођство у 18, да би Турчин још једном погодио у 21. минуту за огромних 3:0.

Гости су наставили да играју, свесни да више немају шта да изгубе, па су два пута тресли мрежу домаћина – преко Марка Ута у 28. и Сандра Вагнера у 79. минуту, док је четврти гол за Ливерпул дело Роберта Фирмина у 63.

Истовремено, Копенхаген је на Паркен стадиону јурио гол минуса из Азербејџана и успео је да га анулира тачно пред полувреме, поготком Федерика Сантандера.

Планове им је покварио Дино Ндлову после петнаестак минута игре у наставку, али је наш Александар Павловић само три минута касније вратио еуфорију на страну домаћина – после сјајне кретње и ударца главом.

Међутим, није првак Данске успео у преосталих пола часа да стигне до толико жељеног гола, имао је и наш репрезентативац још једну шансу у самом финишу, али је Карабаг ипак био тај који је на крају могао да започне велико славље.

За крај, 'Лавовима' је било потребно 13. минута до пробију бедем домаћих у Румунији преко Сејду Думбије, али је домаћин успео да одговори већ у 20. голом Жоао Марањана.

Ипак, све наде Стеауе пале су у воду за веома кратко време – пошто су Акуња, Гелсон Фернандес и Баст Дост до 75. минута у потпуности умирили Национални стадион у Букурешту, да би Роберто Батаљига погодио за коначних 5:1 у самом финишу.

Стеауа, некадашњи првак Европе, тако није успела да се домогне групне фазе Лиге шампиона после пет сезона.

Радосав Петровић играо је од 72. минута за госте.

Поред групе од 22 тима, која је мирно чекала расплет у плеј-оф фази квалификација, у Лигу шампиона у уторак и среду увече пласирали су се још:

Карабаг (Азербејџан)
АПЕОЛ (Кипар)
Олимпијакос (Грчка)
Селтик (Шкотска)
Марибор (Словенија)
Севиља (Шпанија)
ЦСКА Москва (Русија)
Наполи (Италија)
Ливерпул (Енглеска)
Спортинг (Португалија)

Лигом Европе мораће да се задовоље:

Копенхаген (Данска)
Славија Праг (Чешка)
Ријека (Хрватска)
Астана (Казахстан)
Хапоел Бер Шева (Израел)
Башакшехир (Турска)
Јанг Бојс (Швајцарска)
Ница (Француска)
Хофенхајм (Немачка)
Стеауа (Румунија)

У Лигу шампиона поново су се пласирали тимови попут ЦСКА из Москве, којег швајцарски Јанг Бојс није успео ни да "окрзне" у два меча, као кипарски АПОЕЛ који је изборио четврти пласман у групну фазу после оних из сезона 2009/10, 2011/12 и 2014/15. Подсећамо да је клуб из Никозије предвођен нашим тренером Ивицом Јовановићем те 2012. играо четвртфинале и испао од Реал Мадрида.

Голови Игора Де Камарга и Ефстатиоса Алонефтиса постигнути на Кипру били су довољни да се прође кроз Праг и елиминише Славија.

Српски репрезентативац Андрија Павловић постигао је четврти гол у квалификацијама за Лигу шампиона, шести од старта сезоне рачунајући и данско првенство, али његов Копенхаген није успео.

Први пут у историји, Азербејџан ће имати представника у Лиги шампиона захваљујући пре свега центарфору из Јужне Африке, Дину Ндловуу, који је у првом мечу асистирао Махиру Мадатову за победу од 1:0, а у реваншу и сам затресао мрежу домаћина за, испоставиће се, пресудан гол у гостима: Копенхаген - Карабаг 2:1 (1:0).

Радосав Петровић ушао је на терен крцатог стадиона у Букурешту када је навијачима Стеауе, који вежбају да навијају за клуб који се сада зове ФЦСБ, било јасно да им се спрема катастрофа.

Румуни су из Лисабона вратили охрабрујућих 0:0, али је приземљење било болно: ФСЦБ - Спортинг 1:5 (1:1), у вечери у којој су зелено-бели "лавови", пре свих Маркос Акуња, Желсон Мартинс и Бруно Фернандеш, радили шта су хтели у румунској престоници.

Немоћан да било шта промени и редовима екс-Стеауе био је наш фудбалер Марко Момчиловић који је почео меч у стартној постави.

Резултати реванш мечева плеј-офа:

уторак

Астана - Селтик 4:3 (1:1), први меч 0:5
/Ајер аг 26, Мужиков 48, Твумаси 49, 69 - Синклер 34, Нтчам 81, Грифитс 90/

Севиља - Башакшехир 2:2 (0:1), први меч 2:1
/Ескудеро 52, Бен Једер 75 - Елија 17, Вишћа 83/

Марибор - Хапоел Бер Шева 1:0 (1:0), први меч 1:2
/Вилер 15/

Ница - Наполи 0:2 (0:1), први меч 0:2
/Каљехон 48, Инсиње 90+1/

Ријека - Олимпијакос 0:1 (0:1), први меч 1:2
/Марин 25/

среда

Копенхаген - Карабаг 2:1 (1:0), први меч 0:1
/Сантандер 45, Павловић 66 - Ндлову 63/

Славија Праг - АПОЕЛ 0:0, први меч 0:2

Ливерпул - Хофенхајм 4:2 (3:1), први меч 2:1
/Џан 10, 21, Салах 18, Фирмино 63 - Ут 28, Вангер 79/

ФЦСБ (екс Стеауа) - Спортинг 1:5 (1:1), први меч 0:0
/Марањао 20 - Думбија 13, Акуња 60, Мартинс 64, Дост 75, Батаља 88/

ЦСКА Москва - Јанг Бојс 2:0 (1:0), први меч 1:0
/Шеников 45, Џагојев 64/

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар