"Дипломатски лет" за шверц оружјем

Из Србије је током маја и јуна оружје продато Саудијској Арабији и Авганистану најмање 16 пута. Према документацији коју „Блиц” посједује о светској трговини оружјем, за само два мјесеца продато је око 1. 700 тона оружја и муниције, транспортовано под ознаком “дипломатске пошиљке”.

Регион 23.08.2017 | 08:43
"Дипломатски лет" за шверц оружјем
"Блиц" је захваљујући бугарским Анонимусима добио документа о трговини оружјем, о државама и фирмама које учествују у ланцу продаје.

По свему судећи, Анонимуси су документа набавили хакујући Амбасаду Азербејџана у Софији. Управо је азербејџанска авио-компанија “Силкивеј ерлајнс” једна од водећих дистрибутера оружја данас, па су се отуда и документа, депеше, уговори сливали у дипломатска представништва.

Азербејџански авиони „иљушин“ и „боинг 747“ свакодневно слијећу или прелијећу неки од градова на Балкану, а најчешће су то Београд, Ниш и Софија.

Оружје са Балкана путује као дипломатска пошиљка, а тако и ‘дипломатски лет’ има привилегован статус. То значи да је цио посао ослобођен не само пореза и разних накнада већ, што је најбитније, и сваке провјере.



Сви летови азербејџанске компаније, о чему свједочи документација бугарских Анонимуса, добијају дипломатску пропусницу и свака држава је даје са роком важења - три сата прије и 72 сата послије заказаног термина за прелет.

Из Србије оружје слеће најчешће у Саудијску Арабију, а током маја и јуна било је и осам летова за Кабул у Авганистану. Примјера ради, летови имају и по 105 тона оружја, од чега веома често по 1.245 дрвених кутија са по 56,4 килограма муниције. Најчешћи товар су гранате и ракете.

Иако се према неким документима новац исплаћује одмах, дио депеша открива да се 30 одсто укупног износа уплаћује авансно, а 70 одсто десет дана након испоруке. Примјера ради, 50.000 ручних бомби М75 које купује Саудијска Арабија коштају 834.759 долара, мине 81 мм - 20.000 комада коштају 1.526.200 долара, а за 60 комада минобацача 81 мм искешира се 253.800 долара. Тако да товар од 43 тоне вриједи и по 3,992 милиона долара.



Увидом у неколико хиљада разних докумената у којима има података о свим државама Балкана и о начину транспорта, српско оружје, буквално речено, не иде директно из наших фабрика. Један од приватних извозника је компанија ГИМ из Београда, али најчешћи војни добављачи за производе из Србије су заправо америчке компаније.

Помињу се двије, и то „Чемринг милитари продактс“ и „Алијант тексистемс оперејшенс - УСА“, која је нестандардни добављач оружја за америчку војску. Ове компаније послују директно са Азербејџанцима и имају уговоре вриједне и преко 300 милиона долара.

Оружје које узимају америчке компаније иде најчешће у Авганистан и корисник је тамошња војска. Тако летови из Београда 19. и 30. јуна ка Авганистану сваки засебно носе 105 тона оружја. Највише товара чини артиљеријска граната 122 мм, а купац је амерички „Чемринг милитари продактс“.



Испоруке оружја, осим дипломатског печата, прати и документ у коме се купац оружја обавезује да га неће продавати даље. Неколико таквих докумената постоји у папирима, посебно у онима који прате испоруке за Саудијску Арабију.

Да ли се све стране држе уговора?

Саудијска Арабија користи само западно оружје које нема исте стандарде као убојита средства која стижу са Балкана.

Британска мрежа АРЕС (Армамент Ресеарцх Сервицес) годинама обилази места у Ираку и Сирији из којих су се терористи, односно ИСИС повукли. Иза њих су остали пиштољи хрватске производње (ХС-9 9 x 19 мм), али и снајпер (ЕМ-992), руске пушке произведене 1960, 1964. и 1970. године, аустријски „глок“ (Г19), али и српска ракета кумулативна од 90 мм.

У ослобођеним дијеловима истраживачи АРЕС су проналазили оружје које је куповала Саудијска Арабија. Према једном од посљедњих извјештаја, 17 одсто оружја које је ИСИС оставио за собом било је са Балкана.

Летови азербејџанске компаније “Силкивеј ерлајнс” су цивилни и полијећу с цивилних аеродрома иако им је сврха војна. То се коси са прописима, али они, и поред тога, већ трећу годину успјешно послују, а летови су свакодневни. У авионима су пилот и копилот и нема посаде. Један од ријетких летова са више чланова посаде био је управо ка аеродрому „Принц султан“ 27. и 29. маја.

Руте су разрађене, иако је понекад ријеч о дужој путањи, па тако, примјера ради, према Саудијској Арабији ови авиони понекад прелијећу и Бугарску и Турску и Македонију, а потом и Грчку и Египат.

