ЛШ: Марибор у Лиги шампиона, не и Ријека!

Марин утишао Рујевицу, Марибор поново у елити! После шкотског Селтика, пролаз у групну фазу Лиге шампиона обезбедиле су екипе Олимпијакоса, Марибора, Наполија и Севиље.  Трећи пут у историји - Марибор ће играти групну фазу Лиге шампиона, док ће Ријека наступити у Лиги Европе. Очекиване потврде успеха Наполија и Севиље.  Наполи прекинуо лошу традицију Италијана и на фору стигао до Лиге шампиона! Тамо ће и климава Севиља! Наполитанци славили 2:0, Бербери играли 2:2 против Башакшехира.  Храбри Марибор ОПЕТ у Лиги шампиона! Марин смирио Ријеку и одвео Грке у елиту! Други пут у четири сезоне првак Словеније играће у друштву елитних европских клубова.

Фудбал 22.08.2017 | 23:20
ЛШ: Марибор у Лиги шампиона, не и Ријека!
Након Селтика, овог уторка добили смо још четири учесника Лиге шампиона!

То су шпанска Севиља, словеначки Марибор, италијански Наполи и грчки Олимпијакос, док њихови ривали истанбулски Башакшехир, израелска Хапоел Бер Шева, француска Ница и хрватска Ријека иду у оно "масовније" такмичење - Лигу Европе!

Хрватски шампион, Ријека није успела да забележи минималан тријумф, после пораза од 2:1 у Пиреју, и по први пут у историји се пласира у елитно такмичење.

Прву шансу на крцатој 'Кантриди' имали су домаћи, када је ударац Марија Гаврановића одбрана гостију у последњи час интервенисала и избацила лопту с линије празног гола, да би казна стигла после само десетак минута.

Вадис Ођиђа-Офое проиграо је момка рођеног у Републици Српској, а овај ушао у казнени и рутински савладао Симона Слугу.

Недуго затим српски репрезентативац Јагош Вуковић пропушта шансу да и све дефинитивно реши у првих 45 минута, погодивши стативу, али Ријека ипак није успела барем да унесе драму у сусрет или барем избегне пораз, па је резултат остао непромењен – 1:0 (0:0).

Шампион Хрватске је на "Рујевици" покушао да поврати оно што је прокоцкао у првом мечу у Пиреју, када је дуго водио, али је Олимпијакос, још једном, на "искуство" успео да сачека своје шансе и да их реализује тако да "убије морал" код свог противника.

Ређале су се шансе за хрватску екипу све до 25. минута и контре Марка Марина који је одлично шутирао и поручио Ријеци да су им потребна два гола како би дошли бар до продужетака...

Тада је било видљиво да је екипа Матјажа Кека "стала", али су се пробудили у наставку, имали неколико чак и зицера, али је Стефанос Капино или бранио или гледао велике промашаје његових ривала, док је и Олимпијакос вребао из контре и није успео да постигне још један гол.

Ријека тако иде у Лигу Европе, трећи пут у последње четири године!

За разлику од Марибора, навијачи Ријеке нису били те среће. Имали су велика очекивања и спремали се за историјску утакмицу, али како то обично бива на овим просторима, уследио је својеврсни антиклимакс.

Нису Ријечани издржали притисак, на крају крајева, против себе су имали знатно искуснију екипу када је у питању Европа, а објективно, гледано и квалитетнији је Олимпијакос.

И тај квалитет успео је, као и против Партизана у претходној рунди квалификација, релативно лако да преточи у резултат на терену. Играо се 25. минут, када је погрешила Ријека, до лопте је стигао Вадис Ођиђа-Офое који је сјајно проиграо Марка Марина на левом крилу, а овај лагано послао лопту иза леђа голмана Ријеке.

Седам минута касније грчки шампион је чак могао и да дуплира вођство, али је лопта после ударца главом Јагоша Вуковића уместо у голу, завршила на стативи.