Све државе дају дипломатски статус лету. У Саудијску Арабију, као и у све друге државе авион натоварен оружјем слијеће као - комерцијалан лет.

Извор: Блиц

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

23.08.2017 07:06

Не знам шта да кажем на ову тему! ...Али, морам бар да се похвалим да наша наменска ради пуном паром, и да нам је војска модернизована , да имамо домаће оклопњаке, тешке оклопњаке, деминере, тенкове, ракетне бацаче, далеко-дометне ракетне бацаче, дронове, 4 нова типа домаћег авиона... А наменска нам ради пуном паром, и само избацују нове производе, и нове фабрике отварају...Тако да је јако тешко похватати шта све имамо...По наменској смо 19-ту у свету и производимо све осим: Мигова, хеликоптера и компликованих ПВО система типа С-300, 400 или 500...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А по реалној

23.08.2017 07:18

Немате за хљеба, а пусете се !!!

Name

Ре 007

23.08.2017 07:19

Овај не спава

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

23.08.2017 08:01

Ре 007...НЕ, не...Ја сам се одјавио око поноћи, и ово ми је први коментар за данас.

Name

@007

23.08.2017 08:22

Не знам да ли је тако, али бојим се да није. Чињенице су: Војска Србије има само 20.000 војника и тако не може да одбрани ни један стратешки правац из кога би Србија могла да буде нападнута, чак ни почасна гарда више нема пушке него само сабље (обрати пажњу прилком дочека страних државника на аеродрому Никола Тесла), а петооктобарска багра (прије свих Тадић и Шутановац али и остатак екипе) су уништили и оружије и кадар и организацију. Па у данашњој Србији се сједнице Генералштаба воде на ЕНГЛЕСКОМ! Да би присутни окупатори могли да разумију, о чему се прича. (толико ниско смо пали!) А што се тиче ове вијести: Овај шверц оружија је ишао по налогу "Запада" (прије свега САД-а, односно ЦИА-е) јер им је требало (и треба) оружије за њихова чеда "умјерене побуњенике" тј. за ИС(ИС). Ем је јефтино (јефтиније него њихово), ем нема никакве (директне) везе са њима па су они "чисти". А Србији остаје анатема јер се тим оружијем нападају нама побратимњени народи Либијци, Ирачани и Сиријци.

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

23.08.2017 08:53

80 000 + и то ПРОФЕСИОНИХ ВОЈНИКА СРБИЈА ИМА... Од Руса и Белоруса стижу 16 Миг-29-ки, Бук М2, Торови, Точке + 30 тенкова (и то до краја године...А стигло би и пре, него су се Амери умешали у политику Руско-српског хуманитарног центра...Па су Руси рекли да ништа не дају док се статус тог центра не реши)...Па имамо нову Шумадију, Мораву, Лазара, Милоша, и још пуно нових којима не знам ни име...Па нове пушке, 3 нова дрона, деминера, 4 нова домаћа авиона, Аласа...Сначи све и свашта... А Тадић јесте разбуцао војску, али, сад се опоравља...И како је радио - тако је и прошао (на дну историје -И ХВАЛА БОГУ ДА ЈЕ ТАКО)... П.С.РС + СРБ управо раде модернизацију тенка М84 у верзију 2001+ ... И биће бољи од предходника, и производиће се поново...И знаш ли да имамо чак и домаћег Хамера? ...;Сједнице,, генералштаба НЕ постоје, јер полупалу су га током бомбардовања 1999! -Тако да баш лупаш глупости! И какав БРЕ Енглески? - Шта лупаш ти?

Name

@007

23.08.2017 11:27

Ја бих волио да си ти у праву а да сам ја у криву. Ако је све тако како пишеш, онда је све супер. Ипак, све информације које сам навео долазе из извора блиских Војсци Србије и јавно су доступни (укључујући и сједнице ГШ на енглеском). Што се тиче Генералштаба: Очигледно је настао неспоразум јер ја нисам мислио на зграду ГШ него на институцију ГШ. А институција Генералштаба постоји и даље у Војсци Србије, погледај на њиховом сајту (вс.рс) под БИОГРАФИЈЕ > НАЧЕЛНИК ГШ.

Name

Зворник

23.08.2017 14:34

Ре за бонд 007 дјаба и техника и авиони и тенкови кад ви нејмате муда.

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

23.08.2017 16:27

Тако је како сам ја написао, и тачка... А за овог доле што спомиње м**а: значи, немо' причати глупости, мајке ти...

Name

Ре 007,

23.08.2017 19:20

уколико и да је све истина,то ниједна нормална дрзава неби дала у јавност,само луди балканци,( радите цутите касирајте"дали сте када размислкали да заради језикања појединих васих новинара ,мозете да изгубите посао ,свет вам неверује неозбиљни и неодговорни сте.

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

23.08.2017 19:38

Ре 007, Сви то раде, мислим сви који имају наменске...А свет нам верује!!!