У другом полувремену гледаоци на крцатој Рујевици били су у прилици да само једном скоче са својих седишта. Флорин Матеи је у 79. минуту био у доброј позицији, али је на крају шутирао поред леве стативе. Отприлике са том лоптом отишла је и последња нада хрватског шампиона да у овом мечу може да уради нешто више.

Овако, Ријеци за утеху остаје пласман у групну фазу Лиге Европе, други пут у клупској историји.

С друге стране, словеначки Марибор ће после две године поново играти са најбољима, пошто је у Људском врту успео минималним резултатом да елиминише Хапоел Бер Шеву – 1:0 (0:0).

После пораза од 2:1 у Израелу, домаћину је улазак у Лигу шампиона донео Митја Вилер феноменалним ударцем са ивице казненог у 13. минуту, а велике заслуге иду и на рачун голмана Јасмина Хандановича који је веома добро реаговао у последњим тренуцима сусрета.

Највећи успех од клубова са ових простора направио је Марибор који је изборио своје треће учешће у групној фази Лиге шампиона, која доноси и финансијску добит (12,7 милиона евра).

Они су поготком левог бека Вилера, већ у 15. минуту, успели да надокнаде предност Хапоела који је у првом сусрету славио 2:1, а због правила о голу у гостима - даље иде словеначка екипа која је од 1999. године до данас учествовала и два пута у групној фази Лиге Европе.

“На овим просторима, на овим просторима, баш свега има, на овим просторима“, гласи стих великог хита култне групе Хладно пиво. И заиста, има свега, а биће и Лиге шампиона. И то тамо где се вероватно мало ко надао пре почетка сезоне - у Марибору!

Првак Словеније је на свом Људском врту савладао Хапоел Бер Шеву са 1:0, а у првој утакмици било је 2:1 за израелског шампиона.

Одиграла је вечерас екипа Дарка Миланича заиста храбро и довољно квалитетно да се нађе у друштву елитниух европских екипа, трећи пут у клупској историји.

А навијачи Марибора до дубоко у ноћ клицаће двојици играча - Митји Вилеру и Јасмину Хандановићу. Првом јер је у 15. минуту ракетом са ивице казненог закуцао лопту под пречку за делиријум у на стадиону.

Што се тиче Хандановића, он је у 90. минуту скинуо зицер после корнера и ударца главомЕнтонија Нвакемеа. Иако има 39 година успео је као да је дупло млађи да заплива кроз ваздух и избије лопту у корнер, када су се већ сви ухватили за главу.

Иначе, ни после примљеног гола израелски првак није пружио неку офанзивну игру, нити блиставу партију, осим у већ поменутој завршници и судијској надокнади, али тада је било касно. 

Наполи је имао најмање проблема имао против Нице, за коју је још једном очајно играо Марио Балотели, па су се на два гола из Напуља надовезали и погоци Хосеа Каљехона и Лоренца Инсињеа који је донео победу тиму Маурисија Сарија и на Азурној обали - 0:2. Ница, која је била одлична прошле сезоне у француском шампионату ипак ће у Лигу Европе.

Италијански Наполи није имао превише проблема против Нице у Француској. Наполитанци су уписали још један тријумф од 2:0 и лагано прошли у групну фазу – 2:0 (0:0).

Овога пута, стрелци су били Хосе Каљехон у 48. и Лоренцо Инсиње у 89. минуту.

Наполи је у Лиги шампиона и тамо је отишао онако како се и очекивало - на италијанску "фору". Наполитанци су славили против Нице у гостима с 2:0 (0:0) и тако обезбедили играње у најјачем фудбалском такмичењу у Европи.

Када је Хозе Каљехон погодио мрежу Нице у 48. минуту било је јасно да су Французима шансе постале само теоретске и да ћемо гледати тим Мауриција Сарија у Лиги шампиона. На крају је још само Лоренцо Инсиње ставио тачку на "и" у 89. минуту.

У ситуацији када Наполи има два гола предности из првог меча, било је тешко очекивати да Ница може то да врати. Тим из Напуља је поставио зидине испред свог гола и само вребао шансу у нападу да "кљуцне" противника из полуконтре или контре. И баш то се и догодило - Каљехон је погодио после фантастичне асистенције Марека Хамшика.

Каљехону је преостао само лакши део посла, а то је да проследи лопту у мрежу голманаКардинала. После тога меч је могао одмах да се заврши.

Ово значи да ће Италија имати три представника у Лиги шампиона следеће сезоне. Поред Наполија боје Чизме браниће и шампион Јувентус и вицешампион Рома.

У последњих седам година италијанске екипе су чак шест пута испадале у плеј-офу за Лигу шампиона. У тим низу само је Милан 2013. прошао даље. И сада је Наполи успешно одрадио посао.

За крај, сусрет са највише узбуђења и голова виђе је у Севиљи, где је домаћин морао да се помучи како би обезбедио пролаз – 2:2 (1:0).

Андалужани су славили са 2:1 прошле недеље у Турској, али је то готово неутралисао Ељеро Елија – поготком у 17. минуту за велику радост гостију на Рамон Санчес Пицхуану.

Ипак, после само седам минута игре у наставку Себастијан Ескудеро доноси Севиљи изједначење, а Висам Бен Јадер у 75. тотални преокрет.

Међутим, за тоталну драму у последњих десет минута побринуо се босанскохерцеговачки репрезентативац Един Вишћа, а мало је недостајало да Емре Белозолу, на уласку у 90. минут, из слободног ударца 'заледи' све на стадиону и донесе свом тиму сензацију.

Севиља се играла са живцима својих навијача, али ипак успела да се домогне пласмана у Лигу шампиона после ремија против Башакшехира 2:2. 

Бербери су дочекали Башакшехир с 2:1 из првог меча, али су после гола Елије у 17. минуту навијачи на Санчес Писхуану морали да стрепе све до последњих минута утакмице. Севиља је голом Ескудера у 52. минуту и Бен Једера у 75. дошла до 2:1, деловало је да је то-то, а онда је Един Вишћа у 83. смањио на 2:2. И направио хаос. 

Било је драматично, али је остало је до самог 2:2 и тако је Севиља успела да избори пролазак у Лигу шампиона.

Гледаћемо троструког освајача Лиге Европе у последњих седам сезона у најјачем такмичењу. Играла је Севиља и прошле године у Лиги шампиона, али је испала од Лестера у шеснаестини финала. Ево можда прилике за још бољи резултат. 

Ница и Башакшехир иду у Лигу Европе. Утешна награда.

Преостали парови четврте, последње рунде квалификација на програму су у среду, док је жреб за групну фазу традиционално заказан за петак.

РЕЗУЛТАТИ:

Астана - Селтик* 4:3 (1:1) (први меч 0:5, укупно 4:8)
/Ајер аг 26, Мужиков 48, Твумаси 49, 69 - Синклер 34, Нтчам 81, Грифитс 90/

Севиља* - Башакшехир 2:2 (0:1) (први меч 2:1)
/Ескудеро 52, Бен Једер 75 - Елија 17, Вишћа 83/

Марибор*- Хапоел Бер Шева 1:0 (1:0) (први меч 1:2)
/Вилер 15/

Ница - Наполи* 0:2 (0:1) (први меч 0:2)
/Каљехон 48, Инсиње 90+1/

Ријека - Олимпијакос* 0:1 (0:1) (први меч 1:2)
/Марин 25/

у среду

Копенхаген - Карабаг (први меч 0:1)

Славија Праг - АПОЕЛ (први меч 0:2)

Ливерпул - Хофенхајм (први меч 2:1)

Стеауа ФЦСБ - Спортинг Лисабон (први меч 0:0)

ЦСКА Москва - Јанг Бојс (први меч 1:0)

*иде даље

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар